detector.media
03.10.2018 21:35
У VoxUkraine відповіли на звинувачення авторів «Нового економічного курсу» Тимошенко в заангажованості
У VoxUkraine відповіли на звинувачення авторів «Нового економічного курсу» Тимошенко в заангажованості
2 жовтня на сайті VoxUkraine вийшла стаття «Не “Новий економічний курс”: пекельна суміш…», в якій наводилися приклади «плагіату, самоплагіату і посилань на неіснуючі джерела», які, на думку авторів, були використані у програмі кандидата в президенти України Юлії Тимошенко. Автори програми, в свою чергу, звинуватили редакцію в заангажованості та назвали рівень рецензії дуже низким. У відповідь редакція VoxUkraine вирішила пояснити свою позицію щодо цієї статті.

21 вересня Юлія Тимошенко презентувала свою економічну програму на 401 сторінку - «Новий економічний курс України». 2 жовтня на сайті VoxUkraine було опубліковано огляд цієї програми у вигляді статті «Не "Новий економічний курс": пекельна суміш плагіату, самоплагіату, неіснуючих джерел і помилок» колектива авторів: Ілони Сологуб, Юрія Городніченка, Олександра Жолудя, Дмитра Яблоновського, Тимофія Бріка, Бориса Давиденка.

У статті, зокрема, зазначено, що розділи програми Тимошенко щодо банків та монетарної політики практично повністю переписані зі «Стратегії розвитку банківської системи», підготовленої Експертною групою Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності у 2016 році; кілька абзаців опису проблем електронних послуг скопійовано з аналітичної записки Національного інституту стратегічних досліджень без посилання на джерело, також автори програми посилаються на неіснуючий макроекономічний консенсус ТІ та Світового банку тощо.

Колектив авторів «Нового економічного курсу» опублікував на своєму сайті заяву щодо статті VoxUkraine, назвавши її «маніпулятивною та нефаховою».

Свою позицію автори «Нового курсу» агументують зокрема тим, що першим автором рецензії VoxUkraine зазначена пані Ілона Сологуб, «яка є не лише Головою наглядової ради VoxUkraine, а й дружиною одного із заступників Голови НБУ – пана Дмитра Сологуба, який відповідає у НБУ за питання монетарної стабільності».

«Має місце очевидний і безпрецедентний (з точки зору цивілізованих країн) конфлікт інтересів. Простою мовою – журналіст написала пасквіль на експертів, що негативно оцінюють роботу її чоловіка у НБУ, яка принесла суттєву шкоду суспільству. Тому рівень рецензії є дуже низьким – вона не містить ознак економічної дискусії високого рівня, а є сукупністю безпідставних нападок і маніпуляцій», - вважають автори економічної програми Юлії Тимошенко.

У зв’язку з цим вони висловили думку, що «VoxUkraine не дотримується зазначених демократичних стандартів і принципів».

VoxUkraine у відповідь на цю заяву опублікувала пояснення, що стаття «Не "Новий економічний курс"…» не висловлює точку зору всієї організації.

«Авторами статті є кілька членів редколегії, які вважають, що це важлива інформація, яка повинна бути опублікована. Два інші члени редколегії (не автори) прийняли статтю до публікації», - зазначили в редакції.

«Чому стаття про якість програми, а не зміст? Тему статті обирають автори. В даному випадку ми поділяємо бажання авторів поінформувати суспільство про те, що документ, який потенційно може стати дорожньою картою економічної політики після виборів, містить плагіат, дослівне цитування програм, запропонованих іншою партією раніше, вільне трактування досліджень іноземних учених, а також посилання на неіснуючі або неправильні джерела. Крім того, складання документу з частин досліджень різних авторів без їх переосмислення та оновлення вказує на те, що висловлені в ньому ідеї, їх аргументація, узгодженість між собою були недостатньо продумані», - додали у VoxUkraine.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY