detector.media
11.08.2018 18:04
Сцени суду над Стусом із присутністю Медведчука дознімуть найближчим часом - режисер
Сцени суду над Стусом із присутністю Медведчука дознімуть найближчим часом - режисер
Видалену зі сценарію сцену суду над українським поетом і дисидентом Василем Стусом, в якій фігурував його адвокат Віктор Медведчук, дознімуть найближчим часом.

Про це «Громадському радіо» повідомив режисер фільму Роман Бровко.

«Це наше загальне рішення групи. Ми розуміємо зараз суспільне невдоволення, котре вийшло в цій ситуації. Оскільки ми знімаємо кіно на широку аудиторію, то, звісно, маємо враховувати думку цієї аудиторії та йти їй назустріч», - сказав Бровко.

За його словами, команда готова до критики і такого рішення.

«Критика буде в будь-якому випадку, що б ми не робили. Ми вже багато вислухали в свій бік», - додав режисер.

Інформація про те, що сцену суду буде дознято, повідомляється також у заяві від імені знімальної групи на сторінці стрічки у Facebook.

«Ми визнаємо, що, видаляючи з останнього драфту сценарію серед іншого і цю сцену, ми не достатньо відповідально підійшли до аналізу її значущості для суспільства», - йдеться в заяві.

Нагадаємо, що навколо зйомок фільму «Птах душі» про українського поета Василя Стуса розпочався скандал, коли стало відомо, що зі сценарію були вилучені сцени за участі персонажа на ім’я Віктор Медведчук. За словами актора Геннадія Попенка, це нібито було зроблено за особистим «проханням» політика Медведчука, який свого часу був адвокатом Стуса.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко зазначив у коментарі для ДМ, що «якщо в процесі виробництва фільму вносяться корегування в сценарій, [...] це повністю зона відповідальності продюсера, режисера і автора сценарію».

Режисер Роман Бровко, в свою чергу, заявив, що перед початком зйомок 1 травня сцен з Медведчуком уже не було в сценарії і вони не планувалися для зйомок (нібито за тиждень до початку зйомок новий варіант сценарію був переданий до Держкіно). За його словами, сцени видалили через перехронометраж, прохання сина Стуса та позицію прокатників.

При цьому син Василя Стуса - Дмитро - заперечує, що про щось просив знімальну групу:  «Для мене весь цей фільм, м'яко кажучи, смішний і неприйнятний. Але якщо хочуть, нехай знімають».

11 серпня прем'єр-міністр Украйни Володимир Гройсман доручив керівництву Міністерства культури та Держкіно «розібратись» із ситуацією щодо фільму про українського поета Василя Стуса, з якого «зникли» сцени із персонажем Медведчуком.

Після цього в Держкіно заявили, що проведуть перевірку фільму через видалені сцени. А голова Держкіно Пилип Іллєнко зазначив, що «вважає неприпустимим» видалення сцен про Віктора Медведчука. За його словами, з Держкіно ніхто не погоджував зміни до сценарію.

Як відомо, проект 100-хвилинного фільму «Птах душі» був поданий ТОВ «АС “Ум-груп”» на минулорічний 10-й конкурсний відбір Держкіно до категорії «Ігрові повнометражні національні фільми (широка глядацька аудиторія)». Він отримав 37 балів і став одним з переможців. Загальний бюджет фільму складає 44 мільйони 17 тисяч грн, з яких 50% надає Держкіно.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY