detector.media
11.08.2018 15:00
Україна подала до ЄСПЛ заяву на 3 тис. сторінок щодо українських політв’язнів та порушень з боку РФ - Мін'юст
Україна подала до ЄСПЛ заяву на 3 тис. сторінок щодо українських політв’язнів та порушень з боку РФ - Мін'юст
Подана Україною до Європейського суду з прав людини заява стосується 71 політв'язня, яких утримують в Росії.

Про це повідомив у Facebook заступник міністра юстиції України Іван Ліщина.

«Ми тільки що подали нову міждержавну заяву до Європейського суду з прав людини щодо українських політв’язнів Кремля. В заяві: описано порушення щодо 71 політв’язня; на 130 сторінках; із близько 3000 сторінок доповнень», - йдеться в повідомленні від 10 серпня.

Як зазначив Ліщина, в заяві йдеться про системні порушення з боку Російської Федерації Конвеції про захист прав людини та основних свобод, зокрема ст. 3 (заборона катувань та принижуючого гідність поводження); ст. 5 (особиста свобода); ст. 6 (справедливий суд); ст. 8 (повага до особистого та сімейного життя); ст. 10 (свобода вираження поглядів); ст. 13 (ефективний засіб захисту); ст. 18 (заборона використання дозволених Конвенцією обмежень прав з іншою метою, ніж та, для якої вони були передбачені).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ЄСПЛ закликав політв’язня Олега Сенцова припинити голодування, а російську владу – забезпечити належне лікування режисера. Як відомо, з 14 травня Сенцов голодує в російській колонії, вимагаючи від РФ звільнити всіх українських політв'язнів. У 2015 році його засудили до 20 років колонії суворого режиму через нібито організацію терористичного угрупування.

Із заявами з вимогою до РФ звільнити українських політв'язнів виступили США, Канада, Швеція, Великобританія, Литва, Польща, ПАРЄ, ОБСЄ, ЄвросоюзPEN InternationalAmnesty International, Human Rights Watch, низка громадських діячів, письменників, науковців та режисерів.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY