detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
27.09.2018 13:48
Нацрада перевірить п’ять регіональних компаній «1+1 медіа» за ретрансляцію каналу «2+2» в аналоговому ефірі
Нацрада перевірить п’ять регіональних компаній «1+1 медіа» за ретрансляцію каналу «2+2» в аналоговому ефірі
27 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланові перевірки п’яти регіональних телекомпаній групи «1+1 медіа» за ретрансляцію в аналоговому ефірі каналу «2+2».

Нацрада перевірятиме ТРК «S-ТЕТ» (мовить в ефірі Харкова), «Так ТВ+» (мовить в ефірі Миколаєва), ТРК «ТБ Стимул» (мовить в ефірі Кропивницького), ТРК «Алекс ТВ» (мовить в ефірі Запоріжжя), ТК «Приват ТБ Дніпро» (мовить в ефірі Дніпра).

За даними проведених Нацрадою моніторингів, в ефірі цих каналів ретранслюється контент, ідентичний програмному наповненню телекомпаній «Гравіс-кіно» і «Рєал істейт-ТВ» (юридичні особи телеканалу «2+2»).

«Встановлено, що програми “Рєал істейт-ТВ” і “Гравіс-кіно” є сімулкастами, тобто є однаковими і транслюються під однаковим логотипом “2+2”. Програмні концепції цих місцевих телерадіоорганізацій не передбачають ретрансляції», – сказав член Нацради Сергій Костинський. Тобто є ознаки суборенди каналу мовлення або порушення програмної концепції, зауважив він.

«Це навіть не суборенда каналу – це неефективне використання радіочастотного ресурсу, коли на одній території програма з однаковим наповненням і одним логотипом», – додала заступниця голови Нацради Уляна Фещук.

Член Нацради Олег Черниш зауважив, що ці телекомпанії за ліцензією мають логотип «2+2» і відповідну програмну концепцію, тож умов ліцензій не порушують. За словами представників компаній, вони не ретранслюють «2+2», а транслюють в ефірі контент спільного виробництва з юридичними особами каналу «2+2».

Голова Нацради Юрій Артеменко сказав, що перевірка покаже, чия правда. Усі члени Нацради одноголосно проголосували за призначення перевірок.

Слід нагадати, що з 1 вересня в Україні вимкнули аналогове ефірне мовлення всіх телеканалів, крім Суспільного мовника та місцевих телекомпаній, які не мають цифрових ліцензій (також аналогове мовлення залишилося в зоні ООС, на кордоні з Росією та Кримом). Регіональні телекомпанії групи «1+1 медіа», яким Нацрада призначила перевірки, якраз не мають цифрових ліцензій і залишилися мовити в аналоговому ефірі.

Перед тим, з 1 серпня, аналогове ефірне мовлення було вимкнено в Києві та Кіровоградській області. У цих регіонах було вимкнено всі загальнонаціональні телеканали (крім Суспільного), але в ефірі залишився телеканал «2+2», оскільки його юридична особа «Гравіс-кіно» не мала цифрової ліцензії (її мала інша юридична особа – «Рєал істейт-ТВ»). За цей місяць у телеканалу «2+2» суттєво зросли рейтинги. З 1 вересня Нацрада визнала аналогову ліцензію «2+2» («Гравіс-кіно») такою, що частково втратила чинність, оскільки канал є в цифровому ефірі. Тож аналогові ефірні передавачі «Гравіс-кіно» було вимкнено.

ТРК «S-ТЕТ», «Так ТВ+», ТРК «ТБ Стимул», ТРК «Алекс ТВ», ТК «Приват ТБ Дніпро» транслюють контент каналу «2+2», доповнюючи його вставками локального контенту (новинами, рекламою), вже кілька років поспіль. Але дотепер у Нацради це не викликало жодних запитань чи зауважень.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY