detector.media
Галина Петренко
18.08.2018 06:00
На старт, увага, руш! StarLightMedia розпочала «Трансформацію»
На старт, увага, руш! StarLightMedia розпочала «Трансформацію»
Яку масштабну внутрішню реформу запустила медіагрупа StarLightMedia та куди це її приведе

16 серпня медіагрупа StarLightMedia презентувала своїм співробітникам амбітний і сміливий проект «Трансформація», покликаний помітно перебудувати її бізнес-процеси, оргструктуру та корпоративну культуру. Причому і до самої презентації підійшла досить сміливо, запросивши на неї журналістів. За 15 років існування група вперше зібрала разом своїх більше як 4 тис. співробітників, для чого їй довелося винайняти палац «Україна». Про що говорили на цій презентації – читайте в репортажі «Детектора медіа».

У тих, хто прийшов трохи заздалегідь, був час попозувати нашому фотографу.

Олена Фроляк

Павло Костіцин

Роза Аль-Намрі

Шеф-редактор «Ревізора» Ганна Жижа

Керуючий директор StarLight Brand Content Андрій Тюлєнєв і директорка ТО №1 Нового каналу Вікторія Бурдукова

Андрій Тюлєнєв і директор-президент ICTV Олександр Богуцький

Презентація складалася з двох частин: промов топ-менеджменту і запитань від співробітників. Зі сцени доповідачів представляв СЕО StarLightMedia Володимир Бородянський.

На початку виконавчий директор холдингу EastOne, член наглядової ради StarLightMedia Михайло Царьов окреслив бачення медіагрупи в 2023 році:

Крім того, представник власників медіагрупи наголосив, що компанія має бути інноваційною, здатною до швидких змін і такою, що створює для своїх співробітників середовище для реалізації їхнього успіху.

Михайло Царьов

«StarLightMedia через п’ять років – це інноваційна міжнародна медійна компанія, яка є високоприбутковим лідером з виробництва та дистрибуції контенту в Україні, визнаним гравцем виробництва та дистрибуції в світі, яка належить до топ-5 роботодавців країни, співробітники в якій із задоволенням працюють і навіть якщо йдуть із компанії, то залишаються з нею друзями на решту життя. Тобто це та компанія, де, реалізовуючи бізнес-задачі, кожен знаходить можливість для реалізації власних особистих цілей. Саме це є задачею тієї трансформації, про яку піде мова сьогодні. Це трансформація, яку ініціювали акціонери та яка була розроблена і підтримана менеджментом разом із міжнародною компанією McKinsey», – сказав Михайло Царьов.

Розроблений план трансформації допомагає впроваджувати Roland Berger.

Про персонал на початку заговорили невипадково. Наприкінці минулого року StarLightMedia провела опитування своїх співробітників, на яке відгукнулися 60% персоналу компанії. З’ясувалося, що співробітники вважають внутрішні процеси в компанії неефективними, скаржаться на відсутність визнання їхніх заслуг та турботи про них. «Мені соромно, тому що 25% співробітників не розділяють свою майбутню кар’єру з нашою компанією», – визнав Володимир Бородянський. Показник залученості персоналу в роботу компанії виявився на рівні 50%, тоді як у лідерів галузей він зазвичай становить 80%.

Володимир Бородянський

Компанія, успішно подолавши економічну кризу 2014 року, яка супроводжувалася значним скороченням рекламного ринку та дефіцитом контенту, вперлася в певну «стелю»: якщо в її роботі нічого не змінити, то протягом п’яти років у неї немає перспектив стати економічно успішною, здатною жити без дофінансування з боку власників.

Для досягнення своїх задач StarLightMedia вирішила рухатися в таких напрямках:

Шановні кабельні провайдери, думаю, ви оцінили динаміку, яка на вас очікує.

Решту виступів топ-менеджмент присвятив запланованим організаційним змінам. До цього часу медіагрупа існувала як набір досить розрізнених компаній, розкиданих по Києву, зі своїми «королівствами в королівстві» – журналісти знають, що інколи різні підрозділи компанії навіть могли комунікувати неспівставні меседжі.

Тепер планується об’єднати всі підрозділи медіагрупи у чотири дивізіони: «Мовлення», «Виробництво», «Новини» та «Центри експертиз».

Точніше, не зовсім усі. Ви теж не бачите на цій схемі телеканали М1 і М2? Як пояснили мені в StarLightMedia, «телеканали М1 та М2 не входять до периметру прямого управління медіагрупою. Управління ними здійснюється іншими партнерами, тому й до проекту Трансформація” вони не входять». Якщо простіше, в М1 і М2 у Віктора і Олени Пінчук є співвласник – Микола Баграєв. Я можу помилятися, але в моїй картині світу організаційна перебудова, яку збирається здійснити StarLightMedia, передбачає також і втрату частини існуючої автономії телеканалів. Зі співвласником це неможливо.

Лідером блоку «Виробництво» призначили гендиректора Нового каналу Володимира Локотка, блоку «Центри експертиз» – СОО StarLightMedia Євгена Бондаренка (обидва до приходу в медіагрупу в 2012 році кілька років працювали в EastOne), «Новини» – директора-президента ICTV Олександра Богуцького. Очолити блок «Мовлення» запросили Дмитра Троїцького, якого під час презентації представили колективу: свого часу він як генпродюсер ТНТ запустив, зокрема, реаліті-шоу «Дом» і «Дом-2», а також залучив на телеканал Comedy Club; 2014 року виїхав на постійне місце проживання у США і з того часу телебаченням не займався.

Дмитро Троїцький

Дивізіон «Мовлення» включатиме в себе програмування, службу випуску, закупку програмних прав, управління виробництвом (не плутати з власне продакшном) і маркетинг.

«Сьогодні мовлення є на всіх телеканалах. Потрібно обєднати управління мовленням у єдиному центрі. Мова не про об’єднання каналів – канали як були окремими брендами, так вони й залишаться для глядачів. Мова про зміни на нашій “кухні”. <…> Зараз компанія багато в чому побудована на принципах індивідуалізму, якщо не сказати “вовчої конкуренції”. Мені здається, і це багаторазово доведено, що команда є ефективнішою, ніж кожен із нас поодинці», – пояснив своє бачення процесів Дмитро Троїцький.

Задачі керівника дивізіону «Виробництво» Володимира Локотка – протягом трьох років досягти наступного:

Володимир Локотко

Для цього планується до кінця року:

«Сьогодні на кожному великому телеканалі StarLightMedia є власний продакшн. Група виробляє велику кількість неймовірно популярних у всій країні проектів з високим рейтингом. Але я думаю, що не всі задавалися питанням, якою ціною нам сьогодні даються ці проекти. Чи ефективно ми керуємо нашим часом, грошима, технікою і всією рештою, що складає виробництво? Ні, сьогодні ми це робимо недостатньо ефективно. Ми витрачаємо дуже багато нервів, часу та грошей, щоб виробити те, що ми виробляємо. Чи можна працювати на іншому рівні взаємодії якості та ефективності? Звичайно, можна. Якщо ми зараз не зробимо жодних кардинальних змін, то будемо задовольнятися тим, що є зараз. Багато в чому ми досягли певної планки», – зауважив Володимир Локотко.

Олександр Богуцький свою промову розпочав із жарту, в якому вгадувалася ледь помітна шпилька на адресу колег: «Ви отримаєте велику легкість, коли скажете, що ми не благодійна організація, а комерційна. Повірте, це величезне відчуття щастя, коли ви зводите результати і в розділі Чистий прибуток” бачите мільйони гривень, як ми побачили на ICTV за перше півріччя. Але ми – група. Разом і тільки разом ми можемо зробити цей успіх загальним».

Олександр Богуцький

Топ-менеджер повідомив про плани групи наступного року зберегти цьогорічні обсяги виробництва суспільно-політичних програм. «Хто ввійде в наш напрямок? Факти”, “Вікна”, “Факти тижня з Оксаною Соколовою”, “Ранок у великому місті”, “Свобода слова”, “Антизомбі”, “Гражданская оборона”. І ми хотіли би запросити всіх, хто захоче до нас доєднатися. <…> Ми готові до того, що частина людей, які не захочуть прийняти нові правила, принципи та не будуть відкриті до партнерства, можуть нас залишити. Але працювати з тими людьми, які залишаться, буде щастям», – розповів пан Богуцький.

У вересні StarLightMedia має намір затвердити нову організаційну структуру і протягом жовтня-листопада провести кадрові призначення на основі внутрішньої оцінки персоналу за сукупністю їхніх професійних якостей та soft skills – з тим, щоб нова система запрацювала вже з 1 січня 2019 року. Також у результаті оцінки персоналу правління медіагрупи планує сформувати кадровий резерв з близько 100 осіб.

А ще на групу чекають два великі «переселення народів». Перше заплановано на четвертий квартал 2018 – другий квартал 2019 року, протягом яких відбудеться об‘єднання за дивізіонами: всі співробітники «Новин» переїдуть на вул. Паньківську, 11 (місцезнаходження ICTV), «Виробництва» – на вул. Шевцова, 1 (СТБ), «Мовлення» – на вул. Тургенівську, 25 (Новий канал). «Центри експертиз» розташовуватимуться там, де максимально сконцентровані внутрішні замовники. Паралельно група шукає нову локацію, де могли б розміститися абсолютно всі її співробітники включно з соціальною інфраструктурою типу можливого дитячого садочка – переїхати туди група планує до 2021 року. Але наразі немає конкретики навіть щодо району Києва.

Безпосередньо за перехідний період відповідає проектний трансформаційний офіс, який очолив Євген Бондаренко.

Євген Бондаренко

«Що таке трансформаційний офіс, який ми створили і який я очолюю на даний момент? Це про організацію ефективної взаємодії всіх елементів команди, усунення конфліктів інтересів, гармонізацію цілей та задач, швидкість і синхронізацію різноманітних напрямків нашого бізнесу. <…> Для кожного функціоналу – IT, фінанси тощо – буде створений центр експертизи. Можливо, ми створимо компанію StarLight Business Solutions, яка надаватиме дивізіонам якісні, ефективні та швидкі сервіси за всіма функціоналами», – розповів пан Бондаренко.

Після таких виступів усі топ-менеджери вийшли на сцену і розпочалася сесія запитань-відповідей. Співробітники могли відправити запитання електронною поштою, в Telegram-чаті або поставити їх особисто.

Як розповіла директорка з корпоративних комунікацій StarLightMedia Олена Плахова, котра модерувала сесію інтерактиву, загалом організатори отримали близько 200 запитань, і компанія зобов’язалася відповісти на всі після презентації.

Олена Плахова

Дуже багато запитань стосувалися умов роботи: стану приміщень, транспорту і туалетів, відсутності кейтерингу для знімальних груп та складних умов роботи «в полях». Квінтесенцією я б назвала запитання співробітника, задіяного у виробництві одного з розважальних проектів: якщо знімальні зміни в компанії вже зараз можуть тривати по 16–20 годин, в компанії немає кейтерингу, вона возить знімальні групи в машинах без кондиціонерів, а одного разу, коли закінчилися пластикові стаканчики для води, продюсер відмовився їх докупити через відсутність грошей, то на чому компанія збирається зекономити ще 15%? У відповідь Володимир Локотко пояснив, що наразі виробництво часто триває довше та з залученням більшої кількості персоналу, ніж потрібно – за рахунок зменшення витрат часу і людського ресурсу і має відбутися економія. Крім того, керівник дивізіону «Виробництво» висловив упевненість, що завдяки ретельнішому плануванню виробничого процесу у 2019 році не буде таких пікових навантажень, які були дотепер.

На ще одне дуже важливе для всіх запитання «Чи планує група скорочувати персонал?» присутні отримали відповідь, що лише в кінці року компанія зрозуміє, яка кількість співробітників потрібна для функціонування нової оргструктури та в якому режимі вони працюватимуть.

Зустріч завершилася і всі пішли обговорювати почуте. Потрібно сказати, що за винятком деталей, конкуренти вже дуже непогано обізнані про великі зміни, які запланувала StarLightMedia – як тільки деякий час тому менеджмент групи почав першу комунікацію зі співробітниками, інформацію про такий проект стало неможливо приховати. Більше того, на ринку є чимало колишніх співробітників медіагрупи, які пам’ятають, що ідеї провести щось подібне до нинішньої реформи обговорювалися ще кілька років тому, але тоді група не наважилася на радикальні зміни. І тепер усі чекають: якщо керівництву групи вдасться задумане, то StarLightMedia дійсно вийде на новий рівень і стане бенчмарком для галузі. Якщо ж у процесі перетворень стануться бодай якісь непередбачені проблеми, то будьте певні, вже є люди, готові відщипнути в StarLightMedia частку аудиторії та персоналу.

Фото: Павло Шевчук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY