detector.media
Вероніка Луцька
для «Детектора медіа»
09.10.2018 17:00
Кексуальний кекс: чим дивує нове кулінарне шоу на «1+1»
Кексуальний кекс: чим дивує нове кулінарне шоу на «1+1»
У шоу, позбавленому кулінарії та драми, зробили акцент на сексуальності.

П’ятого вересня на телеканалі «1+1» стартувало нове кулінарне шоу «Король десертів». «Це буде не тільки найсолодший, а й найпристрасніший проект», — пообіцяла Ольга Слісаренко, головна продюсерка розважальних проектів телеканалу. І слово дотримала: при перегляді складається враження, що автори надихалися кінокартиною «Американський пиріг» значно більше, ніж книгою рецептів.

Склад журі нового кулінарного конкурсу виглядає класично. Француз Стефан Вайттинадан, шеф-кухар мішленівських ресторанів та київського готелю «Інтерконтиненталь», займає тут нішу іноземного експерта. Кирило Сміян, власник мережі іменних кондитерських, представляє прагматичну позицію «з народу». А Тетяна Вербицька, засновниця і викладачка Київської міжнародної кулінарної академії, додає гендерного балансу. Ось тільки чому пані Вербицька, авторка книги «Елегантність і духовка», у частині шоу з’являється у вечірній сукні, поки її колеги — у професійному одязі, залишається загадкою.

Формат шоу також не є новим для українського телебачення. Вісім учасників щотижня змагаються у трьох конкурсах, за результатами яких один із героїв покидає проект. П'ять випусків уже дають змогу оцінити змістове наповнення цього каркасу. Перший ефір програми — це кастинг. Він виглядав радше формальним приводом познайомити глядача з учасниками: більшість тих, кому виділили ефірний час, пройшли далі. Зайве казати, що візитки частини конкурсантів не обійшлися без класичних прийомів: дітей, сліз та гучних імен тих, для кого кондитерам доводилося готувати.

Уже з першого випуску можна було відмітити й роботу ведучого шоу — Володимира Остапчука. Його коментарі впродовж шоу викликають чимало запитань, а кастингу додають стереотипності, навряд доречної у 2018 році. «Рокер-кондитер? Що, серйозно?» або «Ви кондитер? Не вірю. Ви у такій чудовій формі», — запитував він в учасників. Марина Собко, шеф-кондитерка з чотирирічним стажем, від Остапчука почула: «Важко дивитися у ваші очі, коли тут такий “талант” відкривається».

Із другого випуску почалося, власне, змагання. Доречним тут може стати порівняння з іншим кулінарним проектом. У 2013 році телеканал «1+1» уже робив спробу запустити кондитерське шоу. «Великий пекарський турнір», названий «найдобрішою кулінарною битвою», протримався тоді один сезон. Цей проект не був ідеальним, проте мав вельми позитивну складову. За один конкурс глядачі мали змогу дізнатися новий термін, історію десерту, його рецепт та навіть дрібні технологічні моменти, які рідко згадують у кулінарних книгах.

Інформаційне наповнення нового проекту наближається до нуля. Учасники часом вживають не надто знайомі широкому загалу терміни, але практично їх не пояснюють. Судді, замість давати поради, радше підходять до учасників, щоби «гнобить або відволікать», як висловилася одна з учасниць стосовно Кирила Сміяна.

Проблема полягає ще й у тому, що проект фактично не реалізовує потенціалу своєї головної теми — пекарського мистецтва. Велика частина десертів, які учасники принесли на кастинг, виявилися складнішими, цікавішими та сучаснішими, ніж завдання самого конкурсу. І якби цей потенціал використали правильно, зовсім не обов'язково було би ставити 76-річну бабусю на роликові ковзани, щоб отримати саме шоу.

Конкурси «Короля десертів» можна охарактеризувати приблизно так: «Десерт із запропонованих інгредієнтів», «Декор» та «Масштабний декор». І якщо п’ять років тому у «Великому пекарському турнірі» учасники випробовували свої сили у різноманітних виробах: від хліба до «Наполеона», то у фінальному конкурсі нового шоу кондитери вже третій тиждень перемащують готові коржі кремом та вкривають їх мастикою.

Звісно, можливий варіант, що автори прагнули зробити наголос не на «кулінарному», а на «шоу». Але цей аспект також не вражає. Телепрограма «1+1», хоч і не прагне більше бути найдобрішою, перебуває ще далеко за рівнем пристрастей, напруги та акторської майстерності від конкурентів з СТБ. Крім того, змагання не відчуваються напруженими через відсутність чітких правил. Інколи судді голосують за переможця конкурсу, інколи рішення просто оголошує Володимир Остапчук. В одному з випусків право обирати команду стає нагородою, уже в наступному — покаранням. А анонімне голосування на три людини виглядає просто смішно (при цьому в попередньому випуску подібне голосування проводили публічно).

Отже, як і обіцяли, в шоу, позбавленому кулінарії та драми, зробили акцент саме на сексуальності. Чимала частина конкурсів тут містить «перчинку»: капкейки з червоними трусиками, торти для стриптизерів, прес Влада Ями. А ось у фінальному конкурсі третього епізоду учасникам довелося складати торт у формі Даші Астаф’євої, «секс-символа країни», як її представив ведучий. Тут, звісно, не обійшлося без оголених фотографій на мольбертах, вимірювання грудей та висловлювань на кшталт «Груди та сідниці для мене були відповідальною роботою». Чому режисер, оператор або монтажер «Короля десертів» вирішили, що неодноразовий зум на груди співачки (не ті, що з бісквіту) буде доречним у кулінарному шоу, залишається ще однією загадкою. До слова, «1+1» уже не вперше береться оспівувати красу Астаф’євої в не зовсім доречному форматі.

Але затьмарити навіть її солодкі принади зміг безневинний на перший погляд конкурс зі сліпою дегустацією. За 13 хвилин, поки тривав цей сегмент, можна було нарахувати 14 жартів та висловлювань з еротичним підтекстом. Серед них слова ведучого на кшталт: «Це було солодке зґвалтування?», «Можливо, автор цього десерту любить, коли грубше?», «Це перша дегустація, де ви дійшли з десертом до кульмінації?». Не вдалося уникнути і згадки про «50 відтінків сірого».

Врешті, шоу «Король десертів» і справді виправдовує звання «найпристраснішого». Але тільки тому, що ніхто на українському телебаченні ще не намагався вмістити в кулінарне шоу стільки «полунички». Насправді ж, кулінарія може бути цікавою й без неї, зірок серіалу «Школа» та надуманих конфліктів. Питання тільки в тому, як автори шоу оцінюють свою аудиторію.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY