detector.media
11.08.2018 10:25
Телефони білоруських журналістів прослуховувались ще до справи агентства «БелТА» - ЗМІ
Телефони білоруських журналістів прослуховувались ще до справи агентства «БелТА» - ЗМІ
У Білорусі прослуховували телефонні розмови журналістів видання TUT.by до того, як з'явилася справа неправомірного доступу до інформації державного агентства «БелТА».

Про це повідомляє Euroradio.

Як зазначають у виданні з посиланням на матеріали Служби безпеки Білорусі, приводом для порушення справи щодо незаконного доступу до стрічки новин агентства «БелТА» послужило звернення агентства «про збої під час здійснення доступу до платної підписки послуг, які надавалися телеграфним агентством одного з його замовників». При цьому у Слідчому комітеті не дали відповідь як на питання, коли було порушено кримінальну справу, так і на питання, коли в міліцію надійшло звернення від «БелТА».

Журналісти звернулись до головної редакторки «БелТА» Ірини Акуловіч з проханням повідомити дату початку розслідування.

«Це був або кінець квітня або початок травня. Я боюся назвати вам не ту цифру і потім виявиться, що я дала вам недостовірну інформацію», - повідомила Акуловіч.

При цьому головна редакторка видання TUT.by Марина Золотова повідомила журналістам, що телефонна розмова, яка містить нібито докази крадіжки інформації, відбулась у березні. Тобто цю розмову прослуховували та записали ще до початку кримінального провадження, вважають журналісти.

Юрист Павло Сапелко повідомив виданню, що прослушку «могли вести в рамках оперативної розробки».

Як повідомляв «Детектор медіа», 7 серпня обшуки пройшли в редакціях незалежних видань «БелаПАН» і Tut.by. Співробітниць видань - Тетяну Коровенкову, Марину Золотову і Анну Колтигіну - відвезли на допит до Слідчого комітету. Згодом стало відомо про затримання ще п'ятьох журналістів. 

8 серпня затримали чотирьох журналістів видання Realt.by і одного журналіста з іншого видання. Також повідомлялося, що білоруські силовики прийшли з обшуком до кореспондента російської редакції Deutsche Welle Павлюка Биковського.

Увечері 8 серпня Слідчий комітет Білорусі відпустив журналістів порталу Realt.by Ігора Хмару, Марію Сороку, Олену Масловську і Владислава Кулецького. У відпущених взяли підписку про нерозголошення.

Близько дев'ятої години вечора 9 серпня будівлю СК залишив журналіст Олексій Жуков, після нього з'явилися редактор Tut.by Анна Калтигіна, журналіст Tut.by Анна Ермаченок, останньою вийшла головний редактор Tut.by Марина Золотова.

10 серпня з-під варти відпустили головреда «БелаПАН» Ірину Левшину та журналіста Deutsche Welle Павлюка Биковського.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY