detector.media
19.08.2018 17:00
Убиті в ЦАР російські журналісти не робили секрету зі своєї поїздки - Ходорковський
Убиті в ЦАР російські журналісти не робили секрету зі своєї поїздки - Ходорковський
За словами засновника громадського руху «Открытая Россия» Михайла Ходорковського, журналісти співпрацювали з кореспондентом РІА ФАН Кирилом Романовським, «через якого зв'язалися з Мартіном», прийнявши його за працівника місії ООН, «а через Мартіна зі своїм майбутнім водієм».

Про це він заявив в прямому ефірі радіостанції «Эхо Москвы».

За його словами, служба безпеки аеропорту «контролюється групою, яку ми називаємо тут групою Вагнера, хоча вона там носить іншу назву - "Сева". Тому списки всіх, хто прибуває, у ​​них на руках».

Ходорковський також зазначив, що прізвища учасників знімальної групи досить відомі, тому ніяких проблем з тим, щоб їх ідентифікувати, не було. До того ж, за його словами, після прибуття до Центральноафриканської республіки журналісти «офіційно, за своїми документами заселилися в готель, де селяться європейці, а таких готелів там не багато».

Він також повідомив, що журналіст Орхан Джемаль, оператор Кирило Радченко і режисер Олександр Расторгуєв їздили безпосередньо до військової бази, де «працюють російські інструктори, зі спробою поговорити».

Нагадаємо, 31 липня стало відомо, що напередодні в ЦАР невідомими особами було вбито журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва, які знімали там документальний фільм про роботу ПВК «Вагнер». 

За версією джерела «Інтерфакса» начебто з поліції ЦАР, метою вбивства було пограбування. Цю версію підтверджує також неназване джерело видання «Медиазона». За його даними, журналісти їхали на зустріч зі своїм «помічником» в ЦАР і мали при собі дорогу техніку.

Проте учасники групи розслідувачів проекту «МБХ медіа», який належить Ходорковському, повідомили, що «версія звичайного пограбування як головного мотиву злочинців суперечить багатьом фактичним обставинам справи». МБХ повідомляє, що «вбивці не забрали з автомобіля деякі речі, які є в ЦАР цінними для грабіжника: наприклад, три каністри з бензином, що знаходилися в кузові». Правда, зазначають журналісти, вони забрали відеоапаратуру.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY