detector.media
Володимир Малинка
06.09.2018 16:58
Дослідження: 56 % українців вважають, що можуть відрізнити замовні матеріали в ЗМІ
Дослідження: 56 % українців вважають, що можуть відрізнити замовні матеріали в ЗМІ
Згідно з даними нового соціологічного дослідження, більше людей почали довіряти українським медіа, хоча і не задоволені тим, як вони подають новини.

Опубліковані результати нового опитування «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів ЗМІ у 2018 року», яке виконала соціологічна компанія InMind на замовлення МГО InterNews.

Мета дослідження — вивчити звички українців, що стосуються споживання ЗМІ, а також їхню довіру до ЗМІ, оцінити рівень медіаграмотності та обізнаність населення щодо впровадження реформ в Україні.

У травні-червні цього року представники InMind опитали 4000 респондентів (18-65 років). Похибка репрезентативної частини вибірки — 2,5 %. Для фокусних регіонів (де вибірка 300) — 5,8 %.

Телебачення залишається головним джерелом новин

Після різкого падіння у 2016 та 2017 роках, частка аудиторії телебачення стабілізувалась. Як і минулого року у 2018-му цим видом медіа користуються 77 % українців. Сайти новин стали більш популярними (тут і далі по тексту дані порівнюються з попередніми дослідженнями InterNews — ДМ). Інтернет-ЗМІ наростили собі ще 6 % аудиторії, дійшовши до позначки у 60 %.

Аудиторії соціальних мереж та радіо також зросли, порівняно з попереднім роком. Хоча преса втратила ще 3 % аудиторії. Якщо рахувати з 2015 року, то газети і журнали втратили 10 % читачів.

Хоча, як і раніше українці більше користуються загальнонаціональними ЗМІ. У 2018-му місцеві засоби масової інформації змогли наростити аудиторію. Порівняно з даними за 2017 рік, регіональне телебачення почало дивитись на 6 % більше людей (45 %), а місцеві сайти читають на 11 % більше опитаних (42 %).

Більша частина населення отримує новини з українських ЗМІ

Найбільше новин дізнаються з телебачення. 74 % опитаних відповіли, що з такою метою користуються цим медіа найчастіше. На другому місці — інтернет-ЗМІ. Їх читають 57 % українців, що на 6 % більше за минулий рік. Далі йде радіо та преса.

Утім такі цифри відрізняються від тих, які показало дослідження КМІС, що проводилося в лютому 2018 року на замовлення ГО «Детектор медіа». Тоді 86 % опитаних відповіли, що отримують інформацію про ситуацію в країні і світі від українських телеканалів. 27 % українців сказали, що користуються для цього українськими інтернет-сайтами (що майже у два рази менше, ніж у дослідженні InMind), 24 % — соціальними мережами. Для ще 18 % основним джерелом виступають особисті соціальні кола.

Опубліковане у серпні цього року дослідження GfK Ukraine (на замовлення «Кальміуської групи»), показує що 70 % українців дізнаються інформацію про непідконтрольні території з телебачення. А інтернет-сайти читають 35 % опитаних.

Частка російських медіа у інформаційному споживанні продовжує падати, згідно з даними від InMind за попередні роки. До 8 % впала також і популярність російських інтернет-ЗМІ. Найбільше їх читають в Одеській, Запорізькій та Донецькій областях.

Ці дані практично ідентичні до дослідження КМІС. Тоді 4,7 % респондентів сказали, що дивиться російське телебачення. Сайтами РФ послуговувались всього 0,5 % опитаних, а пресою — 0,1 %.

Презентація результатів дослідження

Сергій Гриценко, координатор з комунікацій та програмний менеджер Internews

Найбільш популярний телеканал — «1+1», а газета — «Сегодня»

InMind попросила у респондентів назвати три медіа в кожній категорії, якими вони найчастіше користуються. ТОП-5 телеканалів виглядає таким чином: «1+1», «Інтер», «СТБ», ICTV, «Україна ТРК». Нагадаємо, у дослідженні від КМІС рейтинг каналів майже такий самий, тільки останнім у п’ятірці був «СТБ» (36, 3 %), а передостаннім — ICTV (39, 1 %).

Новинні агрегатори були InMind названі такі: «Укр.нет», «Яндекс», УНІАН. Серед сайтів найчастіше опитані читають «Цензор НЕТ», «1+1», «Новости Украины», «Факты» та «Кореспондент».

У лідерах преси — «Сегодня», «Вести», «Факты и комментарии», «Аргументы и факты» і «Бульвар». У ТОП-3 популярних радіо виявилися «Хіт ФМ», «Шансон» та «Авторадіо Україна».

Рейтинг ЗМІ. Макрорегіони
Infogram

Рівень задоволеності новинами на телебаченні падає

Така тенденція характеризує як роботу регіональних телеканалів, так і національних. Приміром, на 3 % менше респондентів вважає важливою інформацію, яку транслюють місцеві канали. Також зменшилась кількість тих, хто вважає такі повідомлення повними і розгорнутими.

Національні канали втрачають у зручності, вважають опитані.  Менше людей, порівняно з минулим роком, сказали, що новини у цих ЗМІ можна назвати важливими, повними і оперативними. Натомість рівень задоволеності матеріалами в інтернеті-ЗМІ загалом залишається стабільним.

Більше українців почали дивитись онлайн-телебачення та читати новини в інтернеті

Необхідну інформацію в мережі почали шукати на 9 % більше людей. Тепер так роблять 64 %. Читати новини стали на 5 % більше, ніж у 2017-му, — 51 %.

Згідно даних дослідження InMind, найпопулярнішою соціальною мережею є Facebook. Нею користуються 57 % респондентів. Але заблоковані «ВКонтакте» та «Однокласники» хоч і втрачають користувачів, проте залишаються на другому (21 %) і третьому (15 %) місцях відповідно. Така ж ситуація і з отриманням новин на цих платформах.  

Хоча у дослідженні КМІС були менші цифри. Тоді 35,5 % респондентів відповіли, що користуються Facebook. «ВКонтакте» та «Однокласники» — 11,3 % і 7,2 % відповідно.

Також дані InMind показують, що «ВКонтакте» після блокування покинули 31 % українців, але продовжують користуватися 29 %. Обходять обмеження люди по-різному. Найчастіше (59 %) завдяки VPN, 8 % користуються розширенням для браузера, а ще 6 % — проксі-сервером.

Довіра до українських медіа зросла, а до російських впала

Нове дослідження показує, що ця тенденція характерна усім типам ЗМІ як національного, так і регіонального рівнів. На 10 % респондентів стали більше довіряти регіональному телебаченню — 56 %. Національне може похвалитися збільшенням довіри глядачів на 7 % — 61 %. Йому найбільше довіряють у Львівській, Київській, Дніпровській, та Херсонській областях.

Інтернет-ЗМІ завоювали ще 10 % довіри як на регіональному рівні (52 %), так і на національному (58 %). Причиною недовіри українці найчастіше називають те, що інформація не виглядає достовірною, новини подаються з однобоко, а також бракує фактів.

Хоча у дослідженні від «Детектора медіа» на запитання «Яким із перерахованих джерел інформації про збройне протистояння на Донбасі ви довіряєте?» респонденти відповіли інакше. Цифри щодо телебачення майже співпадають — 57,2 %. А ось інтернет-ЗМІ сказали, що довіряють лише 14,1 %. До російського телебачення мали довіру 1,6 % опитаних.

Порівнюючи дослідження InMind за 2018 та 2017 року, також видно, що російські інтернет-видання нічного набирають у довірі, а телебаченню зараз довіряють на 2 % менше опитаних (хоча цей показник в межах статистичної похибки). Найбільше російським ЗМІ довіряють у Харківській, Дніпровській, Луганській, Донецькій, Запорізькій, Одеській областях.

Додамо, що опитування GfK Ukraine показало довіру до російського телебачення — 1 %. Натомість Близько третини населення України (31%), як правило, вважають українське телебачення найбільш надійним джерелом інформації.

Також що у квітні 2018 року Міністерство інформаційної політики України та аналітичний центр «Фабрика думки «Донбас» поділились своїми даними щодо непідконтрольних Україні територій. У 2016 році 30 % тамтешніх жителів повністю та скоріше довіряли українським, а у 2017-му рівень сукупної довіри склав усього 16 %.

Вейн Шарп, директор Internews в Україні 

Катерина Загривенко, керівник напрямку з розвитку бізнесу в компанії InMind

Зросла частка тих, хто критично оцінює інформацію

29 % респондентів заявили, що звертають увагу на те, чи представлені у матеріалах ЗМІ різні точки зору. Зросла кількість людей, які звертають увагу на джерело походження новин. Водночас 26 % опитаних заявили, що вирішують інтуїтивно, чи варто інформації довіряти (у 2017-му таких було на 5 % менше).

Варто зазначити, що у опитуванні КМІС 53 % українців сказали, що вони в більшості випадків здатні відрізнити якісну інформацію від дезінформації та фейків. Третина українців (31 %), навпаки, впевнені, що вони або взагалі не можуть відрізнити, або можуть це зробити у меншості випадків.

Крім того, згідно даних InMind, 36 % опитаних вважають актуальною проблему замовних матеріалів у ЗМІ. Хоча відрізнити їх змогли б лише трохи більше половини респондентів — 56 %.

І хоча 36 % людей вважають необхідним знати власників ЗМІ, 48 % не знають, хто володіє загальнонаціональними телеканалами.

Місцеві новини – основний контент, який хочуть бачити в регіональних ЗМІ

Так сказали від 42 до 60 % опитаних. На другому місці — потреба у журналістських розслідуваннях. Після них — розважальні матеріали та інтерв’ю з місцевими лідерами. Останнє хотіли б дивитись і слухати 14-28 % респондентів.

Українці стали більше знати про хід реформ. Окрім земельної

Опитані кажуть, що почали зустрічати більше інформації про децентралізацію влади, реформу охорони здоров’я, енергетики. На тому ж рівні поінформованість залишається про пенсійну реформу, але матеріалів про земельну стало менше.

Головними джерелами інформації про реформи в цьому році частіше називають загальнонаціональні телеканали, сайти, регіональні медіа, а також соціальні мережі.

Разом з тим, як раніше показало дослідження від КМІС, більшість українців визнала, що отримує недостатньо інформації про стратегії та цілі держави щодо Криму (63 % проти 23 %, які оцінили свій рівень як радше або повністю достатній) і щодо непідконтрольних територій «ДНР» / «ЛНР» — 60 % проти 26 %.

Повну версію презентації дослідження за 2018 рік можна переглянути тут, а минулорічні результати — тут.

Соціологічна компанія InMind виконала дослідження «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів ЗМІ у 2018 року» на замовлення Міжнародної громадської організації Internews, що реалізує програму «Український медійний проект», або «Проект У-Медіа», за фінансової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).

Фото, відео: Світлана Григоренко

Інфографіка: слайди з презентації Internews

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY