detector.media
25.08.2018 17:00
Національному телебаченню Узбекистану заборонили згадувати ім'я першого президента Карімова - журналісти
Національному телебаченню Узбекистану заборонили згадувати ім'я першого президента Карімова - журналісти
Редакторів усіх телеканалів в складі Національної телерадіокомпанії Узбекистану на початку тижня попередили про те, що ім'я нині покійного першого президента Іслама Карімова, який керував республікою протягом 27 років, взагалі не повинно згадуватися в ефірі.

Про це розповів ведучий, який працює в прямому ефірі на одному з телеканалів в складі Національної телерадіокомпанії Узбекистану (НТРК), передає «Озодлік».

За словами ведучого, наказ не згадувати ім'я Іслама Карімова в усіх передачах, які увійшли в сітку мовлення, надійшов від Хайріддіна Султанова - державного радника чинного президента.

«Керівництво сказало нам: "Якщо ім'я Карімова прозвучить в ефірі, то ви позбудетеся голови. Це наказ держрадника Султанова"», - заявив ведучий.

Головний редактор ще одного з узбекистанських телеканалів повідомив «Озодлік», що від усіх телеканалів в складі НТРК вимагають «зовсім не згадувати в ефірі ім'я Іслама Карімова».

«Це було не рекомендацією, а вимогою. Старе покоління інтелігенції часто говорить, згадуючи Карімова, тому ми вжили всіх заходів, щоб не допустити до ефіру осіб з даної категорії ризику», - сказав він.

За словами редактора, заборона на згадування імені Іслама Карімова в ефірі була введена близько місяця тому.

«Але на зборах у понеділок нам знову нагадали про це. Взагалі з початку цього року нам рекомендували поменше згадувати ім'я Іслама Карімова і більше говорити про Шавката Мірзійоєва (чинного президента - ред.). Ось уже понад місяць, як редактори з лупами в руках шукають і видаляють в текстах ім'я Іслама Карімова. Зараз згадка в ефірі імені Іслама Карімова стала набагато небезпечнішою, ніж згадувати в ефірі ім'я ватажка релігійних екстремістів Тахіра Юлдашева (нині покійний лідер терористичної організації "Ісламський рух Узбекистану" - ред.)», - сказав журналіст.

За словами журналіста телеканалу «Йошлар», заборона введена не тільки на згадку в ефірі імені Іслама Карімова, але і на показ в передачах його фотографій і присвячених йому пам'ятників, а також будь-яких написів його імені.

Керівництво НТРК не надало офіційного коментаря щодо цієї інформації.

Як відомо, свого часу «Репортери без кордонів» критикували Іслама Карімова за тотальну цензуру та відсутність у країні незалежної преси та свободи слова.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY