detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
12.10.2018 17:23
Суспільне радіо, холдинг ТАВР, радіостанції Прямого каналу і «Першого західного» – хто переміг у конкурсі Нацради
Суспільне радіо, холдинг ТАВР, радіостанції Прямого каналу і «Першого західного» – хто переміг у конкурсі Нацради
«Українське радіо» отримало частоту в Харкові, «Промінь» – у Дніпрі, «Мелодія ФМ» – у Кропивницькому, «Перший західний» – у Львові

11 жовтня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення підбила підсумки конкурсу на 48 вільних ФМ-частот у 18 областях України, оголошеного 13 червня для розбудови загальнонаціональних мереж. Участь у конкурсі взяли 35 радіокомпаній – не лише загальнонаціональних, а й регіональних і місцевих. Переможцями стали 13 радіокомпаній, між якими Нацрада розподілила 40 частот.

Найбільше частот – 16 – у результаті конкурсу виграла Національна суспільна телерадіокомпанія України. Нацрада задовольнила всі її конкурсні заявки. Частоти отримали всі три радіостанції Суспільного: «Українське радіо» (9), «Промінь» (4) і «Культура» (3). Серед них – 12 нових частот із цілодобовим обсягом мовлення і 4 вільних відрізки на частотах, на яких уже мовить Суспільний мовник.

«Українське радіо» отримало 7 нових частот у Харкові, Камінь-Каширському Волинської області, Новограді-Волинському Житомирської області, Петровому Кіровоградської області, Лохвиці Полтавської області, Чигирині Черкаської області, Ніжині Чернігівської області. А також отримало змогу розширити до цілої доби мовлення на своїх двох частотах у Чернівцях Вінницької області і Гайвороні Кіровоградської області.

Радіо «Промінь» отримало 3 нові частоти в Дніпрі, Кривому Розі Дніпропетровської області і Чаплинці Херсонської області. А також отримало право збільшити до цілої доби своє мовлення в Токмаку Запорізької області.

Радіо «Культура» отримало 2 нові частоти в Дубровиці Рівненської області та Кам’янці-Подільському Хмельницької області, а також отримало можливість збільшити до цілої доби своє мовлення в Хусті Закарпатської області.

Найбільше заявок на конкурс – 17 – подала нова радіостанція «Прямий ФМ», яку запускає Прямий канал, що де-юре належить Володимиру Макеєнку, але неофіційно його пов’язують з оточенням Петра Порошенка. У цьому конкурсі Нацрада віддала їй 6 ФМ-частот у районних центрах Київської, Дніпропетровської, Запорізької та Полтавської областей, у тому числі і Білій Церкві. Нагадаємо, що нещодавно «Прямий ФМ» переміг у конкурсі на цифрове радіо в Києві та замовив прорахунок 61 ФМ-частоти по всій Україні. Після вимкнення ефірного аналогового мовлення в Україні звільнився частотний ресурс для ФМ-радіо, тож, напевно, УДЦР невдовзі прорахує необхідні частоти і Нацрада їх виставить на конкурс.

Радіохолдинг Business Radio Group Анатолія Євтухова та Віталія Хомутинніка подав заявки на 14 частот: 8 для Power FM і 6 для DJ FM. Виграв 2 частоти: у Білій Церкві для DJ FM і в Березані Київської області для Power FM.

Радіогрупа «ТАВР Медіа» Віктора Пінчука і Миколи Баграєва подала заявки на 9 частот: по три для «Мелодії ФМ», «Радіо Рокс» і «Хіт ФМ». Нацрада задовольнила всі заявки «Мелодії ФМ» (частоти в Луцьку, Кропивницькому та Кам’янці-Подільському), та дві заявки «Радіо Рокс» (Кривий Ріг і Ніжин).

«ТАВР медіа» вдруге обійшов у конкурсі «Громадське радіо»: рік тому «Громадське радіо» програло частоту в Луцьку «Хіт ФМ», цього разу – частоту в Кривому Розі «Радіо Рокс». При цьому в Кривому Розі Нацрада залишила вакантною одну з трьох частот, що пропонувалися на цей конкурс. На неї подавали заявки чотири претенденти, але один з них не прийшов на засідання. Нацрада навіть оголошувала перерву, але представник так і не з’явився. Це нова компанія ТОВ «Радіо Світ» з концепцією радіо Kava FM, власником і керівником якої є Якубенко Андрій Олександрович.

Регіональна радіостанція «Львівська хвиля», що мовить у західних і північних областях і належить членам родини львівського екс-податківця та бізнесмена Мирослава Хом’яка, подала на конкурс 8 заявок, вигравши 4 частоти у Волинській, Рівненській, Хмельницькій областях.

Ініційований Миколою Княжицьким проект «Гуцульське радіо» (ТОВ «Парбат») виграв свою першу частоту – в Міжгір’ї Закарпатської області. На цей конкурс радіостанція подавала три заявки. На попередній конкурс – 11 заявок, і жодної Нацрада не задовольнила.

Крім Прямого каналу, свою радіостанцію запускає і львівська комунальна телерадіокомпанія, заснована облрадою, – «Перший західний». Радіостанція називатиметься так само, як і телеканал. На конкурс вона подала одну заявку на місто Львів – і виграла цю частоту. Її конкурентами були «Прямий ФМ» і ще одна комунальна радіокомпанія, заснована міською радою, – «Львівське радіо». Водночас Нацрада не задовольнила плани чернівецького телеканалу ТВА запустити свою радіостанцію.

Також Нацрада віддала одну частоту в Нікополі радіостанції «Інформатор ФМ» (ТОВ «Радіо Мікс») – дочірньому проекту дніпровського порталу «Інформатор», власником якого є співвласник інтернет-провайдера «Фрегат» Сергій Шишкін.

У конкурсі перемогли ще кілька місцевих радіостанцій: комунальні «Сокиряни» в Чернівецькій області та «Голос Городищини» в Черкаській області і «Радіо Одеса» в Одеській області, яке представляла голова «Всеукраїнської асоціації мовлення громад» Наталія Лященко. На запитання членів Нацради вона заперечила, що ця радіостанція пов’язана із Сергієм Ківаловим.

Двох мовників Нацрада до конкурсу не допустила через несплату ліцензійного збору: ПП «Редакція міської районної газети «Життєві обрії» (Хмільник Вінницької області) і ТОВ «Інді радіо» (Павлоград Дніпропетровської області).

На сім частот у маленьких містах і селищах не було жодного претендента, тож конкурс на них припинили. Члени Нацради звернули увагу на те, що прорахунок цих частот замовляла НСТУ, і спитали, чому ж вона не подавалася. Керівник департаменту з розвитку мереж НСТУ Дмитро Грузинський відповів: «Зважаючи на недостатнє фінансування, ми намагаємося оптимально розподілити обмежені ресурси. Ми зважаємо, чи є там інші канали Суспільного мовлення, чи є там ретранслятори Суспільного, чи є там технічні можливості запустити наше мовлення».

Член Нацради Олег Черниш запитав у пана Грузинського, хто приймав рішення, на які частоти подаватися. «Колективно, – відповів пан Грузинський. – Є організаційно-технічний підрозділ, є генеральні продюсери радіостанцій, є профільний член правління, з яким ми проговорюємо ці питання».

Пана Черниша здивувало, що НСТУ подала заявку на маленькі міста в Кіровоградській області й не подала на обласний центр – Кропивницький, де мовить тільки УР-1 – «Українське радіо». «Яким чином можна було не податися на обласний центр?» – спитав він. «Ми виходимо з того, щоб у максимальній кількості населених пунктів була принаймні одна програма УР», – відповів Дмитро Грузинський.

Сергій Костинський запитав, чи вже освоїла НСТУ всі свої частоти. За словами пана Грузинського, з 23 частот, на яких протягом останнього року мали запустити мовлення, не запущено мовлення лише в Первомайську через проблеми з оператором телекомунікацій. На це пан Костинський повідомив, що йому пишуть, що в Павлограді Суспільне радіо ще не запустилося.

Члени Нацради також дискутували щодо подальших конкурсів на вільні частоти. Зокрема, Олег Черниш виніс на голосування проект рішення про оголошення конкурсу на шість вільних частот у Львівській, Харківській, Івано-Франківській, Хмельницькій і Черкаській областях з метою добудови мережі Суспільного радіо. Він послався на лист члена правління НСТУ Михайла Шматова про потребу НСТУ в частотах, зокрема, в цих містах. Але члени Нацради не підтримали цього проекту рішення.

Сергій Костинський сказав, що «нераціонально поспішати з оголошенням нового конкурсу, тому що в нас велика кількість висновків УДЦР на замовленні, і ми вичерпали всі кошти на їх оплату. На супроводження кожного конкурсу ми теж витрачаємо кошти. Як тільки отримаємо висновки на частоти в обласних центрах – одразу оголосимо конкурс».

Він додав, що між наглядовою радою НСТУ і Нацрадою є домовленість про зустріч, на якій правління НСТУ має презентувати стратегію розвитку радіо «Промінь» і «Культура»: «Ми сподівалися на зустріч у вересні, але у вересні Суспільний мовник не був готовий. Після ознайомлення зі стратегією ми будемо мати план розвитку. Це важливо, тому що в НСТУ є недофінансування. Ми не можемо гарантувати, які реально кошти будуть у бюджеті. Відповідно, НСТУ розраховує свої сили щодо освоєння нових частот».

Його підтримав голова Нацради Юрій Артеменко: «У конкурсі перевага за тими, хто найкраще виконає фінансово-організаційні зобов’язання. Я не впевнений, що НСТУ матиме необхідні кошти. Немає визначеності ні в НСТУ, ні в нас».

Олег Черниш нагадав, що Сергій Костинський обіцяв оголосити конкурс на частоти для НСТУ у вересні. Пан Костинський відповів, що не робитиме ніяких кроків, доки не зустрінеться з НСТУ.

Юрій Артеменко наголосив, що підтримуватиме НСТУ, коли компанія матиме реальний бюджет і зрозумілу стратегію розвитку.

Генеральний продюсер «Українського радіо» Дмитро Хоркін повідомив, що зустріч представників НСТУ з Нацрадою та презентація стратегії розвитку суспільних радіостанцій запланована на 12 жовтня.

Наводимо повний перелік виставлених на конкурс частот, претендентів з кількістю відданих за них голосів і переможців (виділені жирним шрифтом)

Населений пункт

Частота, МГц

Потужність, кВт

Обсяг мовлення

Претенденти і переможці

Великий Митник, Вінницька обл.

105,5

0,1

24 години

-

Чернівці, Вінницька обл.

102,4

0,1

1 година 15 хвилин на тиждень

1. НСТУ («Українське радіо») – 6

Камінь-Каширський, Волинська обл.

105,8

1

24 години

1. НСТУ («Українське радіо») – 6

2. ТОВ «ТРК «Львівська хвиля» («Львівська хвиля») – 1

Кортеліси, Волинська обл.

88,9

0,5

24 години

-

Любомль, Волинська обл.

90,3

1

24 години

1. ТОВ «ТРК «Львівська хвиля» («Львівська хвиля») – 6

Підгайці (Луцьк), Волинська обл.

102,4

0,1

12 годин на добу

1. ТОВ «ТРК «Радіо Кохання» («Мелодія ФМ») – 5

2. ТОВ «Редакція газети «Сім’я і дім. Народна трибуна», Луцьк («Сім’я і дім») – 2

Шацьк, Волинська обл.

89,6

1

24 години

1. ТОВ «ТРК «Медіа маркет» («Хіт ФМ») – 1

2. ТОВ «ТРК «Львівська хвиля» («Львівська хвиля») – 5

Дніпро

89,3

0,1

24 години

1. НСТУ («Промінь») – 6

2. ТОВ «Радіо Мікс», Дніпро («Інформатор ФМ») – 1

3. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 2

Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.

98,7

0,5

24 години

1. НСТУ («Промінь») – 6

2. КП «ТРК «Рудана» («Радіо Рудана») – 1

3. ТОВ «Радіо Мікс» («Інформатор ФМ») – 0

4. ТОВ «Українська радіо група» (DJ FM) – 1

5. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 0

Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.

102,3

0,2

24 години

1. ТОВ «ТРК «Українське музичне мовлення» («Радіо Один») – 1

2. ТОВ «ТРК «Праймедіа» («Максимум ФМ») – 4

3. ТОВ «Радіо Світ» (Kava FM) – 1

4. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 2

Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.

104,3

0,2

24 години

1. ПП «Фірма «Лямін» («Радіо Рокс») – 5

2. ПГО «Громадське радіо» ТРК «Громадське радіо» («Громадське радіо») – 3

3. ТОВ «Радіо Кривбас» («Радіо Кривбас») – 1

4. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 1

Марганець, Дніпропетровська обл.

91,5

0,1

24 години

1. ПП «Компанія «Нова хвиля» (Power FM) – 2

2. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 5

Нікополь, Дніпропетровська обл.

99,5

0,25

24 години

1. ТОВ «Інді радіо», Павлоград («Радіо Шансон») – 0

2. ТОВ «Радіо Мікс» («Інформатор ФМ») – 6

3. ДП «ТРК «Класик» ТОВ «Радіостанція «Великий Луг», Запоріжжя («Люкс ФМ») – 0

4. ПП «Компанія «Нова хвиля» (Power FM) – 0

Павлоград, Дніпропетровська обл.

91,1

0,1

24 години

1. ТОВ ТРК «Світло-2018», Павлоград («Нове радіо») – 3

2. ТОВ «ТРК «Можливість» («Радіо М») – 1

3. ТОВ «Мост медіа комунікейшнз», Павлоград (4 you radio) – 3

4. ТОВ «Радіо Мікс» («Інформатор ФМ») – 2

5. ПП «Компанія «Нова хвиля» (Power FM) – 0

6. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 5

Новоград-Волинський, Житомирська обл.

89,3

1

24 години

1. ПрАТ «Радіокомпанія «Гала» («Країна ФМ») – 0

2. ТОВ «ТРК «Медіа маркет» («Хіт ФМ») – 1

3. НСТУ («Українське радіо») – 6

4. ТОВ «Медіа-проспект», Житомир (СК1) – 2

5. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 1

6. ТОВ «ТРК «Львівська хвиля» («Львівська хвиля») – 0

Міжгір’я, Закарпатська обл.

102,3

0,1

24 години

1. ТОВ «Парбат», Київ («Гуцульське радіо») – 6

Хуст, Закарпатська обл.

106,8

0,1

12 годин на добу

1. ТОВ «Радіо-захід ФМ+», Павшино Мукачівського району («Радіо-Захід ФМ») – 0

2. НСТУ («Культура») – 6

3. ТОВ «Парбат» («Гуцульське радіо») – 0

Мелітополь, Запорізька обл.

102,2

0,2

24 години

1. ДП «ТРК «Класик» ТОВ «Радіостанція «Великий Луг» («Люкс ФМ») – 3

2. ТОВ «Українська радіо група» (DJ FM) – 0

3. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 5

Токмак, Запорізька обл.

103,9

1

12 годин на добу

1. НСТУ («Промінь») – 6

Березань, Київська обл.

98,6

0,1

24 години

1. ПП «Компанія «Нова хвиля» (Power FM) – 6

Біла Церква, Київська обл.

98,8

0,1

24 години

1. ТОВ «ТРК «Праймедіа» («Максимум ФМ») – 3

2. ТОВ «Українська радіо група» (DJ FM) – 0

3. ПП «Компанія «Нова хвиля» (Power FM) – 1

4. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 5

Біла Церква, Київська обл.

100,9

0,1

24 години

1. ПП «Фірма «Лямін» («Радіо Рокс») – 3

2. ТОВ «Українська радіо група» (DJ FM) – 5

3. ПП «Компанія «Нова хвиля» (Power FM) – 0

 

Володарка, Київська обл.

100,7

0,1

24 години

-

Переяслав-Хмельницький, Київська обл.

107,7

0,1

24 години

1. ПП «Компанія «Нова хвиля» (Power FM) – 1

2. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 5

Гайворон, Кіровоградська обл.

106

0,1

1 година 15 хвилин на тиждень

1. НСТУ («Українське радіо») – 6

Добровеличківка, Кіровоградська обл.

90,7

0,1

24 години

-

Кропивницький

98,9

0,1

24 години

1. ТОВ «ТРК «Радіо Кохання» («Мелодія ФМ») – 5

2. ТОВ «ТРК «Праймедіа» («Максимум ФМ») – 3

3. ТОВ «Українська радіо група» (DJ FM) – 0

4. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 1

Петрове, Кіровоградська обл.

105,5

0,25

21,5 години в будні, 24 години у вихідні

1. НСТУ («Українське радіо») – 6

Львів

88,2

0,03

24 години

1. КП «ТРК «Перший західний» («Перший західний») – 6

2. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 0

3. Львівське КП «Львівське радіо» (позивні відсутні) – 1

Захарівка, Одеська обл.

102,6

0,1

24 години

1. ТОВ «ТРК «Радіо Одеса»», Одеса («Радіо Одеса») – 6

Любашівка, Одеська обл.

107,1

0,1

24 години

1. ТОВ «ТРК «Медіа маркет» («Хіт ФМ») – 2

2. ТОВ «ТРК «Радіо Одеса»», Одеса («Радіо Одеса») – 6

Іскрівка, Полтавська обл.

101

0,1

24 години

-

Лохвиця, Полтавська обл.

105,5

0,1

24 години

1. НСТУ («Українське радіо») – 6

Лубни, Полтавська обл.

104

0,2

24 години

1. ПП «Компанія «Нова хвиля» (Power FM) – 2

2. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 5

Дубровиця, Рівненська обл.

105,3

1

24 години

1. НСТУ («Культура») – 6

2. ТОВ «ТРК «Львівська хвиля» («Львівська хвиля») – 0

Зарічне, Рівненська обл.

104,9

1

24 години

-

Зарічне, Рівненська обл.

107,1

1

24 години

2. ТОВ «ТРК «Львівська хвиля» («Львівська хвиля») – 6

Харків

106,1

1

24 години

1. НСТУ («Українське радіо») – 6

2. ДП «ТРО «Довіра» («Авторадіо») – 1

3. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 0

Чаплинка, Херсонська обл.

106,4

0,1

24 години

1. НСТУ («Промінь») – 6

2. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 0

Кам’янець-Подільський, Хмельницька обл.

105,3

0,1

24 години

1. ТОВ «ТРК «Всім радіо», Хмельницький («О’кей») – 1

2. ТОВ «ТРК «Радіо Кохання («Мелодія ФМ») – 6

3. ТОВ «ТРК «Подолянин TV», с. Абрикосівка («Говорить телерадіокомпанія Подолянин-TV») – 3

4. ТОВ «ТРК «Еммануїл» («Радіо Еммануїл») – 2

5. ТОВ «Українська радіо група» (DJ FM) – 0

Кам’янець-Подільський, Хмельницька обл.

102,8

1

24 години

1. ТОВ «ТРК «Всім радіо», Хмельницький («О’кей») – 1

2. ПрАТ «Радіокомпанія «Гала» («Країна ФМ») – 0

3. НСТУ («Культура») – 6

4. ПрАТ «Радіокомпанія «Люкс» («Люкс ФМ») – 4

5. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 0

6. ТОВ «ТРК «Львівська хвиля» («Львівська хвиля») – 1

Славута, Хмельницька обл.

100

0,25

24 години

1. ТОВ «ТРК «Львівська хвиля» («Львівська хвиля») – 6

Орловець, Черкаська обл.

107,8

0,1

24 години

1. КО «Редакція городищенського районного радіомовлення «Голос Городищини» («Про Городище») – 6

Чигирин, Черкаська обл.

101,3

0,1

24 години

1. НСТУ («Українське радіо») – 6

Новодністровськ, Чернівецька обл.

102,3

0,1

24 години

1. ТОВ «ТРК «Можливість» («Радіо М») – 1

2. КП Сокирянської районної ради ТРО «Сокиряни» («Сокиряни») – 6

3. ТОВ «Парбат» («Гуцульське радіо») – 3

4. ТОВ «ТРК ТВА», Чернівці (ТВА) – 1

Ічня, Чернігівська обл.

100,9

0,1

24 години

-

Ніжин, Чернігівська обл.

92,2

0,2

24 години

1. НСТУ («Українське радіо») – 6

2. ТОВ «ТРК «Еммануїл» («Радіо Еммануїл») – 0

3. ТОВ «Телеканал Прямий» («Прямий ФМ») – 0

Ніжин, Чернігівська обл.

96,2

0,1

24 години

1. ПП «Фірма «Лямін» («Радіо Рокс») – 6

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY