detector.media
13.09.2018 10:45
Представник ОБСЄ зустрівся та поговорив з Асєєвим у Донецьку
Представник ОБСЄ зустрівся та поговорив з Асєєвим у Донецьку
Координатор гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи, посол ОБСЄ Тоні Фріш зміг зустрітися і поспілкуватися із журналістом Станіславом Асєєвим, ув'язненим у непідконтрольному українському уряду Донецьку

Про це він повідомив 13 вересня в Києві, повідомляє «Радіо Свобода».

Під час відвідин ОРДО й ОРЛО Фріш зміг відвідати місця неволі й віч-на-віч поговорити з в’язнями, серед яких як українські військові, так і цивільні, яких утримують на території ОРДЛО. Серед них і журналіст проекту Радіо Свобода Радіо «Донбас.Реалії» Станіслав Асєєв, який понад рік утримується в полоні бойовиків у Донецьку.

«Ми поговорили з паном Асєєвим. Це було конфіденційна бесіда, досить тривала і досить відверта», – заявив координатор ОБСЄ.

Однак Фріш відмовився відповідати на питання щодо Асєєва чи інших ув’язнених, з якими він спілкувався, а також назвати інші прізвища. За його словами, це зумовлено питанням безпеки цих людей.

Нагадаємо, 30 серпня представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко заявила про необхідність зустрічі коррдинатора від СММ ОБСЄ Тоні Фріш із полоненим журналістом Станіславом Асєєвим.

Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook зламали. 31 липня 2017 року представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи, представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження українського журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна).

17 серпня російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим в «ДНР» журналістом «Радіо Свобода» Станіславом Асєєвим. На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики.

Колишній народний депутат та друг Стаса Асєєва - Єгор Фірсов - вважає, що журналіста під час інтерв'ю змусили зізнаватися у нібито шпигунстві. Віце-спікер Верховної Ради та представниця України на мінських переговорах Ірина Геращенко заявила, що бойовики «вибили» з Асєєва «зізнання в шпигунстві»для інтерв'ю російському телеканалу. Європейська федерація журналістів також погодилася, що «зізнання» було зроблено під примусом. Комітет захисту журналістів засудив трансляцію каналом «Россия 24» інтерв’ю з українським полоненим журналістом та вкотре закликав до його звільнення. З аналогічним закликом виступила організація «Репортери без кордонів».

Головне управління розвідки Міністерства оборони України у відповіді на запит «Детектора медіа» повідомило, що не володіє інформацією про полоненого бойовиками журналіста Станіслава Асєєва (Васіна).

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY