detector.media
18.08.2018 16:58
Немає жодних сумнівів, що «зізнання» Асєєва вибивалися під тортурами - Геращенко
Немає жодних сумнівів, що «зізнання» Асєєва вибивалися під тортурами - Геращенко
Бойовики «вибили» з журналіста Станіслава Асєєва «зізнання в шпигунстві» для інтерв'ю російському телеканалу, вважає віце-спікер Верховної Ради та представниця України на мінських переговорах Ірина Геращенко.

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«В мене немає жодних сумнівів, що ці "зізнання" вибивалися під тортурами. Станіслава утримують в повній ізоляції, до нього не допускають родичів, ОБСЄ, МКЧХ, й навіть не в Донецькому СІЗО, а в новоствореному концтаборі на колишньому заводі. Йому не дозволяють передати листи чи передачу, жодної вісточки від рідних чи друзів», - зазначено у дописі.

«Звичайно, в Мінську ми звернемо увагу росіян на дії їх підопічних з ОРДЛО, які катують журналіста. Й вимагатимемо негайного допуску до Стаса координатора ОБСЄ Тоні Фріша. Стас є в усіх наших списках. Інше питання, що поки що звільнення заручників заблоковане, й враження, що Кремль не збирається поки що нікого відпускати. Ані напівживого Олега (Сенцова - ред.), ані морально пригніченого Стаса, ані з тюрем РФ, ані з окупованих територій», - додала Геращенко.

Зазначимо, що Тоні Фріш, про якого згадує у своєму дописі Ірина Геращенко, не є координатором ОБСЄ, і такої посади взагалі не існує. MediaSapiens вже писав, що у Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України, до якої входять представників України, ОБСЄ та Росії, є чотири робочі групи: з питань безпеки, політичних питань, економічних, гуманітарних питань. Координатором останньої робочої групи і є Тоні Фріш.

Нагадаємо, російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим в «ДНР» журналістом «Радіо Свобода» Станіславом Асєєвим. На відео він заявляє, що нібито визнає, що винен у шпигунстві, у якому його звинувачують бойовики.

У «Радіо Свобода» заявили, що вважають сумнівним таке «зізнання» Асєєва. «Ми ставимо під сумнів обставини цього так званого "зізнання". Ми не маємо жодного уявлення про те, коли, за яких обставин чи примусу воно було зроблене», –заявила речниця «Радіо Свобода» Джоанна Левісон.

Як відомо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook зламали. 

14 червня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала негайно звільнити Станіслава Асєєва (Васіна).

18 липня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики опублікував заяву, у який зазначено, що неправомірне затримання Станіслава Асєєва за абсурдним звинуваченням проросійськими бойовиками його у шпигунстві на тимчасово окупованих територіях є грубим порушенням прав людини та свободи ЗМІ.

31 липня 2017 року представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи, представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження українського журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна).

5 липня 2018 року колишній нардеп Єгор Фірсов повідомив, що Асєєв вже тиждень як оголосив голодування. Також, за словами Фірсова, бойовики публікують фейки про Асєєва, виставляючи його українським розвідником.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY