detector.media
14.08.2018 10:18
Нардепи Єднак і Гопко закликали Гройсмана переглянути результати пітчингу «патріотичних фільмів»
Нардепи Єднак і Гопко закликали Гройсмана переглянути результати пітчингу «патріотичних фільмів»
Народні депутати Остап Єднак і Ганна Гопко просять прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана створити сцеціальну комісію, яка перегляне процедуру конкурсу кінопроектів патріотичного спрямування та вимоги до експертів, а також провести додатковий тур з оновленим складом експертної ради.

Звернення до Володимира Гройсмана народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко опублікувала на своїй сторінці у Facebook. 

Підписанти не задоволені тим, що до складу експертної ради з відбору кінопроектів для надання державної фінансової підтримки на виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування входять особи, «які безпосередньо не мають до українського кіновиробництва жодного відношення», а також представники компаній Star Media та Film.ua, які «виробляють контент для Росії».

«Найобурливіше те, до складу експертної комісії українського патріотичного кіно потрапили представники компаній (Стар-медіа та Фільм-УА), що займають першу та другу позиції за кількістю виробленого телеконтенту для Російської Федерації за 2017 рік (дані РБК, стаття за 15.03.2018 "Украинская компания вышла в лидеры по съемкам сериалов для российского ТВ")», – йдеться у звереннні.

Народні депутати також називають результати конкурсу, які було оприлюднено 6 серпня, «змовою з метою розкрадання бюджетних коштів» і «дисредитацією державних інституцій та пам'яті загиблих українських воїнів».

«Проекти, по суті, компаній-колаборантів в підсумку опиниться у лідерах з загальною заявленою сумою 160 мільйонів 360 тисяч гривень. З правового боку відбулася змова з метою отримання вигоди (розкрадання бюджетних коштів). З суспільного ж – дискредитація державних інституцій та пам'яті загиблих українських воїнів. А з урахуванням бекграунду фігурантів та засобів, які використовує Росія у своїй гібридній війні проти України, складається враження, що було проведено спецоперацію ФСБ», - йдеться у зверенні.

Остап Єднак і Ганна Гопко закликали прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та Кабінет міністрів України не затверджувати «антидержавницькі» результати діяльності експертної ради, створити комісію, яка перегляне процедуру конкурсу та вимоги до експертів, а також, спираючись на результати роботи комісії, провести додатковий тур з оновленим складом експертної ради.

Нагадаємо, минулого року під час підготовки до другого читання держбюджету на 2018 рік у бюджеті з’явилася нова бюджетна програма Міністерства культури – «виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування». У 2018 році на неї виділено 500 млн грн. Детальніше про те, що це за програма та як Мінкульт планує розпоряджатися цими коштами, – читайте в матеріалі Олесі Анастасьєвої «Патріотичне кіно: що, як і навіщо?».

26 лютого стало відомо, що членам колегії Міністерства культури запропонували на засіданні колегії 27 лютого розглянути проект Рекомендацій щодо оцінки фільмів патріотичного спрямування. 27 лютого члени колегії Міністерства культури висловили невдоволеннязапропонованим міністерством формулюванням «патріотичного кіно».

11 травня Мінкульт оголосив про початок прийому документів для конкурсу кінопроектів.

22 травня конкурсна комісія Мінкульту обрала 10 членів Експертної ради з-поміж 30, делегованих громадськими об’єднаннями. 5 червня стало відомо, що Володимир Войтенко вийшов зі складу комісії. Як відбувалося формування конкурсної комісії читайте тут.

23 червня Міністерство культури оприлюднило повний перелік кінопроектів, поданих на конкурс «патріотичного кіно» (на отримання державної підтримки фільмів патріотичного спрямування). Заявок виявилося 215, але 13 із них було відхилено у зв’язку з поданням документів у неповному обсязі або оформлених неналежним чином. Детальніше читайте тут.

Пітчинг Мінкульту (презентації проектів) відбувся з 24 по 28 липня. Детальніше читайте тут і тут

6 серпня було опубліковано результати конкурсу. 13 серпня Міністерство культури заявило про помилки в підрахунках балів трьох проектів через технічні причини. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY