detector.media
Юлія Шестакова
«Детектор медіа»
27.07.2018 12:40
ГПУ не завершила екстрадиційну перевірку журналіста Фікрета Гусейнлі
ГПУ не завершила екстрадиційну перевірку журналіста Фікрета Гусейнлі
У Генеральній прокуратурі України повідомили, що не можуть завершити екстрадиційну перевірку азербайджанського журналіста Фікрета Гусейнлі, бо він виїхав з України

Про це йдеться у відповіді ГПУ на запит «Детектора медіа».

«За повідомленням Державної прикордонної служби України від 18.04.2018, громадянин Королівства Нідерланди Гусейнов Ф.Н. 17.04.2018 перетнув державний кордон України.

За таких обставин завершення екстрадиційної перевірки та прийняття рішення за запитом азербайджанської сторони, можливе лише після встановлення Гусейнова Ф.Н. на території України», – йдеться у відповіді ГПУ.

Адвокат журналіста Дмитро Мазурок у коментарі «Детектору медіа» повідомив, що для завершення екстрадиційної перевірки журналіста не обов’язкова його присутність на території Україні.

«Привід для затягування із висновком надуманий. Пояснення Гусейнова зафіксовані протоколом. За півроку ГПУ мала можливість отримати будь-яку додаткову інформацію від Гусейнова, але не зробила цього. Гусейнов може відповідсти на будь-які питання через відоезв'язок або через механізми міжнародного співробітництва між правоохоронними органами. Обставини, що перешкоджають видачі Гусейнова можуть бути встановлені і без його фізичної присутності», – прокоментував він відповідь ГПУ щодо екстрадиційної перевірки журналіста.

Нагадаємо, 19 квітня стало відомо, що журналіст Фікрет Гусейнлі, який переслідується азербайджанською владою, отримав свій паспорт та повернувся до Нідерладнів. На той момент екстрадиційна перевірка щодо журналіста в Україні тривала.

Як писав «Детектор медіа», Фікрет Гусейнлі залишив Азербайджан 10 років тому, після того, як його викрали і побили. Викрадачів досі не знайдено. Гусейнлі отримав громадянство Нідерландів і співпрацює із опозиційним телеканалом «Туран», що транслюється з-за кордону.

14 жовтня 2017 року журналіста затримали в аеропорту «Бориспіль» у Києві. Причиною затримання називали те, що він перебуває у базі Інтерполу. 17 жовтня Бориспільський міськрайонний суд обрав йому запобіжний захід у вигляді 18 діб арешту. Адвокати оскаржили його арешт.

27 жовтня Шевченківський районний суд міста Києва відпустив  азербайджанського журналіста  на поруки народного депутата Миколи Княжицького і правозахисника Бориса Захарова.

5 березня особи в цивільному, що представилися співробітниками української поліції, намагалися викрасти Фікрета Гусейнлі з квартири, яку він орендував у Києві. Після цього низка громадських організацій звернулися до Генеральної прокуратури України з вимогою терміново завершити екстрадиційну перевірку журналіста Фікрета Гусейнлі і дати йому можливість безперешкодно повернутися до Нідерландів. Також «Репортери без кордонів» просили ГПУ, МВС та АП повернути Гусейнлі паспорт.

Прес-служба Прокуратури Київської області повідомиляла «Детектору медіа», що не може повернути паспорт нідерландському журналісту Фікрету Гусейнлі, який переслідується владою Азербайджану та проходить екстрадиційну перевірку, оскільки 2 квітня Печерським районним судом міста Києва було «проголошено лише резолютивну частину рішення».

16 квітня журналісту вдалося повернули паспорт.

 

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY