detector.media
30.07.2018 16:38
Поліцейський щодо фотокореспондента Єфрема Лукацького діяв протиправно – юрист ІМІ
Поліцейський щодо фотокореспондента Єфрема Лукацького діяв протиправно – юрист ІМІ
Поліцейський, який застосував сльозогінний газ проти фотокореспондента Associated Press Єфрема Лукацького, порушив порядок використання спеціальних засобів і перешкоджав законній діяльності журналіста, вважає юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров.

Українським законодавством встановлено, у яких саме випадках правоохоронні органи, зокрема поліція, мають право застосовувати спеціальні засоби, споряджені речовинами сльозогінної та дратівної дії, що зазвичай називаються «газовими балончиками», зазначив юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров, коментуючи, на прохання «Детектора медіа», інцидент із використанням поліцейськими сльозогінного газу проти журналіста Єфрема Лукацького.

«Відповідно до пункту 3 частини третьої статті 45 Закону України «Про Національну поліцію» поліція має право застосовувати «газові балончики» виключно у випадках:

«Стаття 45. Застосування спеціальних засобів

3) засоби, споряджені речовинами сльозогінної та дратівної дії, застосовуються для:

а) відбиття нападу на поліцейського, іншу особу та/або об’єкт, що перебуває під охороною;

б) припинення групового порушення громадського порядку чи масових заворушень»

При цьому поліцейський зобов’язаний керуватись під час застосування статтями 42, 43 Закону України «Про Національну поліцію», зокрема не перевищувати необхідної міри застосування спеціальних засобів, негайно зупинити застосування певного виду заходу примусу в момент досягнення очікуваного результату», - наголосив пан Сафаров.

За його словами, виконання журналістом своєї роботи, у тому числі в місцях масових акцій, громадських заворушень тощо прямо передбачено низкою законів України, зокрема Законом України «Про інформацію».

«Перебування в районі масових акцій, громадських заворушень – законне право журналіста, і не є порушенням громадського порядку», - наголосив юрист.

Таким чином, констатує він, у випадку застосування сльозогінного газу проти журналіста Єфрема Лукацького мало місце порушення порядку використання спеціальних засобів та перешкоджання законній діяльності журналіста. Зазначені дії є протиправними діями.

У коментарі також відзначається, що, відповідно до частини четвертої статті 7 Закону України «Про національну поліцію», поліцейським за будь-яких обставин заборонено сприяти, здійснювати, підбурювати або терпимо ставитися до будь-яких форм катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання.

Речниця Дарницького райуправління поліції Інна Гамалій, до якої ДМ звернувся за коментарем, переадресувала нас до управління патрульної поліції в місті Києві, прес-служба якого своєю чергою поінформувала, що офіційне повідомлення з цього приводу готується.   

Як повідомляв «Детектор медіа», 28 липня фотографу Associated Press Єфрему Лукацькому розпилили в очі газ із балончика, коли він знімав сутички протестувальників з поліцією в еко-парку Осокорки.

Нагадаємо, Єфрем Лукацький сказав ДМ, що не звертався із заявою до поліції та не планує цього робити.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY