detector.media
14.09.2018 12:27
Порошенко прокоментував ухвалу суду про доступу до телефонних даних Седлецької та Бердинських
Порошенко прокоментував ухвалу суду про доступу до телефонних даних Седлецької та Бердинських
Президент України Петро Порошенко висловив переконання, що ситуація з отриманням слідчими Генпрокуратури доступу до телефонних даних журналістів може бути вирішена на їхній зустрічі з генпрокурором Юрієм Луценком, але не виключає «інших заходів» щодо захисту їхніх джерел

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Я, як президент і громадянин, усі чотири роки своєї президентської каденції робив усе для того, щоб захистити свободу слова... Журналісти мають знати правду. Я впевнений, що журналісти разом повинні прийти до генерального прокурора і зняти всі питання», – сказав він журналістам у п'ятницю в Києві в кулуарах 15-го форуму YES.

При цьому президент додав, що це не виключає «інших заходів щодо захисту журналістських джерел».

відео: «Радіо Свобода»

Нагадаємо, 27 серпня 2018 року Печерський районний суд Києва дав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки програми «Схеми» (проект «Радіо Свободи») Наталі Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування Артемом Ситником.

Речниця «Радіо Свободи» Джоанна Левісон назвала це рішення «надмірним» та таким, що «грубо порушує міжнародні стандарти і не відповідає зобов’язанням України із захисту вільної преси». Рішення суду також засудила редакція програми «Схеми» , Transparency International, громадських організацій. Журналісти та ГО закликали ГПУ не реалізовувати ухвалу щодо керівника програми «Схеми».

5 вересня стало відомо, що крім пані Седлецької ГПУ отримала доступ до данних телефонних переговорів й журналістки видання «Новое время» Христини Бердинських у цій же справі. Обох журналісток допитали по ній у ГПУ ще в грудні.

Також 5 вересня голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар заявила, що має намір  зустрітися із Генеральним прокурором України Юрієм Луценком, щоб з’ясувати, чи не є ухвала суду щодо Седлецької надмірною.

Посольство США в Україні вважає, що рішення Печерського суду надати доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки може мати несприятливий вплив на свободу преси.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY