detector.media
21.08.2018 15:31
Порошенко говорив із Трампом про звільнення Сенцова – Чалий
Порошенко говорив із Трампом про звільнення Сенцова – Чалий
Надзвичайний та повноважний посол України в США Валерій Чалий розповів, що Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з президентом США Дональдом Трампом обговорював питання звільнення українського політв’язня Олега Сенцова.

Про це пише «РБК-Україна».

Валерій Чалий під час прес-конференції щодо стратегічного партнерства України та США розповів, що Петро Порошенко обговорював звільнення Олега Сенцова з президентом США Дональдом Трампом і керівником зовнішньої політики США державного департаменту США Майком Помпео

«Сотий день сьогодні у Олега і всі розуміють, що це критичний момент. Підтримка є. Сполучені штати постійно її здійснюють. Я можу вам привідкрити завісу дипломатичної кухні. Президент України прямо ставив це питання президенту Сполучених штатів. Також  Петро Порошенко прямо ставив це питання під час розмови з керівником зовнішньої політики США державного департаменту США Майком Помпео. Позиція США дуже чітка», – сказав Валерій Чалий.

Нагадаємо, що Олега Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

Нагадаємо, в липні 2018 року мати Сенцова направила Путіну прохання помилувати сина.

Управління з забезпечення конституційних прав громадян при Адміністрації президента РФ відповіло на її лист та повідомило, що для початку процедури помилування її син має самостійно звернутися до президента Росії Володимира Путіна з відповідним проханням.

14 серпня, на 93-й день голодування, Олега Сенцова у колонії відвідала російська правозахисниця Зоя Свєтова. Вона розповіла, що Сенцов майже не встає, він називає свій стан «передкритичним».

Двоюрідна сестра Олега Сенцова Наталія Каплан розповіла, що режисер втрачає довіру і просить не говорити йому, що свобода наближається.

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

Активісти в Україні й усьому світі продовжують вимагати від Росії і президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції відбуваються в різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY