detector.media
10.09.2018 13:38
В Узбекистані арештували щонайменше чотирьох блогерів за пости про релігію
В Узбекистані арештували щонайменше чотирьох блогерів за пости про релігію
Комітет захисту журналістів (Committee to Protect Journalists, CPJ) повідомляє про арешти блогерів в Узбекистані.

За даними організації арешти відбулися між 28 серпня і 4 вересня. Затримані блогери писали про соціальні та релігійні проблеми й часто виступали за більшу роль ісламу в суспільстві. Майже усі їх пости були опубліковані в соцмережі Facebook.

«Через обмеження, яких зазнає місцева преса, Facebook став основною платформою, якою користуються блогери в країні», — зазначає CPJ.

Серед затриманих — блогери Адам Олімов, Отабек Усманов, Хуршидбек Мухаммадрозіков та релігієзнавець Зійодулла Кабіров. Місцеві правозахисники повідомили CPJ, що поліція затримала більше людей та передали організації перелік з іменами ще сімох блогерів.

«Тиск на блогерів сигналізує про те, що країна не серйозно ставиться до поліпшення середовища для свободи преси», — прокоментувала Гулноза Саїд (Gulnoza Said), дослідниця CPJ у Європі та Центральній Азії.  «Влада повинна звільнити затриманих блогерів та забезпечити умови, в яких журналісти можуть вільно коментувати питання, важливі для узбецького суспільства», — додала вона. 

Представник Генеральної прокуратури Узбекистану Суреййо Рахмонова (Surayyo Rahmonova) не відповіла на телефонний запит CPJ щодо нещодавніх арештів.

Раніше цього року в Узбекистані звільнили з-під варти журналіста, звинуваченого в закликах скинути владу. Бобомурод Абдуллаєв (Bobromud Abdullaev) разом з трьома іншими авторами писав під псевдонімом «Усмон Гакназаров» критичні статті про осіб, наближених до попереднього авторитарного президента Узбекистану Іслама Карімова. Усі четверо були заарештовані у вересні 2017 року.

В індексі свободи ЗМІ «Репортерів без кордонів» Узбекистан посідає 165 місце серед 180 країн.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY