detector.media
Світлана Остапа
«Детектор медіа»
03.10.2018 19:28
Василь Голованов – Комітету свободи слова: Якщо ви допустите закриття NewsOne, то чим ви кращі за Януковича?
Василь Голованов – Комітету свободи слова: Якщо ви допустите закриття NewsOne, то чим ви кращі за Януковича?
Парламентський комітет розглянув питання нападу на кореспондентку телеканалу NewsOne та подискутував з представниками NewsOne про редакційну політику каналу.

3 жовтня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув питання про напад у прямому ефірі на кореспондентку телеканалу NewsOne Дарину Білеру та інші факти перешкоджання журналістській діяльності, зафіксовані у 2018 році. На засідання були запрошені представники правоохоронних органів та ЗМІ.

Представник правоохоронних органів розповів, що наразі є два кримінальні провадження й одній особі оголошено підозру, проводяться експертизи. NewsOne звинувачує правоохоронців у бездіяльності під час нападу на журналістку. Генеральний продюсер телеканалу NewsOne Василь Голованов пообіцяв передати відео, щоб поліцейські могли ідентифікувати своїх співробітників та покарати.

Представник прокуратури підтвердив, що людині, яка вдарила журналістку, оголошено підозру за попередньою кваліфікацією за статтею 171 (ч. 1) Кримінального кодексу України (перешкоджання професійній журналістській діяльності), призначено судово-медичну експертизу. За його словами, потрібно ще кілька тижнів, щоб передати справу до суду.

Представники NewsOne зауважили, що потерпіла спеціально їздила сама до судово-медичного експерта і вже має висновок, тому здивувалися, яку ще судово-медичну експертизу призначено.

На засіданні Комітету згадали і про петицію щодо припинення роботи телеканалів «112 Україна» та NewsOne.

Василь Голованов сказав членам Комітету свободи слова: «Якщо ви допустите закриття нашого каналу, у будь-який спосіб, то чим ви кращі за Януковича? Закриття нашого каналу, чи будь-якого іншого каналу, 112” – це неприпустимо».

Перша заступниця голови Комітету свободи слова Ольга Червакова поцікавилася у Василя Голованова, чи визнають на каналі певні перекоси в редакційній політиці. «Вам відомо, яка турбулентність існує в суспільстві стосовно вашої редакційної політики. Не на порожньому, а, можливо, й на порожньому місці, ви зараз прокоментуєте, виникла ця петиція. Чи визнаєте ви певні перекоси у вашій редакційній політиці, чи ведуться дискусії з вашими журналістами, редакторами стосовно професійних стандартів, дотримання балансу, яку позицію займає керівництво, журналісти? Чи існує у вас редакційна рада, профспілка, чи інший майданчик для обговорення професійних стандартів?», – запитала народна депутатка.

«Так, існує редакційна рада, проводяться наради, і ми подаємо збалансовану позицію. Я думаю, що ця петиція і подальший розгляд на комітеті нацбезпеки і оборони, і подальше винесення її в сесійну залу чи розгляд на РНБО – це все способи тиску на непідконтрольний владі ЗМІ. Перекосів я не бачу. Якщо ви можете навести конкретні приклади в новинах, чи в ефірах, чи в моїх ефірах, я готовий відповідати за кожне своє слово», – відповів пан Голованов.

Журналіст «Української правди» Олексій Братущак не погодився з тим, що Newsone дотримується професійних стандартів, і як приклад навів факт з поширенням телеканалом російської пропаганди. «Я змонтував відео, де були шматки ефірів російських телеканалів, 112-го і NewsOne, про те, що Андрій Парубій якось там вихваляв Гітлера в ефірі ICTV. А насправді нічого такого не було. Крім цього був матеріал на сайті «Детектор медіа», в якому проаналізовано, як сайти поширювали цю російську пропаганду. Це один з прикладів, насправді не єдиний, де представників так званих українських телеканалів за руку зловили, що вони поширюють російську пропаганду. І ви тут розповідаєте про якусь редакційну раду, що ви збалансовано робите матеріали?», – обурився він.

Заступниця головного редактора сайту «Страна.ua» Світлана Крюкова запитала у народних депутатів: «Як ви вважаєте, якщо журналіст на комітеті виступає адвокатом влади, і ви стравлюєте двох журналістів, чи це коректно?»

Василь Голованов виступив з ініціативою круглого столу, де журналісти зможуть обговорити всі ці питання.

Ольга Червакова розповіла, що їй колеги-депутати часто нарікають на непрофесійність журналістів. «Саморегуляція медіа – це запорука свободи слова. В США, якщо я не помиляюсь, за два порушення журналістської етики можна втратити можливість працювати журналістом. При чому з професії тебе викидають не чиновники, а самі представники професії. Тому, можливо, в цій дискусії двох журналістів ми є зайвою ланкою. Я хочу, щоб ви з різними поглядами нарешті сіли за один стіл і відпрацювали, як будете працювати далі, відпрацювали журналістські стандарти, яких би дотримувалися всі, це знизило би градус ненависті в журналістському середовищі і в суспільстві», – зазначила вона.

Член Комітету Григорій Шверк висловив іншу думку: «Я завжди за діалог і стандарти, але хочу зауважити: а чого ми очікуємо від такого діалогу? Ви що вважаєте, що будь-яка позиція будь-якого колеги переважить заробітну плату, яку надає власник? Думати інакше – це наївність».

Ольга Червакова уточнила, що медіабізнес – соціально-відповідальний бізнес.

Вікторія Сюмар закликала всіх бути конструктивними: «Будь-яка мова ворожнечі веде до погіршення ситуації. А в нас дуже часто полюбляють хайп і звинувачення. Ми завжди були вашими союзниками, розглядали ситуації із журналістською діяльністю. Намагалися бути об’єктивними, дуже прошу бути об’єктивними і журналістів».

Питання про спроби тиску і вербування співробітником Служби безпеки України журналіста інтернет- видання «Страна UA» Комітет свободи слова розглянув у закритому режимі.

Нагадаємо, 17 вересня журналістку телеканалу NewsOne Дарину Білеру вдарили під час прямого включення під ГПУ. Поліція Києва затримала нападницю та відкрила кримінальне провадження. Згодом правоохоронці повідомили про підозру жінці, яка вдарила журналістку. 19 вересня Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики засудив напад на журналістку.

20 вересня на сайті Верховної Ради було зареєстровано петицію про припинення діяльності телеканалів «112 Україна» та NewsOne. Вона зібрала необхідні 25 тисяч підписів. 1 жовтня голова Верховної Ради Андрій Парубій дав доручення про підготовку пропозицій щодо петиції, які можуть бути або проектом постанови, або проектом закону.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY