detector.media
15.08.2018 13:22
Михайло Ходорковський створив Фонд міжнародних розслідувань злочинів проти медійників «Правосуддя для журналістів»
Михайло Ходорковський створив Фонд міжнародних розслідувань злочинів проти медійників «Правосуддя для журналістів»
Мета Фонду - організація і фінансування міжнародних розслідувань злочинів, скоєних проти журналістів незалежно від місця їх здійснення і мотивів.

Про це йдеться на сторінці Михайла Ходорковського у Facebook.  

Фонд, про створення якого оголосили засновник проросійського демократичного руху «Відкрита Росія» Михайло Ходорковський та його колишній партнер по бізнесу Леонід Невзлін, «надаватиме організаційну, політичну, адвокатську та фінансову підтримку професійним групам розслідування в усьому світі, щоб виявити, розкрити та залучити до відповідальності тих, хто відповідає за вчинення злочинів проти медіа», зазначається на сайті «Justice for Journalists».

«Убивство трьох журналістів у Центральній Африці, які співпрацювали з однією з моїх дослідницьких ініціатив, глибоко позначилося на мені, - наголосив пан Ходорковський. - Злочини проти журналістів є глобальною проблемою. Щорічно в усьому світі гинуть десятки журналістів, і більшість із цих злочинів залишаються нерозкритими. Фонд юстиції для журналістів - це один із способів боротьби з безкарністю. Ми сподіваємося співпрацювати з журналістами та правозахисними організаціями та окремими журналістами, які вважають, що ті, хто вчиняє злочини проти журналістів, повинні бути притягнуті до відповідальності. Розслідування вбивства Кирила, Олександра та Орхана може стати першочерговою справою Фонду».

Як писав «Детектор медіа», 31 липня стало відомо, що в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) невідомі вбили журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва, які знімали там документальний фільм про роботу ПВК «Вагнер». 

За версією джерела «Інтерфакса» начебто з поліції ЦАР, метою вбивства було пограбування. Цю версію підтверджує також неназване джерело видання «Медиазона». За його даними, журналісти їхали на зустріч зі своїм «помічником» в ЦАР і мали при собі дорогу техніку.

Згодом з'явилася інформація, що Олександр Расторгуєв, Орхан Джемаль і Кирило Радченко прилетіли в Центральну Африку, щоб зняти документальний фільм про роботу «ПВК Вагнера» ​​для «Центру управління розслідуваннями» (ЦУР) Михайла Ходорковського, і повинні були повернутися в Росію 18 серпня. «Вагнерівці» знали, що знімальна група перебуває в країні.

За повідомленнями, автомобіль зі Джемалем, Расторгуєвим та Радченком був зупинений в ніч на понеділок на блокпосту, коли вони їхали зі столиці ЦАР Бангі в місто Сібю. У цей момент із засідки вийшли озброєні люди і фактично розстріляли росіян на місці, залишивши в живих водія.

Як повідомляла «Медуза», Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу у зв'язку із загибеллю росіян. Сам Ходорковський заявив, що має намір «докласти зусиль до встановлення винних».

Фото: Интерфакс

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY