detector.media
Лілія Апостолова
30.07.2018 13:00
Продюсерські «схеми» на конкурсі «патріотичних серіалів»
Продюсерські «схеми» на конкурсі «патріотичних серіалів»
Як попросити в держави гроші на вже зняте за державний кошт кіно та як підписати договір на трансляцію телесеріалу з інформаційним каналом. Підсумки пітчингу «патріотичних серіалів» при Мінкульті.

Минулорічна новина про те, що українська кіногалузь отримає від держави додаткові 500 млн грн, які Міністерство культури виділятиме на фільми і серіали патріотичного спрямування, породила цілу хвилю обговорень усередині кіноспільноти. Одні говорили, що держава не має фінансувати телесеріали, тим самим підтримуючи комерційні канали, інші обурювалися, що гроші тепер підуть на телебачення, а в молодих українських режисерів буде менше можливостей знімати кіно.

Але врешті це сталося – Міністерство культури провело пітчинг, на якому разом з повнометражними і короткометражними українськими кінофільмами за державну фінансову підтримку на виробництво змагаються й серіали.

Під час вітального слова в перший день пітчингів фільмів патріотичного спрямування (пітчинги тривали чотири дні) міністр культури Євген Нищук назвав підтримку телевізійного серіального контенту стартапом уряду. «Держава хоче частоково (50%) профінансувати створення українських телесеріалів. До мене часто звертаються люди і кажуть, що ми розвиваємо українське кіно, але не звертаємо уваги на телевізійний контент. Людей не цікавить, що за це відповідають телеканали, а не ми, вони хочуть змінену картинку в цілому. Тому держава пішла на те, щоби зробити стартап з підтримки українських телевізійних серіалів з умовою, що це буде українське виробництво, українською мовою, з українськими акторами. Ми не лобіюємо "тєлєк", ми просто хочемо змінити картинку телевізійного простору в бік української держави, мови, тематик, акторів», – зазначив він.

Конкурс Мінкульту проходив один-в-один як останні пітчинги Держкіно – презентації проектів відбувалися в кінотеатрі «Жовтень», із прямою трансляцією на YouTube, навіть модератором традиційно виступив перший заступник голови Держкіно Сергій Неретін. Вочевидь, це можна пояснити тим, що, за словами міністра Євгена Нищука, Мінкульт і Держкіно є «практично єдиним цілим».

Але повернімося до серіалів. До етапу публічних презентацій проектів були відібрані 19 серіальних заявок (а в наступні дні пітчингувалися ще 80 кінопроектів).

Серед серіальних проектів, яким не вдалося пробитися до другого туру конкурсу (пітчингу), – 4-серійна версія драми «Гніздо горлиці», 12-серійна версія фільму «Червоний» (обидві – виробництва «Інсайт Медіа»), 30-серійна мелодрама «Центральна лікарня 2» («ТЕТ Продакшн»), анімаційний серіал «Стрічка» (продакшн «Червоний собака»), 26-серійна анімація «Пригоди мови» («Кей анімейшн студіо») та інші.

За регламентом, на розгляд членів експертної ради конкурсанти мали подати сценарії 12 епізодів кожного серіалу. Також кожен претендент на державне фінансування мав продемонструвати досягнуті домовленості (підписаний договір) з телеканалом, який буде транслювати його продукт. Та не всі конкурсанти дотрималися цих правил.

Зауваження від голови Експертної ради Андрія Дончика вислухала компанія «ТЕТ Продакшн», яка надала сценарії лише одного епізоду 16-серійної драми «Виклик №5» (про українських рятувальників) та одного епізоду «Поліцейської академії» (про нову українську поліцію). Продюсери зазначали, що це відбулося через брак часу. Пан Дончик відповів, що потрібно було краще підготуватися і подаватися на наступний конкурс.

Запитання експертів викликали й проекти, де зазначені режисери, які найближчим часом працюватимуть над іншими фільмами. Наприклад, Павло Остріков, який заявлений режисером 12-серійної комедії «Козаки» для каналу ICTV, наразі готується до виробництва своєї дебютної повнометражної стрічки «Ти – космос». Продюсерка серіалу, представниця компанії IQ Production, запевнила, що Павло Остріков встигне попрацювати над обома проектами.

Ще один затребуваний режисер нинішніх пітчингів – Сергій Крутін, на пітчингу «патріотичних серіалів» було презентовано два його проекти. Він зізнався, що віддасть перевагу історичній драмі «Сага», а виробництво серіалу «Рейнджер», певно, відтермінують у часі.

Серед 19 проектів пітчингу патріотичних серіалів два – копродукційні.

Кінокомпанія Star Media і польський режисер та продюсер Даріуш Яблонський готують до виходу чесько-польсько-український детективний трилер «Принцип насолоди». Українську частину знімають в Одесі. У творців є домовленості на трансляцію з каналом «UA:Перший».

Продюсер Андрій Єрмак (компанія «Гарнет») презентував історично-пригодницький серіал «Слов’яни» разом зі словацькою продюсеркою Вандою Адамік Грицевою, з якою до того виробляв фільм «Межа».

Цікаво, що у 16-серійної історичної драми «Слов’яни» (референсом для якого є «Гра престолів») є домовленості на трансляцію з каналом «Еспресо», на якому ніколи за всі роки існування не демонструвалися серіали. Це може означати, що договір було підписано лише для того, щоб продюсери могли подати серіал на пітчинг (Андрій Єрмак не приховує, що веде перемовини з іншими телеканалами), або ж це свідчить про можливе переформатування інформаційного каналу.

Ще один інформаційний – 5 канал – підписав угоди на трансляцію трьох серіалів, щоправда, всі вони документальні, з них два – проекти компанії «Інсайт Медіа».

До речі, презентації продюсера Володимира Філіппова з «Інсайт Медіа» викликали найжвавішу реакцію членів Експертної ради та глядачів у залі. Справа в тому, що його документальний серіал «Клейноди» з Євгеном Нищуком у ролі ведучого, вже було показано два роки тому на Першому національному, 5-му каналі та каналі «Рада» на День Незалежності. Програма розповідає про українські герб, гімн і прапор. Творці вирішили доопрацювати зміст, додати нових кадрів, інтерв’ю і видати новий серіал для 5-го каналу, бо «з 2015 року, коли створювався проект, багато що змінилося». Хоча очевидно, що ні герб, ні гімн, ні прапор в Україні з тих пір не помінялися, отже чи є гостра необхідність фінансувати цей проект – питання до дискусії.

Ще один проект пана Філіппова – телевізійний документальний серіал «Трипільський світ», який було знято у 2003 році, теж за державні кошти. Творці збираються повністю перезняти старий проект, зробити з нього 8 серій по 20 хвилин і транслювати на 5-му каналі.

Фільм виробництва «Інсайт медіа» «Тарас. Повернення» став переможцем четвертого пітчингу Держкіно у 2012 році, але в прокат досі не вийшов. Надихнувшись новим конкурсом Мінкульту, команда збирається здійснити дозйомки, переробити кольорокорекцію, озвучити персонажів, зробити комп’ютерну графіку та випустити його ще й як серіал. Є домовленості про трансляцію з каналом «UA:Перший».

При цьому суми, які просить Володимир Філіпов у Мінкульту, дорівнюють сумам, які було витрачено на придбання прав на ці ж проекти у Держкіно. Тобто, є ймовірність, що за рахунок Міністерства культури «Інсайт Медіа» планує повернути собі витрачені кошти.

Члени Експертної ради у відповідь на презентації продюсера жартували про «золоту схему»: отримати фінансування від держави (інколи 100%), зняти кіно, знову брати державні гроші вже з іншого джерела на «розвиток відзнятого проекту».

Два з 19 серіалів – схожі за сюжетом: «Рейнджер» виробництва «ТЕТ Продакшн» для каналу «2+2» та «Шериф» (співавтором виступив Дмитро Танкович) для каналу ICTV розповідають про закордонних копів, які приїздить до України та намагаються навести лад у невеликих містечках, але зрештою закохуються в країну та людей навколо себе. Експерти, ймовірно, надаватимуть перемогу лише одному з цих проектів.

Несподіванкою стало, що серіал «Кіборги» – розширену 4-серійна версія фільму Ахтема Сеітаблаєва, що свого часу побив рекорд за касовими зборами серед українських фільмів, – покаже канал ICTV замість «1+1», як планувалося раніше. Саме на «Плюсах» 9 травня цього року виходила телевізійна версія «Кіборгів», у самому фільмі також є нагадування про канал – камео журналіста ТСН Олександра Загородного та кадри з логотипом. Креативний продюсер серіальної версії Андрій Дончик розповів, що ICTV попросив перезняти ці кадри.

«Кіборги» – чи не єдиний проект, що планує вийти в телевізійний ефір цього року. Переважна більшість проектів будуть готові наступного року. Крім того, фінансова підтримка серіалу «Кіборги» обійдеться державі всього в 1,5 млн грн – це найменша очікувана сума на нинішньому пітчингу серед усіх проектів. Очевидно, зумовлено це тим, що творці «Кіборгів» одразу відзняли матеріалу на чотири серії, з яких змонтували поки що один повнометражний фільм.

Найдорожчими проектами стали згадані вище копродукційні серіали. Кошторис «Принципа насолоди» становить понад 5 млн євро. Фактично він є найбільш високобюджетним серіалом, але оскільки українська частина виробництва коштує близько 25 млн грн, у держави просять половину, тобто майже 12,5 млн грн, що не є найбільшою очікуваною сумою. А найдорожчим для держави можна вважати копродукційний серіал «Слов’яни» з бюджетом 144 млн грн, продюсери якого просять у Мінкульту майже 50 млн грн.

Серед трендів пітчингу – історії про нову українську поліцію, історичні документальні серіали та екранізації відомих вітчизняних творів: зокрема, «Кайдашева сім’я» Івана Нечуй-Левицького, «І будуть люди» Анатолія Дімарова, «Тарас. Поверенення» Олександра Денисенка.

За регламентом, Міністерство культури має опублікувати результати пітчингу протягом трьох робочих днів після завершення презентацій (тобто 1-2 серпня), а також оприлюднити на своєму сайті заповнені членами Експертної ради картки з оцінками кінопроектів.

Повний перелік учасників другого конкурсного відбору фільмів патріотичного спрямування в категорії «Серіали» має такий вигляд:

Назва проекту

Виробник

Канал

Бюджет (млн)

Очікувана сума (млн)

1

«Виклик № 5»

«ТЕТ Продакшн»

«1+1»

28,256

14,128

2

«І будуть люди»

Film.ua

СТБ

64, 8

32,4

3

«Кайдашева сім'я ХХІ»

«Прокіно»

СТБ

26,643

13,322

4

«Слов'яни»

«Медійна група європейського партнерства»

«Еспресо»

144

49, 6

5

«Козаки»

IQ

ICTV

33,624

16,812

6

«Мішень Антихриста»

«Ганзафільм»

не було озвучено

12,552

6,276

7

«Подорожники»

Star Media

Новий канал

33

16,5

8

«Поліцейська академія»

«ТЕТ Продакшн»

«2+2»

35

17,5

9

«Принцип насолоди»

Star Media

«UA:Перший»

24,781

12,4

10

«Рейнджер»

«ТЕТ Продакшн»

«2+2»

35,083

17,541

11

«Сага»

«Три-Я-Да Продакшн»

не було озвучено

37,656

18,828

12

«Кіборги»

«Ідас-Філм»

ICTV

--

1,5

13

«Тарас. Повернення»

«Інсайт Медіа»

Суспільне

7,560

3,78

14

«Україна всесвітня»

«Про Продакшн Україна»

Суспільне

30,248

25,112

15

«Шериф»

«Прокіно»

ICTV

25,380

12,69

16

«Клейноди»

«Інсайт Медіа»

5 канал

6

3

17

«Крутий заміс»

ФОП Малярчук С. Ю.

5 канал

12,986

12,986

18

«Таємниці великих Українців»

«ТЕТ Продакшн»

«1+1»

13,752

13,752

19

«Трипільський світ»

«Інсайт Медіа»

5 канал

3,360

3,200

Фото: скріншот проекту «Клейноди»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY