detector.media
Лілія Апостолова
«Детектор медіа»
17.09.2018 19:00
Мінкульт і Держкіно просили в уряду 2,6 млрд грн на кіно
Мінкульт і Держкіно просили в уряду 2,6 млрд грн на кіно
Міністерство культури України та Державне агентство з питань кіно просили в уряду 2,6 млрд грн на підтримку кіноіндустрії на 2018 рік: 1,9 млрд грн – на кінопроекти Держкіно та 700 млн грн – на патріотичне кіно Мінкульту.

Про це розповіла перша заступниця міністра культури України Світлана Фоменко під час прес-конференції, присвяченої розвитку креативних індустрій, що пройшла сьогодні, 17 серпня, в рамках щорічного медіафоруму Kyiv Media Week.

Пані Фоменко, відповідаючи на запитання журналістів про те, якою є адекватна сума державної фінансової підтримки української кіноіндустрії, зазначила, що минулого року Мінкульт просив в уряду 700 млн грн на конкурс фільмів патріотичного спрямування, а також підтримував пропозиції Держкіно, яке хотіло отримати від держави 1,9 млн грн.

«На жаль, ресурс обмежений, уряд не задовольнив наш запит. Але я вважаю, що саме ці суми є адекватними, бо важливо підтримувати не лише виробництво стрічок, але і їх просування», – сказала вона.

Нагадаємо, у 2017 році держава виділила на виробництво та розповсюдження українських фільмів 500 млн грн. У 2018 році бюджет зріс удвічі – до 1 млрд грн. Половина цих коштів надаєтся через Держкіно, а половина – через нову бюджетну програму Мінкульту «Виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування».

Голова Держкіно Пилип Іллєнко додав, що державна фінансова підтримка є вкрай важливою, адже до кінця цього року в прокат вийде 18 національних фільмів, 16 із яких створені за державної підтримки: «Якби не кошти, які надала держава, ми мали би лише дві стрічки». Водночас пан Іллєнко впевнений, що виробництво фільмів – це лише частина кіноіндустрії: підтримка і держави, і приватних інвесторів має здійснюватися й у сфері промоції кінопродукту, освіти тощо. 

Директор медіахолдингу «Медіа Група Україна» Євген Лященко зазначив, що розвиток кіноіндустрії залежить не лише від кількості грошей, які виділяє держава на підтримку кіноіндустрії, а й від структури фінансування та правильно розставлених пріоритетів, одним із яких є рібейти (повернення авторам частини коштів, витрачених на зйомки фільму в Україні). Запровадження рібейтів було прописано в прийнятому минулого року законі про державну підтримку кінематографії, але доки не внесено змін до деяких нормативно-правових актів, норми нового закону не працюють. 

Співвласник кіновиробничої групи компаній Film.ua Group Сергій Созановський теж акцентував увагу на проблемі відсутності рібейтів. Він розповів, що Україна втратила потенційні 100 млн євро інвестицій в економіку через те, що американський телеканал HBO знімав серіал «Чорнобиль» в Україні лише п’ять днів зі 102 знімальних днів, решту часу – в країнах Балтії, де система рібейтів працює.

Спікери також говорили про важливість об'єднувати всі креативні індустрії. Приклад такого об'єднання навів Сергій Созановський, який розповів, що мультфільм «Викрадена принцеса» виходив у кінотеатральний прокат у Польщі в тому числі українською мовою. Стрічку демонстрували представникам української діаспори в 40 кінотеатрах, після чого в країні було створено фан-клуб гурту «Время и стекло», учасники якого озвучували головних героїв, і тепер фан-клуб домовляється про організацію концертного туру гурту Польщею.  

Як писав «Детектор медіа», за словами Пилипа Іллєнка, у 2019 році уряд знову виділить на підтримку кіноіндустрії не менше 1 млрд грн

Фото: Лілія Зінченко

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY