detector.media
17.08.2018 20:00
На 100-й день голодування Сенцова PEN Ukraine проведе акцію біля посольства РФ у Києві
На 100-й день голодування Сенцова PEN Ukraine проведе акцію біля посольства РФ у Києві
Неурядова організація PEN Ukraine спільно з громадською організацією «Центр громадянських свобод» (Center for Civil Liberties) 21 серпня проведе в Києві під посольством РФ акцію на підтримку українського режисера Олега Сенцова, який понад три місяці голодує в російській колонії.

Про це повідомляється на сторінці заходу у Facebook.

«21 серпня об 11.00, на 100-й день голодування режисера і письменника Олега Сенцова, PEN Ukraine спільно з Center for Civil Liberties проведе акцію біля Посольства Росії в Києві. Приходьте до Посольства, щоби висловити свою підтримку Олегу і продемонструвати світу, що Україна пам’ятає і бореться за своїх політв’язнів», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що акція «Солідарність з Олегом Сенцовим» стане частиною міжнародної ініціативи, започаткованої PEN International.

Учасників акції закликають приносити під будівлю посольства листи до Сенцова.

«21 серпня всі листи будуть роздруковані й принесені до посольств Росії в різних країнах – з вимогою, щоби Олег почав отримувати кореспонденцію, і як нагадування високопосадовцям, що вони не мають права мовчати в цій ситуації. Під час акцій біля посольств ми будемо читати наші листи до Олега та його оповідання», - додали організатори.

Аналогічна акція в цей день відбудеться біля посольства РФ у Лондоні, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Нагадаємо, що 14 серпня PEN International оголосив марафон написання листів на підтримку Олега Сенцова.

Як повідомляв «Детектор медіа», 14 серпня, на 93-й день голодування, Олега Сенцова у колонії відвідала російська правозахисниця Зоя Свєтова. Вона розповіла, що Олег майже не встає, він називає свій стан «передкритичним».

Сенцова затримали російські спецслужби в анексованому Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові.

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький військовий окружний суд РФ визнав його винним в організації терористичного угрупування і засудив до 20 років колонії суворого режиму.

14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв’язнів у Росії. За словами адвоката Сенцова Дмитра Дінзе, український режисер голодуватиме до кінця.

8 серпня сестра Сенцова Наталя Каплан повідомила, що стан Олега, судячи з його листа, «катастрофічний». За її словами, режисер написав їй, що «кінець близький».

Підтримку Сенцова та вимоги його звільнення висловили громадські діячі Чехіїросійські письменники та науковціПАРЄPEN Internationalрежисери Франції, Посольство США в УкраїніЄвросоюзОБСЄAmnesty InternationalМЗС КанадиМЗС ВеликобританіїМЗС ЛитвиСейм Польщі, посли «Великої сімки», чеські сенатори, Human Rights Watch, Уряд КанадиМЗС Швеції та ін.

Активісти в Україні й усьому світі продовжують вимагати від Росії і президента Володимира Путіна звільнити незаконно утримуваних українців. Акції відбуваються в різних країнах і на різних континентах під гаслами #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY