detector.media
Євгеній Сердюк
09.08.2018 11:38
Як вивчитися на журналіста онлайн: 30+ безкоштовних курсів

Спочатку хочу донести головний меседж: «Аби стати журналістом НЕ потрібно вступати у ВНЗ і протягом 5 років проїдати батьківські гроші, щоб потім отримати диплом».

Переважній більшості медіа-роботодавців (крім державних, комунальних і подібних до них) диплом про вищу журналістську освіту взагалі не потрібен. Наймач хоче бачити в претендентах 1) наявність специфічних, необхідних для журналіста, рис характеру, 2) розуміння основних подій суспільно-політичного життя, 3) володіння базовими медійними навичками.

Перший пункт закладається в генах і формується під час виховання. Це допитливість, креативність, сміливість, енергійність, комунікабельність. Без цих якостей журналістом теж можна стати, але висот без цього не здобути і кайфу від роботи не отримувати.

Другий пункт напрацьовується читанням статей у провідних медіа. Щоб мати уявлення про увесь спектр подій (і їхню передісторію) у країні (і бажано в світі): про склад уряду і повноваження міністрів, про економічні тенденції і бізнес-клімат, про настрої у суспільстві та життя сусідів, про технологічні новинки і лайфстайл.

Третій пункт опановується двома взаємодоповнюючими шляхами: навчанням і практикою. Остання може бути як безкоштовною (ходити в редакції й дивитися за роботою найкращих, "приклеїтися" до профі й копіювати його роботу), так і платною (починати робити невеличкі прості матеріали за гонорари і пропонувати їх редакціям, де завжди бракує цікавих історій).

Навчання має йти або перед, або паралельно з практикою. Вступати у ВНЗ для цього, це все одно, що вивчати будову карети перед посадкою в шатл. Нижче я пропоную покрокову програму із безкоштовних онлайн-курсів, які не потребують знання іноземної мови. В разі старанного проходження і вивчення цих ресурсів, ви здобудете необхідний базис знань із журналістики, який перевищуватиме рівень новоспечених «дипломованих спеціалістів».

Цю програму курсів можна пройти як за кілька місяців, так і розтягнути на кілька років. Залежить від того, скільки часу щодня приділяти навчанню. Наведено в порядку зростання складності.

Спершу проходимо ці:

Потім опановуємо навички з цих:

Наостанок шліфуємо окремі нюанси тут:

Обираємо дотичні до медіа-освіти, але корисні в роботі журналіста курси:

І завершуємо лекціями TED про телебачення, медіа, журналістику (є українські субтитри):

Джерело: фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY