detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
03.08.2018 13:12
Укрáїнський вибір Дениса Жарких
Укрáїнський вибір Дениса Жарких
Україна нікому не потрібна, Росія — наш друг та експерти, які ходять на одні й ті ж канали: враження від програми «По суті», що виходить на каналі «112 Україна».

Поява в ефірі телеканалу «112 Україна» програми «По суті» викликала обурення в медіаспільноті України. Причина — у ведучому проекту Денисові Жарких. Адже він нещодавно був постійним гостем програм сепаратистського каналу News Front. Де, природно, говорив речі, які хочуть чути любителі «русского міра».

Профіль Жарких у Фейсбуку не надто відрізняється від його виступів на News Front. Хоча варто зауважити, що здебільшого відверто проросійськими є дописи друзів журналіста, а не його власні.

Чи не є поява цієї людини в ефірі «112 Україна» спробою нести проросійські ідеї в маси через популярний український канал? Перегляд кількох випусків «По суті» наштовхує на висновок: відвертих антиукраїнських закликів у програмі немає. А от прихованих (і не дуже) змістів чимало.

Понеділок, 16 липня. Тема — зустріч президентів Путіна і Трампа в Гельсінкі.

Гостем студії став політичний експерт Олексій Якубін. Він, судячи зі сторінки у Фейсбуку, регулярно з’являється в ефірах NewsOne та «112». При цьому в дописах експерт не демонструє відверто проросійських поглядів, обмежуючись критикою чинної влади.

У розмові Жарких і Якубіна то тут, то там вискакували тези, популярні серед російських пропагандистів. Наприклад, одне з обговорюваних питань сформулювали так: «Может ли Трамп подарить Путину Украину?»

Експертами, чиї цитати наводили під час 15-хвилинного ефіру, були Ілля Куса з Українського інституту майбутнього та власкор УНІАН в Росії Роман Цимбалюк. Вони стверджували, що катастрофічних наслідків для України зустріч президентів США та РФ не несе.

До честі ведучого та гостя, відверто антиукраїнських тез в ефірі не було. Хоча критичні стріли прогнозовано летіли в бік нинішньої української влади. А на завершення ведучий і взагалі сказав: «Мира всем, процветания Украине».

Вівторок, 17 липня. Тема — проголошення декларації про державний суверенітет України

Цього разу до студії запросили Всеволода Степанюка. Він, як і чимало гостей проекту «По суті», часто фігурує у відомому антимайданівськими симпатіями виданні Golos.ua. Принаймні, це випливає з побіжного аналізу його сторінки у Фейсбуку. Крім того, на сторінці Степанюка можна побачити, що він давав коментарі про ситуацію в Україні російським виданням. Наприклад, про «потери Украины от разрыва отношений с Россией».

Схожу риторику мав виступ гостя у проекті «По суті». Репліки Всеволода Степанюка зводилися до стандартних тез симпатиків «русского міра» про «братство народів», похід до Європи, який не дасть Україні жодних переваг, та «успішну пострадянську Україну, яку Європа усунула як конкурента». Абсолютно органічно у промову гостя впліталися слова а-ля «укрáинцы».

Крім того Степанюк наголосив, що «вступ до НАТО заборонений декларацією про Держсуверенітет України, де чітко визначається позаблоковий статус». Підтверджували слова гостя й думки експертів, подані прямою мовою. Зокрема, навели цитату Віктора Медведчука, підписаного як лідер ГО «Український вибір — право народу»: «Вступ до НАТО веде до розколу країни та суспільства. І ставить під загрозу національну безпеку України».

А на думку політексперта Василя Стоякіна, «НАТО розглядають як те, що протирічить Росії. І вступ до нього означає інституціоналізацію конфлікту з РФ». Тут коментарі, як кажуть, зайві.

Завершили програму думкою гостя Всеволода Степанюка про те, що «пропаганда роз’єднує українців», а на виборах треба обирати людей, які зможуть об’єднати суспільство. Вишенькою на торті став діалог ведучого та гостя:

С.: На Западе нам никто не поможет!

Ж.: Так и на Востоке тоже?

С.: На Востоке еще есть духовные принципы!

Середа, 18 липня. Тема — міграційні процеси в Україні

Гостя випуску — журналістка Ірина Тиран — хоч і походить із Західної України, говорила російською. Із погляду медійниці в соцмережі зрозуміло: вона, як і попередні гості, регулярно відвідує ефіри не тільки каналу «112», але й NewsOne.

Доволі комічним виглядав діалог ведучого, який намагався показати власну проукраїнськість, та гості, яка говорила щось на кшталт: в Україні все погано, люди виїжджають, а сюди натомість прямують біженці зі ще бідніших країн.

Ірина Тиран, зокрема, згадала про табори для біженців, які можуть з’явитися в Україні. А наші громадяни, на думку гості, власними податками будуть утримувати мігрантів. При цьому, працюючи нелегально, біженці, вважає Тиран, «обвалять ринок праці».

Специфічні тези звучали з уст ведучого та гості, коли мова зайшла про те, а як же визначити, хто такі українці.

— Каким должен быть украинец? — запитував Денис Жарких. — Ходить в балаклаве, всех стрелять?

— Ступим на скользкий путь определения национальности «украинец», — вторила ведучому гостя. — Череп будем мерять?

Не обійшлося і без чи «обмовок за Фрейдом», чи то свідомого вживання словосполучення «на Украине». А також без цитати Віктора Медведчука, який стверджував, що безвізовий режим із Євросоюзом має і зворотний бік — масове прибуття до України нелегальних мігрантів.

Четвер, 19 липня. Тема — підвищення зарплат і рівень безробіття в Україні

До студії запросили економіста Олександра Охріменка. Проте багато хто знає міру його «експертності». Відомий коментарями для різних ЗМІ, гість традиційно висміював «успіхи» української влади тезами на кшталт «зарплата, может, будет и 10 тысяч. Только что за них можно будет купить?»

Кумедно виглядали спроби україномовного гостя говорити російською: виходило, як і часто буває в таких випадках, «старослов’янською» мовою, з відчутним «оканням» і «геканням» мало не в кожному реченні.

А от ведучий Денис Жарких піддавав жару фразами типу: «Как говорил товарищ Сталин: жить стало лучше, жить стало веселее!»

Звучали у програмі й репліки, які схвально характеризували нинішню ситуацію в Україні. Наприклад, політолог Олександр Палій зазначив, що впровадження безвізового режиму з Європейським Союзом збільшило потік українських туристів за кордон удвічі. Так само більше стало й авто, придбаних у Європі. На що гість студії парирував, що «ці хлопці» (політексперти), мовляв, вихваляють владу, бо мають у тому матеріальні зацікавлення.

Навели й цитату представниці Світового банку Сату Кахконен, яка говорила про можливість подолати бідність українців активнішим впровадженням реформ. Однак і цю тезу гість «По суті» розкритикував, назвавши реформи неефективними.

До честі ведучого, Денис Жарких весь час намагався спрямувати фрази гостя в русло тематики програми, не даючи йому відходити занадто далеко.

П’ятниця, 19 липня. Тема — Трамп запросив Путіна до США

Гість студії, Олексій Калініченко, виявився частим візитером все того ж каналу NewsOne. Примітно й те, що в друзях експерта у Фейсбуку чимало проросійських діячів на кшталт ведучого News Front Сергія Веселовського, який раніше теревенив в ефірі з ведучим «По суті» Денисом Жарких, або Анатолія Шарія.

Відповідно, антиукраїнське спрямування має чимало дописів на сторінці Олексія Калініченка. Тут тобі і зневажливе ставлення до української мови, й сумніви в існуванні нашої держави. Проросійські тези звучали з уст гостя і в ефірі «По суті». Наприклад, він сказав, що «США потерпели фиаско в Украине». Уже звичною виглядала й цитата Віктора Медведчука, який сказав, що «хотілки української влади ніхто реалізовувати не буде».

Основний меседж програми зводився до того, що Україна має вибудовувати зовнішню політику, тільки рахуючись з інтересами сусідів. А в частині деескалації конфлікту на Донбасі немає альтернативи Мінським угодам.

Висновки після перегляду п’яти випусків програми «По суті» можна звести до кількох пунктів:

1. Проросійські тези: в кожному випуску червоною ниткою проходять меседжі про несамостійність України, небажання Європи нам допомагати та важливість відновлення дружби з Росією.

2. Стилістика, дружня до північного сусіда: як ведучий, як і всі гості, незалежно від рівня володіння, говорять винятково російською. Лише поодинокі експерти коментують ситуацію державною мовою.

3. Спорідненість спікерів: більшість запрошених до студії є постійними гостями каналу NewsOne та коментаторами порталу Golos.ua.

4. Віктор Медведчук як рятівник України: цитати «лідера ГО “Український вибір — право народу"» містить мало не кожен випуск. А з них політик постає як людина, яка виступає за об’єднання суспільства. Вочевидь промоція Медведчука є одним із завдань програми.

5. Денис Жарких намагається показати себе нейтральним ведучим, уникаючи відверто проросійських вигуків, які використовував, виступаючи в ролі гостя програм на каналі News Front.

Тобто наразі учасники проекту не використовують відверто проросійських тез, зводячи свої промови до критики влади. Поміж якою органічно виглядають відверто проросійські цитати Медведчука. Можна припустити, що з укоріненням програми на каналі «112» та з наближенням виборів такі тези лунатимуть усе гучніше, гості будуть більш орієнтованими на «дружбу народів», а Віктор Медведчук - а чому б і ні? -  матеріалізується в повноцінного гостя ефірів, аби вкладати у вуха глядачів «правильні», на його погляд, зовнішньополітичні тези.

Фото: стопкадр з YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY