detector.media
05.10.2018 19:05
Скарга до ЄСПЛ у справі Сущенка готуватиметься місяць-два, перспектива її розгляду - 5-6 років - Фейгін
Скарга до ЄСПЛ у справі Сущенка готуватиметься місяць-два, перспектива її розгляду - 5-6 років - Фейгін
Скарга до Європейського суду з прав людини щодо порушення Росією прав журналіста «Укрінформу» Романа Сущенка на незалежний суд перебуває на етапі підготовки. Наразі йде вибір оптимального процесуального механізму для того, щоб така скарга була прийнята до розгляду.

Про це повідомив громадський захисник незаконно засудженого в РФ українського журналіста Марк Фейгін на прес-конференції у рамках відкриття виставки малюнків Сущенка, передає «Укрінформ».

«У нас є 6 місяців на подання такої скарги на вирок. Звичайно, це стаття шоста - порушення права на незалежний суд, та інші статті Європейської конвенції, які ми будемо використовувати», - сказав Фейгін.

За його словами, скарга, у разі її прийняття до розгляду судом, розглядатиметься тривалий термін.

«Росія - рекордсмен, номер один за кількістю скарг, звернень до європейських судових інстанцій щодо порушення Європейської конвенції, під якою Росія підписалася. Перспектива розгляду такої скарги Романа - це 5-6 років», - зазначив захисник.

Також він повідомив, що на цьому етапі підготовки скарги йде вибір оптимального процесуального механізму для того, щоб вона була прийнята до розгляду.

«На це може піти місяць-два, і ми цим займаємося, збираємо документи», - пояснив Фейгін.

Він додав, що розглядається варіант передачі такої скарги до ЄСПЛ з України і українською мовою.

«Нам важливо написати цю скаргу українською мовою, тоді її розглядатимуть через український staff (український персонал секретаріату суду - ред.) і вона піде до суддів. Ви знаєте, що судді тієї країни, де приймається рішення, не братимуть участі в розгляді цієї скарги», - сказав він.

Фейгін додав, що ЄСПЛ «надзвичайно консервативно» ставиться до розгляду політичних мотивів переслідування за статтею 18 Європейської конвенції.

Раніше в українському Мін'юсті заявили, що рішення Верховного суду РФ у справі українського журналіста Романа Сущенка щодо його 12-річного ув'язнення буде долучено до міждержавної заяви України проти РФ до ЄСПЛ щодо українських політв’язнів.

Нагадаємо, журналіста Романа Сущенка затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув із приватним візитом. Його звинувачують у «шпигунстві». 4 червня 2018-го Сущенка засудили до 12 років колонії суворого режиму. 5 червня Марк Фейгін подав скаргу на рішення Московського міського суду щодо вироку Сущенку. 

12 вересня Верховний суд Російської Федерації визнав законним рішення Московського міського суду про 12 років ув’язнення для українського журналіста Романа Сущенка, обвинуваченого у «шпигунстві». Журналіст розраховує на обмін. Сущенко заявив, що розраховує на обмін і пообіцяв родині обов’язково повернутися. Громадський захисник журналіста Марк Фейгін повідомив, що Сущенко готовий просити Президента РФ Володимира Путіна про помилування.

Міжнародна та Європейська федерації журналістів (IFJ/EFG) засудили вирок українському журналісту Роману Сущенку.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY