detector.media
12.08.2018 15:00
У Берліні розпочало мовлення українське радіо «ТрембітсФМ»
У Берліні розпочало мовлення українське радіо «ТрембітсФМ»
На хвилях інтернет-радіо ALEX FM 91.0 у столиці Німеччини віднедавна можна слухати передачі українського радіо «ТрембітсФМ».

Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Зазначається, що «ТрембітсФМ» заснувала журналістка Євгенія Козменко. Наразі радіо виходить в ефір лише по одній годині раз на місяць, однак організатори сподіваються робити випуски щотижня. Вони розраховують передусім на українську аудиторію - у Берліні мешкає майже 12 тисяч українців.

Перший ефір «ТрембітсФМ» провели ведучі Катерина Рітц-Ракул і Кирило Коломієць. Гостями студії були посол України у ФРН Андрій Мельник і віце-голова Німецько-українського форуму Карл-Ґеорґ Велльманн.

«У нас нині працює чотири особи: двоє ведучих, я, а також музичний редактор. Вони знайшлися не відразу. Я оголосила у "Фейсбуку", що шукаю людей, які мають бажання співпрацювати. Прийшло 50 охочих. На першій зустрічі я розповіла про свою ідею, а також про те, що радіо існуватиме винятково на волонтерських засадах, тобто ми працюватимемо без зарплатні. На повторну зустріч прийшло двоє. Це зрозуміло, адже роботи багато, вона безплатна, та й необхідних знань ні в кого не було. Тобто всім ще й треба було вчитися. Але з нами залишилися Катерина Ріц-Ракул та Сергій Ніколайчук. Завдяки Сергієві ми знайшли багато людей, які нам допомагали безплатно. Ще один ведучий – Кирило Коломієць, а також ще Марко Нойбауер – німець із Гайдельберґа», – розповіла Козменко.

За словами засновниці, підготовка до першої передачі та фінансування відбувалося «з власної кішені й самотужки». Однак найбільше бракувало для першого випуску, за словами Євгенії, часу. На студії, де відбувався запис передачі, важко спланувати графік роботи, який би влаштовував усіх.

«Не скажу, що зробити перший ефір було важко, адже несподівано чи плановано з’явилися люди, які нам допомагали безплатно. Приміром, запис музичних заставок, що є дорогим задоволенням. Наші колеги це робили лише тому, що самі раді, що існуватиме ось таке українське радіо в іншій країні. Також співачка записала заставки "Трембіта ФМ". Інша знайома підготувала логотип. Коли люди працюють безплатно, то й підганяти їх чи вимагати дотримання плану не виходить. Тому чекати на логотип довелося упродовж… п’яти місяців. А без нього не зробиш сторінку в інтернеті, а без сторінки не можна подавати якісь важливі заявки», - розповіла Євгенія.

Метою команди «ТрембітсФМ» є створення цілодобового інтернет-радіо з інформативними передачами та інтерв'ю. Для цього проект має стабільно фінансуватися щомісяця.

«Дуже сподіваюся на підтримку українського посольства та передусім Міністерства інформаційної політики. Ми беремо участь у конкурсі на фінансування українського радіо. Мене запитували, чому я хочу отримати фінансування від українського відомства. Я вважаю, що перед тим, як іти до німецьких фондів, наша держава могла б фінансувати такий важливий проект. Це важливо не лише для українців, які переїхали до ФРН, а й також для українців, які мешкають в Україні», - пояснила журналістка.

Незабаром має вийти друга передача на «ТрембітсФМ» з вуличним опитуванням, що саме люди асоціюють із назвою «Україна».

Нагадаємо, за результатами другої хвилі дослідження компанії «Кantar TNS в Україні», що проводиться на замовлення міжгалузевого індустріального об’єднання «Радіокомітет», лідерами українського радіоефіру залишаються «Хіт FM», «Радіо П’ятниця» та «Люкс FM».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY