detector.media
25.07.2018 14:36
У Рівному поліція затримала підозрюваних у підпалі редакції «Четверта влада»
У Рівному поліція затримала підозрюваних у підпалі редакції «Четверта влада»
У Рівному правоохоронці затримали двох чоловіків, які підозрюються у підпалі агенції журналістських розслідувань «Четверта влада» та входять до організованої злочинної групи

Про це 25 липня розказав заступник начальника поліції в Рівненській області Сергій Волков під час спільної прес-конференції із заступником прокурора Рівненщини Остапом Сидором, повідомляє відділ комунікації поліції Рівненської області та сайт «Четверта влада».

Зазначено, що 17 липня у Рівному поліцейські затримали двох киян віком 47-ми та 49-ти років, раніше судимих за вбивства. Вони, за повідомленням правоохоронців, готували вбивство 42-річного раніше судимого рівнянина. Поліція інсценувала вбивство чоловіка та під час вивчення діяльності злочинної групи з'ясували що ці ж люди, ймовірно, причетні до кількох підпалів. Серед них – і підпал редакції «Четвертої влади».

 «Поліцейські встановили, що на рахунку організованої групи – підпал інформаційної агенції журналістських розслідувань "Четверта влада"», – повідомляє поліція.

Зазначено, що організував злочину групу 46-річний житель обласного центру, який залишив межі України 13 липня.

«Наразі зібрано достатньо доказів для повідомлення організатору про підозру, — повідомив заступник прокурора Рівненської області Остап Сидор. — Після встановлення його місця знаходження та доведення в суді його вини він нестиме кримінальну відповідальність».

Пан Волков також додав, що діяльність організованої групи була направлена на «дестабілізацію криміногенної ситуації у Рівненській області».

За повідомленням поліції, під час обшуку в одного із виконавців, 49-річного жителя столиці, у підсобному приміщенні його дачного будинку у Житомирській області поліцейські вилучили саморобний вибуховий предмет, запал до гранати, пістолет та набої. В іншого, в помешканні у Києві виявили 11 гранат, 12 запалів до них та набої. 

За повідомленням «Четвертої влади», один із виконавців нібито зізнався у тому, що підпалив редакцію «Четвертої влади» та наразі співпрацює зі слідством.

Посилаючись на поліцію, видання пише, що підпал редакції нібито замовив кримінальний авторитет «Вова Большой» задля залякування журналістів. За нього, пише «Четверта влада», виконавцям заплатили 2 тис. грн.

Поліція повідомила чоловікам про підозру у підготовці до умисного вбивства за частиною 1 статті 14, частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України. Рівненський міський суд взяв їх під варту без права внесення застави. 

Як повідомляв «Детектор медіа», увечері 22 лютого в місті Рівне невідомий чоловік підпалив редакцію інформаційно-аналітичного порталу «Четверта влада», журналісти якого займаються розслідуваннями. У поліції розпочали досудове розслідування за попередньою правовою кваліфікацією ч.2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне пошкодження майна шляхом підпалу). 

Національна поліція Рівненської області розпочала досудове розслідування за попередньою правовою кваліфікацією ч.2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне пошкодження майна шляхом підпалу).

Головний редактор інформаційно-аналітичного видання «Четверта влада» Володимир Торбіч повідомив «Детектору медіа», що підпал приміщення редакції пов’язаний виключно з професійною журналістською діяльністю.

Правозахисна організація Freedom House в Україні засуджує переслідування проти активістів та закликає провести чесне й неупереджене розслідування підпалу офісу інформаційно-аналітичного видання «Четверта влада» у Рівному.

«Рада реформ Рівного», Інститут масової інформації та Transparency International Україна закликають правоохоронні органи  максимально оперативно розслідувати злочини проти журналістів і громадських активістів і запобігти загостренню ситуації.

Прокуратура Рівненської області взяла на контроль хід проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом умисного пошкодження майна шляхом підпалу, яке належить редакції місцевого видання «Четверта влада».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY