detector.media
06.09.2018 14:38
Комітет свободи слова звернеться до Кабміну, Нацради, КРРТ щодо якості покриття цифровим сигналом території України
Комітет свободи слова звернеться до Кабміну, Нацради, КРРТ щодо якості покриття цифровим сигналом території України
А також щодо забезпечення малозабезпечених громадян сет-топ-боксами.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні, що відбулося 5 вересня 2018 року, реагуючи на звернення громадян, розглянув питання відключення з 1 вересня цього року наземного ефірного аналогового телевізійного мовлення в Україні. За словами голови Комітету Вікторії Сюмар, люди у листах скаржаться на порушення їхнього права на отримання інформації у зв’язку з відключенням аналогу.

Народні депутати вирішили розглянути питання про перехід на цифру комплексно на найближчому засіданні Комітету, а перед тим звернутися до Кабінету Міністрів, Нацради з питань телебачення і радіомовлення, Концерну РРТ, Держкомтелерадіо за відповідною інформацією щодо якості покриття території України цифровим сигналом провайдера ТОВ «Зеонбуд» і забезпечення малозабезпечених громадян сет-топ-боксами.

Член Комітету Юрій Павленко зазначив, що до нього надходить багато скарг щодо неможливості придбати сет-топ-боки, оскільки попит на ці приставки переважив пропозицію, крім того вони вдвічі виросли в ціні. «Для пенсіонерів 700 грн завелика сума, вони часто мені телефонують і просять гроші для того, щоб купити цифрову приставку», – сказав він, додавши, що в Україні 2 млн 400 тисяч домогосподарств залишилися без телебачення, а це в середньому 7 млн громадян.

Ці цифри підтвердив член Нацради Олег Черниш, який повідомив присутніх про те, що Національна рада також вивчає ситуацію з забезпеченням громадян сет-топ-боксами. За його словами, ні Кабмін, ні місцева влада не можуть наразі виділити кошти для придбання цифрових приставок для малозабезпечених, оскільки ці кошти не були передбачені в бюджетах на 2018 рік. «Короткий термін відключення не дав змоги підготуватися належним чином до відключення. Ми зверталися до облдержадміністрацій стосовно забезпечення сет-топ-боксами малозабезпечених верств населення. Станом на 5 вересня надійшла відповідь від Тернопільської влади, в якій вказано на недостатнє покриття цифровим сигналом, приблизно всього 60-65% області. І вони просять відтермінувати відключення аналогу на тих територіях, де відсутня цифра. Досить слушна пропозиція. З Черкащини надійшла відповідь, що видатки на цифрові приставки можливо передбачити лише наступного року. На Одещині в цифрі немає загальнонаціональних каналів», – прокоментував ситуацію з переходом на цифрове мовлення член Нацради.

Нагадаємо, згідно з рішенням уряду, в ніч з 31 липня на 1 серпня відбувся перший етап вимкнення аналогове ТБ в Києві та Кіровоградській області, а 1 вересня було вимкнено аналогове телебачення по всій Україні за винятком територій з особливим режимом мовлення (зона ООС і південь Херсонської області), а також каналів Національної суспільної телерадіокомпанії України, місцевих мовників, які не мають цифрових ліцензій, і передавачів на кордоні з Російською Федерацією. Для них уряд продовжив аналогове мовлення до 1 травня 2019 року.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY