detector.media
25.09.2018 11:05
ГПУ відповіла «Громадському ТБ», що не може надати інформацію про виконання рішення ЄСПЛ щодо Седлецької
ГПУ відповіла «Громадському ТБ», що не може надати інформацію про виконання рішення ЄСПЛ щодо Седлецької
У Генеральній прокуратурі України на запит «Громадського телебачення» відповіли, що не можуть надати журналістам інформацію про виконання рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) стосовно головної редакторки програми журналістських розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької, «оскільки запитувані відомості є інформацією з обмеженим доступом»

Про це повідомляє «Громадське ТБ».

«Відповідно до вимог частини 1 статті 222 Кримінального процесувального кодексу України відомості досудового розслідування у конкретних кримінальних провадженнях відносяться до таємниці слідства і можуть бути розголошені лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

Відповідно до вимог статті 222 КПК України, підстав для надання будь-яких відомостей, пов’язаних зі здійсненням досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000003904 (за фактами можливого розголошення директором Національного антикорупційного бюро України відомостей, що становлять державну таємницю — ред.) не вбачається. Отже, запитувані відомості, відповідно до статтей 6,8 Закону України "Про доступ до публічної інформації", є інформацією з обмеженим доступом і надати її в порядку закону немає можливості.

Отже запитувані відомості, відповідно до статтей 6, 8 Закону України "Про доступ до публічної інформації", є інформацією з обмеженим доступом і надати її в порядку Закону України "Про доступ до публічної інформації" немає можливості», — йдеться у відповіді ГПУ.

У документі також повідомляється, що Генеральна інспекція не призначала та не проводила службове розслідування стосовно дій слідчого Іжука та прокурора Зимогляда.

«Будь-яка ініціатива чи накази про призначення службового розслідування з цього приводу в порядку, визначеному інструкцією про порядок проведення службових розслідувань в органах прокуратури, до Генеральної інспекції не надходили», — йдеться у документі.

Нагадаємо, 27 серпня 2018 року Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Наталі Седлецької за період з 19 липня 2016 по 16 листопада 2017 років у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідуваннядиректором Національного антикорупційного бюро України Артемом Ситником.

5 вересня стало відомо, що крім Наталі Седлецької ГПУ отримала доступ до даних телефонних переговорів і журналістки видання «Новое время» Христини Бердинських у цій же справі. Обох журналісток допитали в ГПУ ще в грудні.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко пояснив необхідність доступу до телефону журналістки Наталі Седлецької тим, що вона відмовилась надати інформацію про час зустрічі з керівником НАБУ.

«Радіо Свобода» назвала санкцію суду на доступ до даних телефону Наталі Седлецької «надмірним» і таким, що «грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси». Рішення суду викликало стурбованість і критичну реакцію редакції програми «Схеми»Transparency International, громадських організаційжурналістівголови парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політикиПосольства США в УкраїніЄвропейського СоюзуПарламентської Асамблеї Ради Європи. 7 вересня в Києві пікетували ГПУ на підтримку Наталі Седлецької та Христини Бердинських.

Наталка Седлецька оскаржила ухвалу слідчого судді Печерського районного суду, якою ГПУ було надано доступ до даних з її мобільного телефону. 18 вересня Апеляційний суд Києва частково задовольнив скаргу та зменшив обсяг даних, які ГПУ може отримати з телефону журналістки. Суд дозволив отримати від оператора дати, час та місце перебування телефону Наталки Седлецької протягом 17 місяців у рамках дії певних базових станцій поблизу Національного антикорупційного бюро України.

18 вересня стало відомо про те, що Європейський суд з прав людини, до якого звернулася Наталка Седлецька, ухвалив рішення застосувати «Правило 39» свого Регламенту – про невідкладні тимчасові забезпечувальні заходи щодо її справи та на місяць зобов’язав українську владу утриматися від доступу до даних з телефону Седлецької.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY