detector.media
08.08.2018 12:53
Мінкульт планує профінансувати понад 60 переможців пітчингу «патріотичних фільмів» у 2018-2019 роках
Мінкульт планує профінансувати понад 60 переможців пітчингу «патріотичних фільмів» у 2018-2019 роках
Міністерство культури України планує профінансувати понад 60 кіносераільних проектів – переможців конкурсу з надання державної фінансової підтримки на виробництво і розповсюдження фільмів патріотичного спрямування.

Про це йдеться в повідомленні Мінкульту.

Між кінопроектами, які посіли найвищі місця в рейтингу за результатами пітчингу, Мінкульт планує розподілити передбачені в державному бюджеті кошти на «виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування». Цього року в держбюджеті на це передбачено 500 млн грн.

У Мінкульті прийняли рішення «фінансувати кінопроекти-переможці за схемою: до 70 % – передоплата (у 2018 році) та від 30 % (у 2019 році). Фінальний розрахунок – після підписання остаточного акту про виконані роботи». Виходячи з цього повідомлення, Мінкульт очікує, що кошти на «патріотичне кіно» будуть передбачені в держбюджеті і у 2019 році.

Загальна сума очікуваної державної фінансової підтримки всіх 99 кінопроектів, які пройшли пітчинг Мінкульту, становить 1 млрд 197 млн 945 тис. 280 гривень. За попередніми підрахунками Мінкульту, обрана схема фінансування «дає підстави включити в перелік переможців відповідно до рейтингових балів понад 60 кінопроектів».

Мінкульт планує внести на розгляд уряду проект рішення про включення таких кінопроектів до переліку фільмів патріотичного спрямування, для виробництва та розповсюдження яких надається державна фінансова підтримка. Після затвердження цього переліку урядом Мінкульт проведе передбачені законом процедури публічних закупівель. Державну фінансову підтримку зможуть одержати лише ті кіновиробники, що стануть переможцями публічних закупівель.

Нагадаємо, 6 серпня Міністерство культури оприлюднило результати другого етапу конкурсного відбору кінопроектів патіротичного спрямування. За підрахунками «Детектора медіа», за 500 млн грн (кошти з держбюджету на 2018 рік) Мінкульт може профінансувати 43 стрічки, що набрали найбільшу кількість балів. Оскільки загальна сума очікуваної державної підтримки перших 43 проектів у рейтингу становить 508 млн 2,5 тис. грн.

Нагадаємо, що минулого року під час підготовки до другого читання держбюджету на 2018 рік у бюджеті з’явилася нова бюджетна програма Міністерства культури – «виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування». У 2018 році на неї виділено 500 млн грн. Детальніше про те, що це за програма та як Мінкульт планує розпоряджатися цими коштами, – читайте в матеріалі Олесі Анастасьєвої «Патріотичне кіно: що, як і навіщо?».

26 лютого стало відомо, що членам колегії Міністерства культури запропонували на засіданні колегії 27 лютого розглянути проект Рекомендацій щодо оцінки фільмів патріотичного спрямування. 27 лютого члени колегії Міністерства культури висловили невдоволеннязапропонованим міністерством формулюванням «патріотичного кіно».

11 травня Мінкульт оголосив про початок прийому документів для конкурсу кінопроектів.

22 травня конкурсна комісія Мінкульту обрала 10 членів Експертної ради з-поміж 30, делегованих громадськими об’єднаннями. 5 червня стало відомо, що Володимир Войтенко вийшов зі складу комісії. Як відбувалося формування конкурсної комісії читайте тут.

23 червня Міністерство культури оприлюднило повний перелік кінопроектів, поданих на конкурс «патріотичного кіно» (на отримання державної підтримки фільмів патріотичного спрямування). Заявок виявилося 215, але 13 із них було відхилено у зв’язку з поданням документів у неповному обсязі або оформлених неналежним чином. Детальніше читайте тут.

Пітчинг Мінкульту (презентації проектів) відбувся з 24 по 28 липня. Детальніше читайте тут і тут

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY