detector.media
16.10.2018 15:09
Як медіа можуть сприяти діалогу. Нотатки з виступу американського журналіста Кіта Річбурга
Як медіа можуть сприяти діалогу. Нотатки з виступу американського журналіста Кіта Річбурга

Донбасс медиа

Американський журналіст Кіт Річбург був кореспондентом у багатьох "гарячих" точках світу: Азія, Африка, Афганістан.

Своїм досвідом щодо подолання агресії та несприйняття в суспільстві, порадами про позицію ЗМІ під час військових конфліктів і досягнення нехай крихкого, але миру, він поділився під час візиту на Донбас Медіа Форум в 2018 році.

Представляємо найцікавіші коментарі з виступу журналіста, а повну його лекцію дивіться за посиланням.

Для репортерів звично знімати репортажі про насильство але, наприклад, коли мова йде про збереження миру, журналісти можуть вирішити – «давайте не будемо ото все насильство, ту агресію, той конфлікт так сильно показувати по телебаченню, писати про те. Тобто давайте не збурювати якість громадянські турбулентності». Такі приклади були в США коли самі люди активно виступали за це і тоді журналісти вирішили: «Давайте не будемо роздувати ці скандали. Не будемо робити з мухи слона і воно само собою втихомирилось».

Це було в Детройті, де я народився, в Мічигані. Там були суворі бунти в 1967-му році і після того як було вбито Мартіна Лютера Кінга. Журналісти вирішили – «Давайте не будемо з того роздувати щось. Не будемо забагато про те писати. Не будемо перебільшувати. Й без нас проблема є. Давайте трошечки спробуємо втихомиритись, щоб не було того вогню насильства».

Ну, звичайно бувають такі варіанти, коли медіа самі розпалюють агресію. Вони по суті закликають людей до агресії. Приклад Руанди, коли там був геноцид, то людей підштовхували до того такі екстремістські радіостанції як «Тисяча пагорбів». Там просто звучали заклики типу «Йдіть вбивайте».

На Балканах медіа фактично ставали на одну зі сторін і розпалювали агресію. А що зробити з медіа, як їх використати як інструмент для встановлення діалогу? Як це зробити?

Медіа можуть сприяти діалогу для того, щоб людей об’єднувати. Тобто об’єднувати їхні ідентичності. Є медіа які роз’єднують ідентичності, роз’єднують людей по етнічним або іншим ознакам. Тут навпаки, ми їх з’єднуємо.

Дати можливість свою пару випустити, висловити емоції, тобто виступити в ролі системи сповіщення, щоб люди взагалі знали, влада знала що, наприклад, щось відбувається, якісь незрозумілі ситуації. Таким чином утримати людей від насильства. Медіа можуть бути своєрідним голосом, рупором для маргіналізованих груп, для етнічних чи релігійних меншостей для того, щоб вони могли висловитись.

Медіа можуть дати додаткову інформацію про якісь складні життєві ситуації в постконфліктних зонах. Особливо, якщо у вас зміни до конституції і за них голосують чи якийсь новий режим, чи нові закони.

Медіа повинні пояснювати що відбувається.

Необхідна розбудова зв’язку з іншими медіа джерелами, навіть транскордонні «нетворки». От в Балканах дуже часто журналісти ділилися інформацією через кордон активніше ніж ділилися інформацією ті самі політики, чи навіть учасники конфліктів. Журналісти можуть прискорювати примирення.

Давайте ми звернемося, наприклад, до діалогу.

Це те що ми бачили в південній Африці. В кінці апартеїду деякі радіостанції і деякі телеканали зробили, такі, мирні кафе, влаштовували людей з різних таборів, зводили до купи, щоб вони спілкувалися. Ну, звичайно важко зібрати таких людей разом в одній кімнаті. Зазвичай людей опитують. Спочатку одних, потім інших. Але звести їх в одну кімнату, щоб люди побували в одній кімнаті і в той же самий час щоб аудиторія чула, що все нормально, щоб це потім ще транслювати, ось такі розмови. Це те, що зробили медіа, щоб всі побачили, що можна нормально спілкуватись, висловлювати емоції.

Наступний крок - це збирання і публікування доказів минулих злочинів чи якоїсь неправомірної поведінки. Звичайно що завжди будуть жертви, які потребуватимуть, вимагатимуть сатисфакції. Я думаю, в таких ситуаціях медіа може допомогти дослідити, що ж власне сталося, бо в них є можливість знайти докази, знайти жертв, знайти зв’язок між злочинцем та жертвою.

Ми не миротворці. Журналісти не можуть ні зупинити, ні попередити збройні конфлікти. Ми не можемо зупинити той конфлікт який відбувається у східній Україні сьогодні. Ми не можемо допомогти цьому або почати миротворчий процес, якщо він вже є. Але є такі виклики, ви дуже гарно знаєте, у мас-медіа, які зараз є. Хто володіє медіа? Олігархи! Це завжди буде залишатися проблемою.

Донбасс медиа

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY