detector.media
Олег Джолос
29.10.2018 10:31
Вибори-2019: виклики для ЗМІ
Вибори-2019: виклики для ЗМІ

Конференція “Якість новин напередодні виборів в Україні: старі та нові виклики” поставила дуже важливі питання, на які спробували дати відповіді учасники медіафоруму.

Відомі журналісти та медіаексперти протягом шести годин намагались дати відповідь на непросте питання: як українські медіа та відповідно журналісти мають допомогти українським громадянам зробити поінформований, усвідомлений а не емоційний вибір під час президентських та парламентських виборів наступного року. Багато говорили про фейки або неправдиву інформацію, маніпуляції з емоціями та заголовками тощо.

На конференції Інститут масової організації (ІМІ) та проект «Тексти» презентували дослідження  стрічки новин ТОП-50 українських інформаційних сайтів на предмет їх «фейковості», критеріями чого були визначені: Ненадійне джерело інформації, Недостовірна новина, Маніпулятивний заголовок, Фейк (завідомо неправдива або спотворена інформація), Маніпуляції з емоціями та Мова ворожнечі.

Цікаво що  серед тих хто порушує ці стандарти є в тому числі і досить рейтингові українські медіа, і як з’ясувались серед причин не тільки навмисне бажання маніпулювати аудиторією а і елементарна журналістська непрофесійність. В цьому контексті цікавою була дискусія щодо того хто може вважатись журналістом… Зійшлися на тому що журналіст це не тільки той хто збирає, створює та розповсюджує  інформацію, а саме той хто все це робить дотримуючись професійних журналістських стандартів!

А популярність фейків фахівці пояснюють високим рівнем недовіри суспільства як до традиційних медіа та і в середині самого суспільства. Усвідомлюючи відповідальність перед суспільством  та  загрозу остаточної втрати довіри учасники конференції прийшли до висновку про необхідність якомога скорішої консолідації медіаспільноти та запровадження певних принципів саморегуляції принаймні на період виборчої кампанії.

А щодо поінформованого або усвідомленого вибору під час голосування, то поки що, відповідно цифр які пролунали на конференції, 25 % з числа тих українських громадян хто плануйте взяти участь у президентських виборах , не визначились за кого будуть голосувати.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY