detector.media
28.08.2018 18:08
Український культурний фонд планує підтримати 265 проектів на 159 млн грн
Український культурний фонд планує підтримати 265 проектів на 159 млн грн
Український культурний фонд (УКФ) збільшив запланований обсяг підтримки індивідуальних проектів з 50 млн грн. до 86 грн млн.

Рішення про перерозподіл бюджету підтримки ухвалила дирекція фонду і схвалила наглядова рада, повідомляє сайт УКФ.

У 2018 році УКФ планує підтримати (згідно з заявленим рейтингом) щонайменше 265 проектів на загальну суму 159 млн грн:

УКФ нагадує, що в державному бюджеті на 2018 рік на його фінансування було закладено 207,5 млн. грн., включно з трьома заходами, які були записані окремими статтями в бюджеті: фестиваль «Карпатський простір» (6 млн грн), Національний фестиваль у Кропивницькому (7,5 млн грн) та фестиваль «Українська Бесарабія» (7,5 млн. грн). Фактично на діяльність фонду залишалося 186,5 млн. грн. З них до 8% призначається на операційну діяльність фонду, ще стільки ж – на оплату діяльності експертних рад фонду. Відтак, у травні 2018 року УКФ планував підтримати щонайменше 165 проектів на загальну суму 156 млн 660 тис. грн і розподілити бюджет наступним чином:

УКФ пояснює, що в серпні 2018 року дирекція фонду ухвалила рішення про перерозподіл бюджету підтримки проектів. Це зумовлено економією бюджетних коштів самого фонду, економією бюджету підтримки міжнародних і національних проектів та великою кількістю індивідуальних проектів, які отримали понад 70 балів у результаті оцінювання експертів.

Нагадаємо, з 21 травня до 2 липня тривали конкурси культурно-мистецьких проектів. Загалом до Українського культурного фонду надійшло 716 проектних заявок. «Детектор медіа» проаналізував весь список і зокрема ті проекти, що подані до аудіовізуального сектора.

До 9 липня тривав перший етап відбору – за технічними критеріями. Технічний відбір пройшли 522 заявки, які були передані на експертне оцінювання.

З 9 липня до 9 серпня відбувався розгляд поданих проектних заявок експертними радами фонду. Проекти оцінювали по п’ять експертів у кожному напрямку, обраних сліпим жеребкуванням 22 травня.

Лідерами за експертним оцінюванням проектів міжнародної співпраці стали 16 проектів, серед яких – чотири кінопроекти, а також проект презентації українського кіно за кордоном і театральна постановка п’єси Олега Сенцова «Номери».

Лідерами за експертним оцінюванням проектів національної співпраці стали 49 проектів, серед яких – 16 проектів у сфері аудіовізуального мистецтва, а також один медійний проект у сфері культурної спадщини – Електронний архів української друкованої преси у вигляді спеціалізованого порталу.

Лідерами за експертним оцінюванням індивідуальних проектів стали 315 проектів, 76 із них – у сфері аудіовізуального мистецтва.

Початок реалізації культурно-мистецьких проектів планується з вересня 2018 року. Мінімальна сума гранту – 50 тис. грн, максимальна – 2 млн грн.

Головою Українського культурного фонду є дружина Президента України Марина Порошенко, виконавчою директоркою – Юлія Федів. Призначення Марини Порошенко викликало неоднозначну реакцію в експертному середовищі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY