detector.media
21.08.2018 19:07
«Репортери без кордонів» засудили «інтерв'ю» російського канала з Асєєвим та закликали негайно звільнити журналіста
«Репортери без кордонів» засудили «інтерв'ю» російського канала з Асєєвим та закликали негайно звільнити журналіста
«Ми надзвичайно стурбовані ситуацією зі Станіславом Асєєвим, який, здається, діяв під погрозами, і знову закликаємо всі сторони робити все можливе, щоб домогтися його швидкого звільнення», - йдеться в заяві.

Відповідну заяву щодо українського журналіста Станіслава Асєєва розміщено на сайті організації.

«"Репортери без кордонів" (RSF) засуджують рішення російського державного телеканалу "Россия 24" про трансляцію "зізнання" Станіслава Асєєва, українського журналіста, який більше року утримується "сепаратистами" у Донецьку на сході України. RSF стурбований можливим тиском на нього і знову закликає до його негайного звільнення.

Довге "інтерв'ю", яке "Россия 24" транслювала 17 серпня, - перша поява Асєєва після того, як він зник у червні 2017 року, - лише викликало стурбованість його фізичним та психологічним станом. Він заявив у ефірі, що "шпигував на користь України", згідно з обвинуваченнями, висунутими проти нього владою самопроголошеної "Донецької народної республки" (ДНР).

"Репортер" російського телеканалу переривав "інтерв'ю" критикою Асєєва та української влади, але не надав інформації про умови, в яких він утримується, про його стан здоров'я чи будь-які фактичні обґрунтування обвинувачення в шпигунстві», - сказано в заяві.

«Репортери без кордонів» нагадали, що у «Радіо Свобода», на яке працював Асєєв, назвали «зізнання» «надзвичайно сумнівним».

«Трансляція "зізнання" журналіста, який утримується в полоні більше року, є серйозним порушенням як журналістської етики, так і міжнародного гуманітарного права», - сказав Йоганн Бір, голова офісу RSF у Східній Європі та Центральній Азії.

Нагадаємо, російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим в «ДНР» журналістом «Радіо Свобода» Станіславом Асєєвим. На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики.

Як відомо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook зламали. 

14 червня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала негайно звільнити Станіслава Асєєва (Васіна).

18 липня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики опублікував заяву, у який зазначено, що неправомірне затримання Станіслава Асєєва за абсурдним звинуваченням проросійськими бойовиками його у шпигунстві на тимчасово окупованих територіях є грубим порушенням прав людини та свободи ЗМІ.

31 липня 2017 року представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи, представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження українського журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна).

5 липня 2018 року колишній нардеп Єгор Фірсов повідомив, що Асєєв вже тиждень як оголосив голодування. Також, за словами Фірсова, бойовики публікують фейки про Асєєва, виставляючи його українським розвідником.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY