detector.media
10.08.2018 10:21
У Мінську Слідчий комітет звільнив кількох журналістів, затриманих у справі «БелТА» (ФОТО)
У Мінську Слідчий комітет звільнив кількох журналістів, затриманих у справі «БелТА» (ФОТО)
За інформацією Слідчого комітету, «після проведення комплексу невідкладних слідчих та інших процесуальних дій у кримінальній справі слідством прийнято рішення про звільнення Анни Калтигіної, Галини Уласик, Анни Ермаченок та інших осіб, які проходять у справі».

Про це повідомляє портал Tut.by.

Після появи прес-релізу Слідчого комітету близько дев'ятої години вечора 9 серпня будівлю СК першим залишив журналіст Олексій Жуков, після нього з'явилися редактор Tut.by Анна Калтигіна, журналіст Tut.by Анна Ермаченок, останньою вийшла головний редактор Tut.by Марина Золотова, йдеться в повідомленні.

Анна Калтигіна розповіла, що ставлення слідчих було доброзичливим, чого не можна сказати про конвой.

Анна Ермаченок (праворуч)

Олексій Жуков

Головред Tut.by Марина Золотова також відзначила коректне ставлення і подякувала всім за підтримку. Вона відмовилася коментувати причини затримання: «Це великий стрес для великої кількості людей. Не потрібні необачні судження».

Марина Золотова

Близько третьої години дня у четвер СК відпустив редактора Tut.by Галину Уласик, а вночі - міжнародного оглядача БелаПАН Тетяну Коровенкову.

Згідно з прес-релізом Слідчого комітету, «в ході проведення слідчих дій здобуті докази, свідчення самих підозрюваних співробітників видавничого дому "Білоруська наука", редакційно-видавничої установи "Культура і мистецтво", ТОВ "РіелтБай", ТОВ "АйТіВі", ЗАТ "БелаПАН", ТОВ "ТутБай Медіа", які підтверджують факти, що послужили підставою для порушення кримінальної справи за ст. 349 (Несанкціонований доступ до комп'ютерної інформації) Кримінального кодексу Республіки Білорусь».

Дії Марини Золотової, крім того, кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 425 Кримінального кодексу Білорусі (Бездіяльність посадової особи).

«Головний редактор ТОВ "ТутБай Медіа" визнала, що з її відома протягом тривалого часу співробітники товариства з обмеженою відповідальністю незаконно використовували реквізити доступу до платної підписки РУП "БЕЛТА". Ці відомості підтверджуються показами свідків, які проходять у справі», - заявив СК Білорусі.

«З огляду на активне сприяння розслідуванню, слідчим прийнято рішення про незастосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту щодо Марини Золотової. Розслідування кримінальної справи триває», - сказано також у цьому релізі.

Tut.by нагадує, що в ізоляторі тимчасового утримання досі перебувають головний редактор БелаПАН Ірина Левшина і журналіст, фрілансер в Deutsche Welle Павлюк Биковський.

Як повідомляв «Детектор медіа», 7 серпня обшуки пройшли в редакціях незалежних видань БелаПАН і Tut.by, співробітниць яких Тетяну Коровенкову, Марину Золотову і Анну Колтигіну відвезли на допит до Слідчого комітету. Згодом стало відомо про затримання ще п'ятьох журналістів. 

8 серпня затримали чотирьох журналістів видання Realt.by і одного журналіста з іншого видання. Також повідомлялося, що білоруські силовики прийшли з обшуком до кореспондента російської редакції Deutsche Welle Павлюка Биковського.

Увечері 8 серпня Слідчий комітет Білорусі відпустив журналістів порталу Realt.by Ігора Хмару, Марію Сороку, Олену Масловську і Владислава Кулецького. У відпущених взяли підписку про нерозголошення.

8 серпня затримали також на три доби журналістів Олексія Жукова і Павлюка Биковського, яким пізніше дали статус підозрюваних у справі про «незаконний доступ» до платної підписки інформаційного агентства БелТА.

Із закликами звільнити затриманих медійників уже виступили Рада Європи, Євросоюз, ОБСЄ, Білоруська асоціація журналістів назвала затримання співробітників видань TUT.BY і БелаПАН грубим порушенням свободи ЗМІ, а дії правоохоронців надмірними.

Фото: Дарина Бурякіна/Станіслав Шаршуков/Оксана Петрова/Tut.by

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY