detector.media
Юлія Шестакова
15.09.2018 12:55
Золотухін підтвердив створення третього списку сайтів, рекомендованих до заборони
Золотухін підтвердив створення третього списку сайтів, рекомендованих до заборони
За словами заступника міністра інформаційної політики України, зараз в роботі спеціальної робочої групи з моніторингу вже є певна кількість інтернет-ресурсів.

Вчора стало відомо про те, що наразі спеціальна робоча група з моніторингу при Міністерстві інформаційної політики України готує новий (третій) перелік сайтів, які відомство пропонує заборонити в Україні. «Детектор медіа» звернувся по коментар до заступника міністра інформаційної політики Україниа Дмитра Золотухіна, який спершу наголосив на тому, що в повідомленні йдеться саме про «постійно діючу робочу групу з моніторингу загроз». За словами чиновника, ця група вивчає інформацію, публікації онлайн-медіа і приймає рішення пр те, чи вбачаються окремі ознаки порушень законодавства.

«Немає мети створити перелік, третій, п'ятий, – підкреслив Дмитро Золотухін. – Група працює постійно. Окремі ресурси обговорюються, моніторяться, інформація збирається...»

Чиновник зазначив, що збирання списків сайтів обумовлене тим, що відправляння до СБУ по одному ресурсу є недоцільним. Тож лист до відомства готується, коли є матеріал на певну кількість інтернет-ресурсів. Наразі, за словами Золотухіна, в роботі групи вже є певна кількість сайтів, можливо, її буде ще доповнено.

Але, фактично, на запитання, чи буде третій перелік сайтів, рекоменованих до заборони, заступник міністра інформаційної політики відповів стверджувально.

«Так, буде. Але перелік – не самоціль, – повідомив Золотухін. – Головне – дотриматися процедури закону. Зрозумійте, ми не сидимо і не кажемо "а давайте ще один перелік зробимо"... "А давайте..." Це постійна планомірна робота з моніторингу і оцінки протиправності розповсюдження забороненої до поширення інформації. Перелік стає "релевантним" тільки, в момент направлення до правоохоронців. До того, жодну службову інформацію про оцінювання контенту розголошувати буде неправильно».

Нагадаємо, у березні 2017 року міністр інформаційної політики Юрій Стець повідомив «Детектору медіа», що антиукраїнські сайти має закривати суд за результатами моніторингу МІПу та аналізу СБУ й Експертної ради.

19 червня 2017 року Міністерство інформаційної політики оприлюднило перелік сайтів, переданий до СБУ для можливого блокування. До переліку потрапили 20 інтернет-ресурсів: rusvesna.su, rusnext.ru, news-front.info, novorosinform.org, nahnews.org, antifashist.com, antimaydan.info, lug-info.com, novorossia.today, comitet.su, novoross.info, freedom.kiev.ua, politnavigator.net, odnarodyna.org, zasssr.info, ruspravda.info, on-line.lg.ua, ruscrimea.ru, c-pravda.ru, 1tvcrimea.ru.

Жодних повідомлень про судові рішення щодо блокування 20 інтернет-ресурсів з переліку МІПу не було, але деякі інтернет-провайдери без рішень суду вже блокують доступ користувачів до сайтів з оприлюдненого міністерством списку – наприклад, «Ланет».

У березні 2018 року Мінінформполітики підготувало новий перелік сайтів, рекомендованих для заборони. Зокрема, в запропонованому переліку названі: dan-news.info, admin-gorlovka.ru, dnr24.su, gorlovka.today, golospravdy.com, s-narodom.ru, politnavigator.net, riafan.ru, dnr-hotline. ru, genocid.net, miaistok.su, dnr24.com, republic-tv.ru, ruskline.ru, dnipress.com, kianews24.ru, c-eho.info, crimea.ria.ru, c-inform.info, komtv.org і gazetacrimea.ru.

Фото: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY