detector.media
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
15.08.2018 18:10
Суд розгляне позов «Інтера» проти Нацради щодо «Іронії долі» 27 вересня
Суд розгляне позов «Інтера» проти Нацради щодо «Іронії долі» 27 вересня
«Інтер» оскаржує попередження за показ радянських фільмів «Москва сльозам не вірить» та «Іронія долі, або З легкою парою» за участі фігурантів «чорного списку» Мінкульту.

15 серпня Окружний адміністративний суд міста Києва завершив підготовче провадження і призначив на 27 вересня розгляд по суті справи за позовом телеканалу «Інтер» проти Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

«Інтер» просить суд визнати протиправним і скасувати попередження, яке Нацрада оголосила телеканалу 22 березня. «Інтер» отримав цю санкцію за показ фільмів «Москва сльозам не вірить» за участі Олега Табакова 30 грудня 2017 року та «Іронія долі, або З легкою парою» за участі Валентини Тализіної 31 грудня 2017 року та 1 січня 2018 року.

Нацрада трактувала показ цих фільмів як порушення абзацу 10 частини 2 статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення», який забороняє мовникам транслювати фільми і телепрограми за участі осіб, внесених до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України (так званого «чорного списку» Мінкульту).

Представники «Інтера» заперечували порушення та звертали увагу на колізію в законодавстві. Справа в тому, що в закон «Про кінематографію» навесні 2017 року було внесено поправку, згідно з якою заборона трансляції фільмів за участі осіб з «чорного списку» Мінкульту не поширюється на радянські фільми. Таким чином, у телеканалів є чинні прокатні посвідчення на ці фільми, оскільки Держкіно, яке видає ці посвідчення, керується саме законом «Про кінематографію». Телеканали вважають, що питання трансляції фільмів регулюється виключно законом «Про кінематографію».

Крім самого позову, «Інтер» подав ще заяву про забезпечення позову. Телеканал просив суд зупинити дію рішення Нацради про санкцію, а також заборонити Нацраді до завершення цього судового процесу розглядати результати всіх чотирьох позапланових перевірок «Інтера», призначених через показ радянських фільмів з фігурантами «чорного списку» Мінкульту.

11 червня Окружний адміністративний суд міста Києва відмовив «Інтеру» в задоволенні заяви про забезпечення позову. 26 липня Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення першої інстанції.

Під час підготовчого провадження за позовом «Інтера» окружний адмінсуд залучив до справи трьох третіх осіб: Міністерство культури України, Державне агентство України з питань кіно і Службу безпеки України. Усі вони надали суду свої письмові пояснення.

Розгляд справи по суті призначено на 27 вересня о 13:30. Справу розглядає суддя Костянтин Пащенко.

Нагадаємо, 22 березня Нацрада оголосила попередження телеканалам «Інтер» і СТБ за показ радянських фільмів за участі акторів, які внесені до Перелік осіб, що створюють загрозу національній безпеці України. Перевірки «Інтера» та СТБ були призначені 11 січня за зверненнями громадян Ковбика, Корнєєва та Служби безпеки України.

Телеканали СТБ та «Інтер» вирішили оскаржувати рішення Нацради в суді. Водночас «Інтер» заявив, що поки утримається від показу таких фільмів.

Крім цього, Нацрада призначила «Інтеру» ще три позапланові перевірки через показ радянських фільмів з особами з «чорного списку» – 25 січня, 22 лютого та 5 квітня. За повторне порушення телеканалу загрожував штраф у розмірі 10% ліцензійного збору, а на третій раз Нацрада має право звернутися до суду з позовом про анулювання ліцензії.

29 березня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «1+1», а 5 квітня – каналу «Воля Cine+ Mix». 17 травня Нацрада оголосила попередження «Воля Cine+ Mix» і перенесла питання «Інтера» і «1+1». 24 травня Нацрада не змогла зібрати кворум. Далі до 11 липня засідання Нацради не проводилися через відсутність кворуму.

11 липня Нацрада вирішила зняти з розгляду питання результатів перевірок телеканалів «Інтер» і «1+1» та призначення перевірок СТБ і «1+1» щодо показу радянських фільмів з особами з «чорного списку». Член Нацради Сергій Костинський сказав, що розгляд цих питань уже неактуальний, тому що телеканалам продовжили цифрові ліцензії. Зі слів члена Нацради Олега Черниша стало зрозуміло, що вони з колегами домовилися не карати мовників за фільми, показані до 22 березня, коли Нацрада дала першу санкцію «Інтеру» та СТБ. «Якщо надалі ми будемо фіксувати фільми з акторами з переліку, то будемо призначати перевірку і застосовувати санкції», – пообіцяв пан Костинський.

Раніше Нацрада закликала парламент негайно уточнити норми закону, оскільки в законодавстві є колізія щодо показу радянських фільмів за участі фігурантів з так званого «чорного списку» Мінкульту. «Нема чіткого розуміння, як реагувати на трансляцію радянського фільму, який був створений до 1991 року, за участі особи, що внесена до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці, і прокатне посвідчення на цей кінематографічний твір не скасоване», – пояснив проблему регулятор у своєму зверненні до Верховної Ради.

Тим часом українські медіагрупи (крім «Інтер Медіа Груп») розробили і передали главі уряду проект постанови про порядок складання Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. «Інтер Медіа Груп» має окрему принципову позицію з цих питань. А група «1+1 медіа» підтримала спільну ініціативу, але також виступила з окремою заявою, що державні органи мають найближчим часом або впровадити чіткі критерії складання цього переліку, або скасувати «чорні списки» як такі.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY