detector.media
Лілія Апостолова
24.07.2018 13:30
Українське в прокаті. Чотири дистриб’ютори готують релізи 22 вітчизняних фільмів
Українське в прокаті. Чотири дистриб’ютори готують релізи 22 вітчизняних фільмів
Підсумки Літнього кіноринку ОМКФ

На Літньому кіноринку Одеського міжнародного кінофестивалю (ОМКФ), що пройшов минулого тижня, дистриб’юторські компанії презентували українські релізи, які готують до прокату найближчим часом. У пакеті UFD національних стрічок — дев'ять, у MMD — вісім, у «Артхаус трафік» — три, у «Вольга Україна» — два.

Оскільки деякі дистриб’юторські компанії зробили свої презентації закритими для преси, «Детектор медіа» не може розповісти всіх подробиць і робить цей огляд на основі загальнодоступного каталогу Літнього кіноринку з анонсами презентації.

Варто також зазначити, що це не повний перелік українських стрічок, які вийдуть у прокат найближчим часом, адже на кіноринку презентувалися не всі дистриб’ютори — зокрема, прокатні компанії B&H Film Distribution, Kinove, «Жовтень-прокат» та інші не брали участі в події. Крім того, деякі національні фільми виходять в обмежений прокат так званим самокатом (тобто без підтримки дистриб’юторських компаній).

Тож ітиметься про 22 українських фільми, що є в пакетах чотирьох дистриб’юторів, та п’ять фільмів від компанії Film.ua, які було презентовано окремо.

«Артхаус трафік»

Компанія Дениса Іванова готує до прокату три українських фільми.

16 серпня на широкі екрани вийде копродукційна (французько-ісландсько-українська) драма «Жінка на війні» режисера Бенедикта Ерлінгссона, яка цього року відкривала Одеський міжнародний кінофестиваль. Українським копродюсером фільму є компанія «Солар Медіа Інтертейнмент» (продюсер — Сергій Лавренюк). Стрічка розповідає про п’ятдесятирічну Xаллу, яка веде самотню війну з місцевими виробниками алюмінію й готується до всиновлення маленької української дівчинки, батьки якої загинули під час війни на Донбасі.

Ще один реліз — іронічна комедія Тоні Ноябрьової «Герой мого часу», що розповідає про Жоріка, який намагається підкорити столицю та змінити суспільство на краще. Це дебютна повнометражна ігрова робота Тоні Ноябрьової, за яку її було названо найкращою українською режисеркою на цьогорічному ОМКФ. Стрічка вийде в прокат 20 вересня.

18 жовтня 2018 року в український прокат вийде «Донбас» Сергія Лозниці, який цього року було нагороджено за найкращу режисуру програми «Особливий погляд» Каннського кінофестивалю. Денис Іванов із компанії «Артхаус трафік» є одним із продюсерів стрічки.

Усі три стрічки створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

«Вольга Україна»

Компанія має у своєму пакеті дві українські стрічки.

Продовження комедії «Свінгери», яка виходила в національний прокат 1 січня цього року й має більше 22 млн касових зборів, з’явиться на екранах 5 грудня. «Свінгери-2» буде знімати режисер Андрейс Екіс, він працював і над першою частиною. Актори в головних ролях також залишаться незмінними: Михайло Какуюк, Оля Полякова, В’ячеслав Довженко, Анна Саліванчук, Олексій Вертинський та Даша Астаф’єва.

Ще один фільм — екранізація українського бестселера Софії Андрухович «Фелікс Австрія» виробництва Film.ua. Наразі проект на етапі передпродашну. Днями на індустріальній секції ОМКФ під час пітчингу проектів на стадії розробки стало відомо, що одну з чоловічих ролей у стрічці виконає Роман Луцький («Століття Якова», «Сторожова застава», «Секс і нічого особистого»). Під час пітчингу було заявлено, що фільм планується до прокату в 2020 році, але в анонсі презентацій компанії «Вольга Україна» зазначений 2019 рік. «Фелікс Австрія» є одним із переможців Наразі проект бере участь у конкурсі Міністерства культури України з надання державної підтримки фільмам патріотичного спрямування.

MMD («Мульти медіа дистриб’юшн)

Компанія випустить у прокат вісім українських стрічок.

«Мультісторії» — це збірка анімаційних фільмів виробництва Animagrad (Film.ua) та Glowberry, до якої входять «Ескімоска», пілотні епізоди серіалів «Клуб Всезнайків», «Мама поспішає додому» та «ТІКІ». Добірка вже у прокаті — з 28 червня 2018 року.

Містичний трилер «Брама» Володимира Тихого вийде у прокат 26 липня. Фільм із Ірмою Вітовською в головній ролі розповідає про сім’ю, яка мешкає в Чорнобильській зоні. Голова сім’ї — баба Пріся — відчуває катастрофу, що наближається. «Брама» — це екранізація п’єси Павла Ар’є «На початку і наприкінці часів».

Прем’єру в кінотеатрах еротичної драми Марисі Нікітюк «Коли падають дерева» заплановано на 13 вересня цього року. Фільм про українську провінцію — дебютна повнометражна робота режисерки. Сценарій цієї стрічки став переможцем сесії Scrip Teast Award імені Кшиштофа Кешльовського в Каннах у 2016 році. А на нинішньому Одеському міжнародному кінофестивалі статуетку «Золотий Дюк» за найкращу акторську роботу отримала виконавиця головної ролі Анастасія Пустовіт (стрічку було показано в Національному конкурсі повного метру).

4 жовтня у прокат вийде комедія «Скажене весілля» Юрія Горбунова, для якого це перший досвід продюсування. Стрічку виробляє Film.ua. Музичним продюсером є компанія Mozgi Intertainment (Потап, Ірина Горова). Комедія розповість про сім’ю Василя Середюка, дочка якого привозить із Франції нареченого — афрофранцуза.

Сімейне пригодницьке фентезі «Фокстер & Макс» Анатолія Матешка з’явиться на широких екранах 25 жовтня. Стрічку про школяра Макса і пса-наноробота виробляє компанія Pronto Film.

Прем’єру екранізації роману Сергія Жадана «Ворошиловград» призначено на 8 листопада. «Дике поле» — дебютна стрічка Ярослава Лодигіна, яка ще на стадіях розробки та виробництва двічі перемагала в пітчингах кінофоруму Connecting Cottbus (Німеччина). За сюжетом, головний герой Герман повертається в рідне місто на Донбасі, аби захистити сімейний бізнес — стару бензоколонку.

MMD також випустить сімейну комедію «Пригоди святого Миколая» виробництва Big Hand Films. Прем’єру заплановано на 13 грудня цього року.

Комедія «Зустріч однокласників», що розповідає про трьох друзів, які збираються на 25-ту річницю випуску, вийде у прокат 31 січня. Фільм виробляється Tauras Films на замовлення телеканалу «НЛО TV». Головні ролі в ньому зіграли музикант Валерій Харчишин (гурт «Друга ріка») й актори Олексій Нарудний і Андрій Бурим.

Усі фільми, крім «Мультісторій» та «Зустрічі однокласників», вироблені за підтримки Держкіно.

UFD (Ukrainian film distribution)

Найбільше українських фільмів має у своєму пакеті компанія UFD — дев'ять.

Першим із них у прокат вийде науково-фантастична стрічка «Бобот та Енергія Всесвіту» — прем’єру заплановано на 30 серпня. За сюжетом, по всій Землі з незрозумілих причин повністю зникає електроенергія, ситуацію має врятувати інопланетна істота, що маскується під трансформаторну будку. Фільм вироблено компанією Mental Drive Studio.

Музично-комедійний бойовик «Шляхетні волоцюги» з’явиться на широких екранах 27 вересня. Фільм розповідає про львівських батярів, які полюбляють різні авантюри.

«Позивний Бандерас» — детективний екшн про війну на Донбасі режисера Зази Буадзе. Прем’єра фільму запланована на 11 жовтня.

Наприкінці року, 27 грудня, у прокат вийде комедія «11 дітей з Моршина» режисера Аркадія Непиталюка. Стрічку продюсує Сергій Лавренюк («Dzidzio Контрабас», «Лагідна», «Жінка на війні»). За сюжетом, у великому торговому центрі відбувається певна афера, якій мають завадити 11 дітей із Моршина. До стрічки залучено багатьох українських знаменитостей: Олександра Скічка, Сергія Бабкіна, Аду Роговцеву, Гаріка Корогодського, Анатолія Анатоліча та інших.

Star Media завершує роботу над романтичною комедією «Секс і нічого особистого», знятою за канадським форматом My Awkward Sexual Adventure. Стрічку обіцяють показати 14 лютого наступного року — на День закоханих. Нагадаємо, що режисером фільму є Ольга Ряшина, а сценаристами — Сергій Притула та команда «Вар’яти шоу». У головних ролях: Роман Луцький, Анжеліка Ніколаєва, Сергій Притула, Наталія Мазур.

28 лютого наступного року в прокат вийде драма «Стус» виробництва Um Group — про яскраве життя та загадкову смерть українського поета-шестидесятника Василя Семеновича Стуса.

Про роуд-муві «Продюсер» від Firework Sound стало відомо зовсім нещодавно. Але UFD вже анонсував приблизну дату виходу релізу — березень 2019-го. Нагадаємо, за сюжетом, самовпевнений молодий кінопродюсер витратив на вечірки всі гроші, які отримав на майбутній фільм, і має знайти їх буквально за ніч. Режисером фільму стане кліпмейкер Сергій Вейн. Ролі виконають Даша Астаф’єва, Олексій Дурнєв, Павло Зібров та інші.

Прем’єру сімейної анімації «Клара» виробництва Image Pictures заплановано на 2019 рік, хоча раніше повідомлялося, що стрічка вийде у прокат 5 жовтня цього року. За сюжетом, Клара — молода дівчина, яка живе в лісі разом із трьома неслухняними мавпами.

Пригодницька комедія «Гравець із часом» виробництва Prime Story Pictures із Володимиром Горянським і Дмитром Комаровим у головних ролях вийде в прокат у 2020 році. Фільм розповідає про студента-фізика, який знаходить магічний артефакт, що здатний відмотувати час на кілька хвилин.

П’ять стрічок, окрім «11 дітей з Моршина», «Продюсера», «Клари» та «Гравця з часом», створені за підтримки Держкіно.

Крім того, на Літньому кіноринку свої проекти презентувала група Film.ua (до якої входять компанії Animagrad, Kinirob). На 2019 рік заплановано прем’єри історичної драми «Захар Беркут» Ахтема Сеітаблаєва та Джона Вінна, зйомки якої тривають у Карпатах, і політичного трилера «Гарет Джонс» Агнєшки Голланд. У 2020 році на екрани має вийти історична драма «Анна Київська», спортивний екшн про паралімпійську чемпіонку «Пульс» та анімаційне фентезі «Мавка».

Фото: ОМКФ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY