detector.media
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
07.09.2018 10:02
Вбивство Захарченка: навіщо було прибріхувати?
Вбивство Захарченка: навіщо було прибріхувати?
Зрештою, в тому й полягає наша мета у інформаційній війні, щоби за допомогою правди здолати російську брехню. Конкуренція двох неправд – то тупиковий шлях.

Ціла низка видань поширили інформацію про буцімто тотальні арешти й затримання, що накрили окупований Донецьк після вбивства ватажка так званої ДНР Захарченка. От деякі приклади, взяті навмання.

НВ, з заголовку: «У Донецьку бойовики повально затримують людей прямо на вулицях». І вже з тексту: «Як повідомив представник Уповноваженої Верховної Ради з прав людини в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський на своїй сторінці в Facebook, арешти здійснюються по всьому місту, вже відомо про вісьмох затриманих». І – цитата з Лисянського: «Зараз на території ОРДО після вибуху в Донецьку активісти і місцеві джерела повідомляють, що "спецлужби" незаконних збройних формувань "ДНР" повально затримують людей прямо на вулицях, за останні 1,5 години надійшло 8 повідомлень… арешти по всьому місту, затримання вже були на вулицях: бульвар Пушкіна, Артема, Комсомольський проспект, Площа Леніна, р-н Драматичного театру, проспект Гурова, Університетська».

УНІАН, з заголовку: «У Донецьку бойовики почали масово затримувати людей на вулицях». Підзаголовок: «За наявною інформацією, арешти відбуваються по всьому окупованому Донецьку». У тексті – та сама цитата з Лисянського, так само подана двома частинами й із тією самою локалізацією й тими самими вісьмома «масово затриманими» особами.

«Тиждень», заголовок: «На вулицях Донецька масово затримують людей». Підзаголовок: «Після вбивства ватажка бойовиків Захарченка арешти проходять по всьому місту». У тексті зазначено, що «Лисянський зазначив, що арешти проходять по всьому місту», але його цитату дано скорочено, без локалізації арештів. Згадано про тих самих вісьмох затриманих.

Сайт «Радіо Свобода»: в заголовку також ідеться про масові затримання, а от із тексту: «У Донецьку після вбивства ватажка угруповання «ДНР» Олександра Захарченка відбуваються масові затримання людей, повідомила ввечері 31 серпня уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова з посиланням на свого представника в Донецькій та Луганській областях Павла Лисянського». Тобто безпосереднім джерелом новини зазначено Денісову. У матеріалі подано згадану вже цитату з Лисянського з такою локалізацією масових затримань: «Затримання вже були на бульварі Пушкіна, вулиці Артема, Комсомольському проспекті, площі Леніна, районі Драматичного театру, проспекті Гурова, Університетській». Про кількість затриманих не сказано.

Сайт 5-го каналу: заголовок нейтрально повідомляє про те, що «арештовують людей на вулицях Донецька»; в тексті це виглядає так: «Правозахисник Павло Лісянський пише, що на вулицях Донецька масово затримують людей. "До Донецька висунулися деякі військові підрозділи НВФ "ДНР" із передової лінії, місто перекрите, виїхати з міста не можна. Бояться дестабілізації ситуації", – написав правозахисник». Тут виникає запитання до написання прізвища Лисянського, але власне подання його інформації є коректним: її подано як інформацію від Лисянського, без власної її абсолютизації.

«Українська правда»: в заголовку – про те, що «масово затримують людей на вулицях». «У Донецьку "спецслужби" бойовиків ОРДО масово затримують людей на вулицях після вбивства Олександра Захарченка», - з цього починається текст. «За словами Лисянського, людей затримують по всьому Донецьку», - інший його фрагмент; подано й дві частини цитати Лисянського й із вісьмома затриманими, й із тією самою локалізацією.

«Сегодня», підзаголовок: « Спецслужби НЗФ "ДНР" повально затримують людей прямо на вулицях», як на першоджерело матеріал посилається на фейсбук-сторінку Денісової, яка, своєю чергою, посилається на Лисянського; в цитатах наведено ту саму локалізацію затримань, цифра у вісім осіб фігурує як у цитаті, так і у власному викладенні.

Але перевершив усіх «Обозреватель», який повів мову вже про те, що «терористи почали заарештовувати мирних жителів по всій території окупованої області» - вже про цілу область (яка, до речі, далеко не вся є окупованою). Фігурують у матеріалі ті самі 8 осіб і та сама локалізація.

Отже, масово й повально. За різними свідченнями, нинішнє населення окупованого Донецька становить близько 600 тисяч людей. 8 осіб із 600 тисяч – чи можна такий масштаб затримань назвати масовими й повальним? Чомусь видається, що це є дуже великим перебільшенням. «Повально» й «масово» - в даному разі це оціночні судження, які дуже сильно викривлюють масштаб події, принаймні на момент публікування згаданих матеріалів.

Тепер про локалізацію. Донецьк – величезне за територією місто. Один приклад: за атласом автошляхів, від центру Донецька до центру Мар’їнки – 27 кілометрів. Насправді дорожні знаки про закінчення Донецька й початок Мар’їнки стоять поруч, в одному й тому самому місці. Вулиця Артема в Донецьку тягнеться на понад 9 кілометрів, від металургійного заводу до вокзалу. Тож зазначення як місця події «вулиця Артема» насправді ніяк не локалізує подію. Вулиця Університетська також тягнеться на понад 6 кілометрів.

Але ці дві вулиці – паралельні, між ними максимум п’ять хвилини пішки. У центрі Донецька поміж ними, паралельно їм обом, пролягає бульвар Пушкіна, на якому й розташоване кафе «Сепар», від бульвару до кожної з двох вулиць іти по дві хвилини. Зазначені в цитаті проспекти Гурова та Комсомольський – це насправді дві маленькі тихі вулички, перпендикулярні вулицям Артема й Університетській. Між ними – теж щонайбільше п’ять хвилин неспішної ходи. Поміж ними пролягає такий саме тихий і маленький проспект Гринкевича, що виходить до драматичного театру; театр цей стоїть на площі Леніна. Сама ця площа тягнеться вздовж вулиці Артема якраз від її перетину з проспектом Гурова й до її перетину з Комсомольським проспектом.

Тож зі змальованого виглядає, що йдеться про маленький квадратик довкола кафе «Сепар». Принаймні, ніщо в наведених текстах не свідчить про більший простір. І коли так, вислів «по всьому місті» - це вже не просто перебільшення, а відверта неправда.

Тож коректно подана інформація мала б виглядати так: «Окупаційна влада Донецька затримує випадкових перехожих у кварталах, прилеглих до місця вбивства Захарченка». Все решта – роздмухування. Маніпулювання. Вигадування.

І гаразд, Лисянський згустив фарби, а кримчанка Денисова могла не знати донецької мікрогеографії. Могли не знати її й журналісти видань, що поширювали новину. Але ж ті самі журналісти не могли не бачити, що цифра у 8 затриманих осіб не відповідає поняттю «повально»! Вони не могли не розуміти, що цю невідповідність одразу ж побачать читачі! І якщо цитату Лисянського ЗМІ мусили подати такою, якою вона є (або замінити характеристику «повально» на три крапки), але у власних текстах, то викладенні своїми словами від визначень «повально» й «масово» вони мали б утриматися.

Отут я хотів би, щоб мене правильно зрозуміли. Окупаційний режим і сам факт окупації можна лише ненавидіти. Його можна й треба зневажати. Конче потрібно, винятково потрібно змальовувати всі жахіття, які відбуваються на окупованих територіях. Тільки правдиво, без фантазування: окуповані території – й без того дуже жахлива річ, щоби ще й прибріхувати про них. Правда залишається правдою, неправда залишається неправдою. І хай навіть найшляхетніша мета не виправдовує таких от засобів. Зрештою, в тому й полягає наша мета у пропагандистській війні, щоби за допомогою правди здолати російську брехню. Конкуренція двох неправд – то тупиковий шлях.

Він тільки поставить нас на одну дошку з Росією. Дасть росіянам привід чергового разу з реготом розповідати про «вигадки укроЗМІ». А українських читачів змусить усю інформацію про війну й російську агресію ділити навіть не на два, а на вісім. Так, саме всю, а не лише цю конкретну. Тим паче, що це – далеко не перший приклад такого от «прикрашання», яке підриває довіру до інформації.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY