detector.media
18.09.2018 18:37
Верзилов був імовірно отруєний у день, коли мав отримати результати розслідування загибелі російських журналістів у ЦАР – ЗМІ
Верзилов був імовірно отруєний у день, коли мав отримати результати розслідування загибелі російських журналістів у ЦАР – ЗМІ
За даними «Медіазони» та «Нової газети» видавець та учасник Pussy Riot Петро Верзилов був причетний до розслідування загибелі у Центральноафриканській республіці (ЦАР) журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва.

Російська «Новая газета», посилаючись на джерела, «знайомі з ситуацією», повідомила, що видавець «Медіазони» та учасник групи Pussy Riot Петро Верзилов мав отримати фінальний звіт про розслідування загибелі трьох росіян  - журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва - у ЦАР, де вони знімали документальний фільм про роботу найманців з приватної військової компанії «Вагнер». Раніше про те, що Верзилов мав отримати звіт саме в день, коли потрапив до реанімації повідомляв телеграм-канал російського медіа «Проект».

«Новая газета», цитуючи свої джерела, пише, що Верзилов, який був близьким другом Расторгуєва, брав безпосередню участь у розслідуванні загибелі росіян, знайшов іноземних спеціалістів, які працювали на місті вбивства Джемаля, Расторгуєва та Радченка, і знайшов кошти на фінансування їхньої роботи. «Проект» також повідомляв, що фінансування не мало відношення до структур Ходорковського, які проводять окреме розслідування вбивства росіян.

Більш того, за даними ЗМІ, Петро Верзилов сам мав їхати разом зі знімальною групою до ЦАР, мав квиток, але в останню мить вирішив особисто взяти участь в акції Pussy Riot на підтримку політв’язнів, був заарештований на 15 діб після неї та не зміг потрапити на літак.

Сьогодні ж професор берлінської клініки Charite, де Верзилов проходить лікування, заявив на прес-конференції, що його, швидше за все, отруїли. Проте пан Кай-Уве Екардт зазначив, що «через шість днів після ймовірного отруєння шанси дізнатися причину залишилися невисокими». Зараз Верзилов у свідомості і не перебуває на апаратах штучної підтримки життєдіяльності, розповів лікар.

Нагадаємо, що Петро Верзилов потрапив до реанімації ввечері 11 вересня - за словами його дівчини, у нього став пропадати зір, а потім мова і здатність пересуватися. 15 вересня стало відомо, що його переведуть на лікування до Берліна.

31 липня стало відомо, що напередодні в ЦАР невідомими особами було вбито журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва, які знімали там документальний фільм про роботу ПВК «Вагнер». 

За версією джерела «Інтерфакса» начебто з поліції ЦАР, метою вбивства було пограбування. Цю версію підтверджувало також неназване джерело видання «Медиазона». За його даними, журналісти їхали на зустріч зі своїм «помічником» у ЦАР і мали при собі дорогу техніку.

Проте учасники групи розслідувачів проекту «МБХ медіа», який належить Ходорковському, повідомили, що «версія звичайного пограбування як головного мотиву злочинців суперечить багатьом фактичним обставинам справи». МБХ повідомляє, що «вбивці не забрали з автомобіля деякі речі, які є в ЦАР цінними для грабіжника: наприклад, три каністри з бензином, що знаходилися в кузові». Правда, зазначають журналісти, вони забрали відеоапаратуру.

Пізніше стало відомо, що Михайло Ходорковський закрив Центр управління розслідуваннями (ЦУР), який входив до «МБХ медіа» через помилки, які були допущені при організації експедиції Джемаля, Расторгуєва та Радченка. Саме для ЦУР вони мали знімати соє розслідування діяльності ПВК «Вагнер».

Натомість Ходорковський заявив, що буде проведено незалежне від ЦУР розслідування загибели росіян. Тому до ЦАР була направлена «окрема розслідувальна команда», яка має оприлюднити результати свого розслідування до кінця 2018 року.

ПВК «Вагнер» пов’язують з ім’ям наближеного до керівництва РФ бізнесмена Євгена Пригожина, який також, за повідомленнями ЗМІ, є причетним до створення російської «фабрики тролів».

Фото: vesma.today

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY