detector.media
03.08.2018 15:20
Зоозахисниця виграла в Луцької міськради суд щодо доступу до інформації
Зоозахисниця виграла в Луцької міськради суд щодо доступу до інформації
Волинський окружний адміністративний суд повністю задовольнив позов до Луцької міської ради представниці громадської організації «Волинське об’єднання зоозахисту» Ірини Петренюк, яка за підтримки ГО «Інститут масової інформації» оскаржувала бездіяльність щодо доступу до публічної інформації.

Відповідне рішення по справі №803/1199/18 суд ухвалив 27 липня, повідомляє ІМІ. 

«Визнати протиправною бездіяльність Луцької міської ради у наданні позивачу за запитом на отримання інформації актів всіх службових перевірок Комунального підприємства «Ласка» за період 2012-2018 роки. Зобов’язати Луцьку міську раду  надати копії актів всіх службових перевірок Комунального підприємства «Ласка» за період 2012-2018 роки», – йдеться у рішенні суду.

Також суд стягнув на користь позивача за рахунок бюджетних асигнувань Луцької міської ради сплачений судовий збір в розмірі 704,80 грн.

31 травня 2018 року Ірина Петренюк звернулася до Луцької міської ради із запитом, в якому просила надати акти всіх службових перевірок на комунальне підприємство “Ласка” за вказаний період. 7 червня 2018 року виконавчий комітет Луцької міськради надав їй відповідь, зазначивши, що за вказаний період проводилося одне службове розслідування. Однак було ухвалено рішення про відмову у наданні Ірині Петренюк акта службового розслідування, оскільки він містить службову інформацію, тобто інформацію з обмеженим доступом.

Волинський окружний адміністративний суд дійшов висновку, що у Луцької міської ради були відсутні підстави для відмови позивачу у наданні доступу до публічної інформації згідно зі статтею 22 Закону №2939-VI, оскільки документи, які запитувалися, можуть бути надані з ретушуванням відомостей, доступ до яких обмежено відповідно до закону.

На думку юриста Інституту масової інформації Алі Сафарова, суд, розглядаючи цей позов за правилами спрощеного позовного провадження (у письмовому провадженні), ретельно вивчив всі обставини справи, провів аналіз дій розпорядника інформації на відповідність вимогам чинного законодавства України і міжнародного законодавства, проаналізував ситуацію з точки зору прецедентів Європейського суду з прав людини.

Якщо зазначене рішення суду набере законної сили, то посадовим особам міськради загрожує притягнення до адміністративної відповідальності відповідно до частини другої статті 212-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Порушення права на інформацію та права на звернення), що тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, зазначає юрист.

Законної сили судове рішення набере після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Юридичну підтримку позивачці надав Інститут масової інформації за підтримки Міжнародної громадської організації Internews Network, що реалізує програму “У-Медіа”, за фінансової підтримки Агенції США з міжнародного розвитку (USAID).

Як повідомляв «Детектор медіа», 19 травня «Моя Олександрія» звернулася до Кіровоградського окружного адміністративного суду з двома позовами проти Олександрійської міськради через відмову керуючого справами виконкому Володимира Чеботарьова дати відповіді на інформаційні запити. Обидва позови виграні в повному обсязі. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY