detector.media
18.08.2018 10:41
Канал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з журналістом Асєєвим, який понад рік перебуває в полоні бойовиків
Канал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з журналістом Асєєвим, який понад рік перебуває в полоні бойовиків
Російський телеканал «Россия 24» оприлюднив інтерв’ю з полоненим в «ДНР» журналістом «Радіо Свобода» Станіславом Асєєвим. У «Радіо Свобода» заявили, що вважають сумнівним «зізнання» Асєєва під час інтерв'ю в шпигунстві.

Про це повідомляє «Громадське радіо».

На початку інтерв’ю ведучий Олександр Сладков зазначає, що з Асєєва щойно зняли наручники. Він питає, як правильно прізвище журналіста: Асєєв чи Васін. На що Станіслав говорить, що читачі його знають під псевдонімом Васін, а працювати під справжнім прізвищем він не міг «зі зрозумілих причин».

На запитання Сладкова, ким Васін зараз себе вважає, той сказав, що публіцистом.

«У мене є низка книг, які видані, що, мабуть, дозволяє називатися письменником. Але це більше формальність. Письменник — це людина, якій виносить оцінку час. Тобто сама собі людина навряд чи може сказати, що вона — письменник. Щодо мого амплуа тут, тобто статті, за якими мене звинувачують за законодавством "ДНР" — шпигунство, то в даному випадку ці звинувачення я визнаю, я їх не заперечую і цілком відкрито говорю, що дійсно я працював на Головне управління розвідки України», - сказав Асєєв.

Під час розмови журналіст зазначив, що його літературні вподобання змінювалися разом з його ідеологічною позицією.

«Дуже сильно змінювалися. Від початку це була російська класика. В першу чергу — Достоєвський. Я недавніх пір я сильно передивився свої погляди і, якщо говорити конкретно про літературу, то в даному випадку це, скоріше, французька література: Жан Поль Сартр, Альберт Камю», - сказав він.

Журналіст зазначив, що для нього лозунг «Єдина країна» - не просто слова. Він вірив у це і продовжує вірити.

«І Донбас, безумовно, є географічною частиною України і для мене це було, є і, мабуть, буде далі», - додав Асєєв.

В закадровому тексті зазначається, що Станіслав Асєєв нібито сам вийшов на зв’язок з українською розвідкою. При цьому сам журналіст під час інтерв'ю сказав, що, скоріше, представники розвідки вийшли з ним на зв’язок.

Ведучий Сладков запитав, чому розвідники дали Асєєву позивний «Норман».

«Коли я поставив це питання, відповідь була наступна: "Норман" від слова норд - північ, тобто північна спокійна людина, холоднокровний, без зайвих емоцій», - зазначив журналіст.

Журналіст розповів також, що до подій на Сході почав писати автобіографічний роман «Ескізи», в якому, в тому числі, мало йтися про його нібито роботу на розвідку України. Дописати його Асєєв не встиг, тому що потрапив у полон. Сладков за кадром зазначає, що нібито журналіст стверджує, що сам не готовий вбивати, а тільки надавати інформацію. При цьому в інтерв’ю особисто Асєєв такого не говорив.

Розмова з журналістом супроводжується кадрами із затримання Станіслава Асєєва (Васіна) та проведення з ним так званих «слідчих дій».

У «Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа», на яке працював Асєєв, вже заявили, що вважають сумнівним «зізнання» свого блогера і журналіста у шпигунстві.

«Ми ставимо під сумнів обставини цього так званого "зізнання". Ми не маємо жодного уявлення про те, коли, за яких обставин чи примусу воно було зроблене. Ми продовжуємо вимагати, щоб Станіслав Асєєв був негайно звільнений з-під варти», – заявила речниця «Радіо Свобода» Джоанна Левісон.

Нагадаємо, Станіслав Васін (справжнє ім’я – Станіслав Асєєв) не виходив на зв’язок з колегами з проекту «Радіо Свобода» «Радіо "Донбас.Реалії"» з 2 червня 2017 року. У редакції припустили, що його могли взяти в полон бойовики «ДНР», а сторінку у Facebook зламали. 

14 червня міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» закликала негайно звільнити Станіслава Асєєва (Васіна).

18 липня Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики опублікував заяву, у який зазначено, що неправомірне затримання Станіслава Асєєва за абсурдним звинуваченням проросійськими бойовиками його у шпигунстві на тимчасово окупованих територіях є грубим порушенням прав людини та свободи ЗМІ.

31 липня 2017 року представниця України у гуманітарній підгрупі на Мінських переговорах Ірина Геращенко повідомила, що під час скайп-конференції Мінської гуманітарної підгрупи, представники ОРДЛО повідомили про місцезнаходження українського журналіста, блогера Станіслава Асєєва (Васіна).

5 липня 2018 року колишній нардеп Єгор Фірсов повідомив, що Асєєв вже тиждень як оголосив голодування. Також, за словами Фірсова, бойовики публікують фейки про Асєєва, виставляючи його українським розвідником.

«
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY