detector.media
25.07.2018 19:29
Омбудсмен Денісова планує знову їхати до Росії, щоб спробувати потрапити до українських політв’язнів
Омбудсмен Денісова планує знову їхати до Росії, щоб спробувати потрапити до українських політв’язнів
Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова планує знову їхати до Росії та намагатися потрапити до українських політв’язнів. Коли саме це відбудеться — залежить від відповіді російської сторони.

Про це Людмила Денісова повідомила в коментарі «Громадському».

Зазначається, що секретаріат українського омбудсмена 25 липня направив листа до Уповноваженої з прав людини в Росії Тетяни Москалькової, щоб спробувати узгодити «дорожню карту» візитів уповноважених до ув’язнених в РФ та Україні.

«Ми надіслали їм два варіанти «дорожньої карти» і запросили, аби вони надали нам свій варіант, як вони хочуть. Але вони не надали нам відповіді на ті варіанти, які ми надали ще 26 червня. І тому зараз ми знову написали їм листа і чекаємо відповіді», - сказала Людмила Денісова.

Омбудсмен зазначила, що про дати відвідування ув'язнених говорити не зарано, адже «це політичне рішення, якого чекає Москалькова».

«Ми просто на це чекаємо, штовхаємо їх, звертаємося», - наголосила Денісова.

«Москалькова говорить про те, що нібито написала мені листа про те, що я можу відвідати наших рибалок в Криму. Я хочу почути, де я можу з ними зустрітися. Я пропонувала, щоб їх відвезли до Ростова і я їх там відвідаю», - сказала уповноважена Верховної Ради.

Як повідомляв «Детектор медіа», український омбудсмен перебувала в РФ два тижні із 14 червня згідно з домовленостями президентів України та РФ про відвідування ув'язнених. Проте їй не вдалося відвідати жодного.

26 червня Московський міський відмовив українському омбудсмену в отриманні дозволу на відвідування в СІЗО засудженого в РФ українського журналіста Романа Сущенка.

28 червня Людмила Денісова повідомила, що вдруге вирушила до російської колонії «Лабитнангі», де утримується незаконно засуджений до 20 років ув'язнення український режисер Олег Сенцов. 

Пізніше прес-секретар російського омбудсмена Тетяни Москалькової Олексій Зловедов повідомив, що пані Денісова «прибула до регіону самостійно, без узгодження з російською стороною, тому пані Москалькова відвідає Сенцова самостійно». 

Людмила Денісова зазначила, що під час телефонних розмов між президентами України і РФ 9 і 21 червня Володимир Путін надав їй «повні гарантії на безперешкодний доступ до всіх українських політв'язнів, які утримуються на території Російської Федерації і в тимчасово окупованому Криму».

«Вже два тижні я чекаю на реалізацію даних мені гарантій державними органами виконавчої влади РФ. На цю хвилину я не побачила жодного з утримуваних українців, до яких в мене гарантований безперешкодний доступ», - додала вона.

Також омбудсмен зверталась у своєму повідомленні до керівника Адміністрації президента РФ Антона Вайна щодо «розблокування реалізації цих гарантій» і до прес-секретаря Путіна, Дмитра Пєскова, «який неодноразово наголошував, що виконання президентських домовленостей залежить від двох омбудсменів».

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY