detector.media
Віра Курико
«Детектор медіа»
02.09.2018 10:02
«Батьківщина» використала логотипи чернігівських ЗМІ без дозволу
«Батьківщина» використала логотипи чернігівських ЗМІ без дозволу
В партії кажуть, що хотіли просто заохотити журналістів єднатись.

Чернігівський осередок партії «Батьківщина» поширив блокноти, на яких зображені логотипи місцевих засобів масової інформації та гасло «Ми в силах змінити все». Після того, як у фейсбуку оприлюднили фото блокнотів, які начебто роздають в агітаційних наметах, партія назвала їх «подарунками для чернігівських ЗМІ». В редакціях кажуть, що на використання лого згоди не дали.

Керівник міського осередку «Батьківщини» Дмитро Іванов пояснив «Детектору медіа», що блокноти були надруковані не для широкого загалу й не для продажу, а щоб привітати місцевих журналістів із професійним святом у червні 2018 року. «Блокноти передавалися з рук у руки під час особистого візиту нашого представника до редакції напередодні чи в день свята. Блокнот додавався до інших подарунків», – сказав Дмитро Іванов. Раніше прес-служба партії повідомляла, що редакції отримали від партії та нардепа Валерія Дубіля «подарунки та чайники».

Ідея оформлення блокнотів, за словами Дмитра Іванова, в тому, щоб показати медіа як силу, що може впливати та змінювати ситуацію. «Всі логотипи газет та онлайн-ресурсів ми об’єднали в одне ціле, щоб показати: всі разом вони мають вплив, щоби змінювати життя чернігівців та мешканців області на краще. Що більше медіа покаже ту чи іншу проблему, то більше шансів, що людей почують і допоможуть», – пояснив він.

Павло Солодовник, редактор інтернет-видання «ЧЕline», чиє лого також є на блокноті, у коментарі «Детектору медіа» сказав, що їхній редакції такі блокноти подарували на День журналіста. «Але ми категорично проти, щоб наш логотип фігурував у будь-якій політичній агітації. Це безпосередня маніпуляція, й ніхто не давав згоди на використання нашого логотипу», – каже редактор.

Є на блокноті й логотип «UA:Чернігів». За словами продюсера чернігівської філії Суспільного Артема Шелкового, також без згоди. «Таке використання без відповідної угоди незаконне. Зараз ми розбираємось із ситуацією, з’ясовуємо, чи блокноти справді поширювали й на яких підставах використали логотип», – коментує Артем Шелковий. До редакції міської газети «Семь дней» блокноти теж принесли як подарунок на День журналіста 6 червня. Редактор видання Сергій Кириченко говорить, що дозволу на використання логотипу в нього не просили. «Коли розгорнули, перше питання було: цікаво, а дозволи на використання лого ЗМІ для дизайну обкладинки отримували? З одного боку, це не є прямим використанням для отримання політичних дивідендів. З іншого, за бажання кваліфікований юрист мав би великі шанси на перемогу в судах», – каже редактор. Утім, він висловив сумнів, що хтось із місцевих ЗМІ схоче позиватись проти «Батьківщини», хіба що якесь із видань політичних опонентів.

Дмитро Іванов пообіцяв з’ясувати, чи справді блокноти з логотипами чернігівських ЗМІ роздавали безкоштовно в агітаційних наметах «Батьківщини».

Фото: Микола Друцький, Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY