detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
06.09.2018 13:21
Нацрада виставляє частоти в Києві, Вінниці та Житомирі на конкурс військово-патріотичного радіо
Нацрада виставляє частоти в Києві, Вінниці та Житомирі на конкурс військово-патріотичного радіо
6 вересня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила оголосити конкурс на створення військово-патріотичного радіо на трьох ФМ-частотах у Києві, Вінниці та Житомирі.

Це питання вже піднімалося 26 липня, але тоді в членів Нацради не вистачило голосів для рішення. Цього разу рішення ухвалено одноголосно.

Член Нацради Сергій Костинський запропонував виставити на конкурс три частоти у Києві (94,6 МГц), Житомирі (104,5 МГц) і Вінниці (99,3 Мгц) для створення військово-патріотичного радіо. У Києві - нова частота, у Житомирі й Вінниці - частоти, на яких раніше мовили радіостанції «Українського медіа холдингу».

Конкурсні умови передбачають дві вимоги до програмної концепції:

- висвітлення діяльності збройних сил України, операції об’єднаних сил, ветеранів АТО і подій на тимчасово окупованих і не підконтрольних українській владі територіях;

- виготовлення програм військово-патріотичної тематики має займати не менше 50% в загальному обсязі мовлення радіостанції.

Сергій Костинський сказав, що Нацрада має успішну практику проведення форматних конкурсів (у приклад він навів створення радіомережі української музики «Країна ФМ» і ліцензування місцевих радіостанцій). Він додав, що за умовами конкурсу, жоден власник не зможе змінити визначений формат (військово-патріотичний), що гарантує сталість і розвиток проекту.

Запропоновані на конкурс три міста Сергій Костинський пояснив тим, що військово-патріотичне радіо потрібне в столиці, а також у Вінниці, де розташовано штаб повітряних сил і військова частина Нацгвардії, та в Житомирі, де перебуває командування десантних військ, кілька військових бригад, військова частина Нацгвардії та військовий Інститут радіоелектроніки імені Корольова.

Член Нацради Олег Черниш запропонував розглянути можливість додати до цієї мережі ще Львів та Одесу, де розташовані західне та південне командування армії.

Сергій Костинський відповів, що пропонує перші три міста, тому що й так загальна сума ліцензійного збору становитиме понад 1 млн грн і не кожен мовник зможе взяти участь у конкурсі і сплатити ці кошти. «Чим більшу ми виставляємо мережу, тим створюємо більш нерівні умови, тим менше учасників зможуть узяти участь у конкурсі. Якщо цей конкурс виявиться успішним, то є сенс далі розвивати подібну мережу», - додав він.

Голова Нацради Юрій Артеменко зауважив, що в Одесі наразі немає вільних радіочастот, можливо, вони будуть прораховані після вимкнення аналогового телебачення.

Олег Черниш попросив колег не забувати про суспільного мовника і нарешті оголосити конкурс на частоти, у тому числі в Києві, які давно є в резерві Нацради, але не виносяться на конкурс. «Проведення такого конкурсу було б не просто нашою ініціативою, а виконанням закону про суспільне мовлення», - сказав він.

Суспільні радіостанції «Промінь» і «Культура» не мають ФМ-частот у Києві, Житомирі й Вінниці, де Нацрада вирішила створювати військово-патріотичне радіо.

У форматі військово-патріотичного радіо мовить радіостанція Міністерства оборони України «Армія-ФМ». Імовірно, конкурс проводиться для розвитку її мережі, яка поки що охоплює тільки Донецьку, Луганську і південь Херсонської області, а також «Армія ФМ» має ліцензію на експериментальне цифрове радіомовлення в Києві.

Нагадаємо, що 26 липня Нацрада не дійшла згоди щодо оголошення нового конкурсу на ФМ-частоти. Сергій Костинський пропонував оголосити конкурс на військово-патріотичне радіо в трьох містах, Олег Черниш - виставити на конкурс 29 ФМ-частот з колишньої мережі «Українського медіа холдингу» (переважно в обласних центрах) для розбудови загальнонаціональних радіомереж, у тому числі Суспільного мовника. Жодне з двох пропонованих рішень не набрало необхідної кількості голосів членів Нацради.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY