detector.media
07.08.2018 17:15
На UATV стартує цикл сюжетів про російську агресію в Грузії «П’ять днів війни»
На UATV стартує цикл сюжетів про російську агресію в Грузії «П’ять днів війни»
Цикл сюжетів «П’ять днів війни» виходитиме на телеканалі UATV з 8 по 12 серпня у випусках новин російською і англійською мовами.

Про це повідомляється на сайті UATV.

«Ми приїхали до Грузії 1 серпня. У нас було всього п’ять днів, щоби зрозуміти, наскільки змінилося життя людей після десяти років конфлікту в Цхінвальському регіоні. Тоді, 8 серпня 2008 року, за п’ять днів війни загинули 162 військовослужбовці, понад 25 тисяч осіб стали біженцями», - коментує авторка циклу сюжетів Юлія Божко

Знімальна група побувала в найбільшому з 34 поселень для вимушених переселенців – Церовані, зараз там проживають 7 тисяч осіб. Всього у Грузії, враховуючи події в Абхазії та у Цхінвальському регіоні, – понад 260 тисяч біженців.

«Тільки 60% з них забезпечені житлом. Із Церовані деякі жителі їздять до родичів на окуповану територію. У так званій Південній Осетії нині, за ​​різними даними, налічують до 20 російських військових баз. Одну з них ми бачили в селі Ахмаджі», - говорить Юлія Божко. 

В інтерв’ю UATV секретар Ради безпеки Грузії Давид Раквіашвілі розповів, що міжнародна спільнота у 2008 році не вірила, що може відбутися окупація. Він сказав, що тоді було ясно - це тільки початок, і це продовжуватиметься. Але тоді, за його словами, ця ситуація не сприймалася міжнародною спільнотою.

Також знімальна група UATV побувала в декількох кроках від окупованої території.

«Місцями уздовж умовних кордонів протягнуто колючий дріт, він огороджує понад 50 кілометрів. Щодня лінію зіткнення перетинає до 300 людей. Є випадки їхніх зникнень. У 2017 році відомо про 136 незаконних затримань, у цьому році за сім місяців – вже понад 60 людей затримано окупаційною владою. Уздовж лінії розмежування – понад п’ятдесят сіл. І практично всі вони, за інформацією одного з грузинських добровільних рухів "Наша сила в єдності", перебувають у зоні ризику. Ми побували неподалік від села Кода. Там російські військові постійно патрулюють так званий кордон. Добровольці зафіксували, як вони заходять на підконтрольну Грузії територію. Вони вважають, що в планах окупантів – зсунути кордони, захопивши ще більше землі», – розповіла журналістка.

Цикл сюжетів «П’ять днів війни» виходитиме на телеканалі UATV з 8 по 12 серпня у випусках новин російською і англійською мовами.

Раніше повідомлялося, що на UATV стартував цикл сюжетів про українських підприємців, які втілили свої ідеї за підтримки Європи.

Фото: UATV

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY