detector.media
30.08.2018 10:32
Олександр Щерба спростував повідомлення «Страна.ua» про свою причетність до продажу UMH
Олександр Щерба спростував повідомлення «Страна.ua» про свою причетність до продажу UMH
Надзвичайний і повноважний посол України в Австрії Олександр Щерба спростував інформацію про нібито його участь у переговорах щодо продажу «Українського медіа-холдингу» (UMH), про що два роки тому писало інтернет-видання «Страна.ua»

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

«Це (опублікувало – ред.) одне славне видання під назвою «Страна.ua», яке відоме своєю «коректністю» і «достовірністю» своїх даних. І це було саме в той період, коли була інформаційна атака в різних джерелах, пов’язана з одним відомим олігархом. Ну от вони таку річ придумали, що я ніби був посередником при продажі мільярдної цієї угоди», – зазначив він.

У травні 2016 року видання «Страна.ua» опублікувало статтю, в якій ішлося, зокрема, про те, нібито Олександр Щерба у 2013 році був одним із переговірників стосовно продажу «Українського медіа-холдингу» бізнесменом Борисом Ложкіним, який у 2016 році був головою Адміністрації президента Порошенка.

«Цікаво, що, за чутками, Щерба також брав участь в переговорах про продаж в 2013 році Борисом Ложкіним... «Українського медіа-холдингу». Купив його тоді, нагадаємо, бізнесмен Сергій Курченко, близький до сім’ї Януковича і особисто до Сергія Арбузова. Причому, що характерно, за повідомленнями ЗМІ, гроші від Курченка до Ложкіна за покупку «УМХ» в розмірі 315 мільйонів доларів проходили через австрійські банки...», – йшлося в матеріалі «Страна.ua».

Нагадаємо, у жовтні 2015 року народний депутат Сергій Лещенко звинуватив тодішнього голову  Адміністрації Президента Бориса Ложкіна у отриманні 315 млн. євро від продажу «Українського медіа холдингу», які він начебто не задекларував.

За словами Сергія Лещенка, австрійські правоохоронці виявили документальне підтвердження переміщення 315 млн. євро. з рахунків компанії, пов'язаної із розшукуваним в Україні бізнесменом Сергієм Курченком, на рахунки офшорної компанії Integrity International Holding LTD, начебто пов'язаної з нинішнім главою Адміністрації Президента України Борисом Ложкіним, під час продажу UMH Group («Український медіа холдинг»).

Депутат також стверджує, що у кримінальній справі щодо відмивання грошей фігурує крім Бориса Ложкіна Григорій Шверк, екс-член Нацради, колишній віце-президент UMH Group, а нині народний депутат від «Блоку Петра Порошенка».

У квітні 2016 року Борис Ложкін, коментуючи заяву народного депутата (БПП), колишнього журналіста-розслідувача Сергія Лещенка, що офшорна компанія Integrity International Holding LTD не вказана в декларації Ложкіна, а сума угоди не була предметом оподаткування в Україні, заявив: «Це історія 2013 року. Це був звичайний бізнес ще до мого приходу на держслужбу…Структура бізнесу була складна, але нічого страшного, як це здається Лещенку, там не було».

У грудні 2017 року «Комсомольська правда» оприлюднила заяву Курченка, у якій він заявив, що у 2013 році купив у Порошенка медіахолдинг UMH group за $400 млн та стверджує, що після продажу медіахолдингу Порошенко не сплатив податки.

У відповідь в Адміністрації президента заявили, що заява українського бізнесмена Сергія Курченка щодо несплати Петром Порошенком податків після продажу «Українського медіахолдингу» (УМХ) не відповідає дійсності.

У лютому 2018 року сайт міжнародного телеканалу Al Jazeera опублікував розслідування, у якому йшлося про те, що продаж було «заплямовано брудними грошима, і цей осад не змити». Як з’ясували журналісти, Сергій Курченко, якого названо «газовим чарівником України» часів екс-президента Віктора Януковича, взяв кредит у державному «Укрексімбанку», однак ці гроші були «брудними», бо походять із позики, забезпеченої вкраденими активами.

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY