detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
27.08.2018 15:26
НАМ закликала уряд не допустити зникнення регіональних і місцевих мовників під час вимкнення аналогу
НАМ закликала уряд не допустити зникнення регіональних і місцевих мовників під час вимкнення аналогу
Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) закликала Кабінет Міністрів України і Національну раду з питань телебачення і радіомовлення не допустити зникнення «більш ніж 50 потужних регіональних та місцевих телекомпаній» у результаті відключення аналогового мовлення, запланованого на 1 вересня 2018 року.

Відповідне звернення НАМ оприлюднила 27 серпня на брифінгу Нацради.

У зверненні йдеться про понад 50 телекомпаній, тоді як за даними Нацради, 111 місцевих і регіональних мовників не мають цифрових ліцензій. «Детектору медіа» пояснили в НАМі, що їхнє звернення стосується найпотужніших компаній.

«Незважаючи на гарантії, закріплені частинами 8 та 9 статті 22 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», відповідно до яких кожна компанія, що має ліцензію на аналогове мовлення, має право на продовження мовлення у «цифрі», ці компанії позбавлені можливості разом з усією галуззю перейти на нові технології мовлення», - йдеться у зверненні.

НАМ заявляє, що права регіональних та місцевих мовників були проігноровані під час планування відключення аналогового мовлення ще попереднім складом Нацради. І за чинного складу Нацради цієї проблеми так і не вирішено, незважаючи на публічні обіцянки не вимикати аналогове мовлення до отримання цифрових ліцензій.

НАМ вимагає від уряду до 1 вересня внести регіональні та місцеві компанії, що не мають цифрових ліцензій, до переліку телекомпаній, що продовжують мовлення в аналоговому форматі до 31 грудня 2018.

Асоціація просить створити міжвідомчу робочу групу, яка протягом вересня-жовтня 2018 року запропонує комплексне рішення щодо виділення необхідного частотного ресурсу та видачі діючим телекомпаній цифрових ліцензій до 31 грудня 2018 року.

Також НАМ просить Нацраду прийняти рішення про створення регіональних і місцевих цифрових мультиплексів.

За словами керівниці Центру адвокації та лобіювання НАМ Ольги Большакової, асоціацію непокоїть, що Кабмін досі не звернув уваги на неодноразові пропозиції Нацради тимчасово зберегти аналогове мовлення місцевих і регіональних телекомпаній, які не мають цифрових ліцензій.

«Ми просимо створити робочу групу, яка вирішить питання забезпечення місцевих мовників місцями в цифровому ефірі. Є два способи це зробити. Перший – розширити ємність мультиплексу МХ-5 «Зеонбуду» ще на чотири місця. Технічно це можливо, але «Зеонбуд» відмовився це зробити і змусити його неможливо. Другий варіант – створити локальні мультиплекси», - пояснила пані Большакова.

Згідно з рішенням уряду, 31 серпня 2018 року має бути вимкнено аналогове телебачення по всій Україні. А в ніч з 31 липня на 1 серпня відбувся перший етап вимкнення в Києві та Кіровоградській області.

18 липня уряд ухвалив зміни до своєї постанови про вимкнення аналогового телебачення щодо збереження аналогового мовлення на територіях з особливим режимом мовлення (зона ООС і на кордоні з Кримом). Також готується ще один проект постанови про збереження аналогового мовлення місцевих і регіональних компаній без цифрових ліцензій, суспільного мовника, а також передавачів на кордоні з Російською Федерацією.

Нацрада чекає, щоб уряд на найближчому засіданні 29 серпня вніс зміни щодо збереження аналогового мовлення місцевих і регіональних телеканалів без цифрових ліцензій, розповів у бліц-інтерв’ю «Детектору медіа» відповідальний секретар Нацради Олександр Ільяшенко.

На фото: учасники брифінгу 27 серпня

Фото: прес-служба Нацради

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY